Manastirea Berislavesti a fost deschisa pentru slujire dupa 21 de ani

În biserica Mănăstirii Berislăveşti din Vâlcea vor fi oficiate din nou slujbe după 21 de ani în care s-a slujit doar ocazional, de hram, din cauza pericolului de prăbuşire a edificiului, informează Arhiepiscopia Râmnicului.  

După un proces îndelung de restaurare şi reconsolidare, început în 2015, biserica mănăstirii a fost binecuvântată cu agheasmă de Arhiepiscopul Varsanufie în ziua sărbătorii Sfinţilor Trei Ierarhi.

„Zestrea spirituală și culturală a acestei biserici a creat o adevărată punte între lucrarea ctitorilor și generația actuală, martoră la restaurarea acestui lăcaș de cult. Pictura acestui lăcaș de cult, realizată la sfârșitul secolului al XVIII-lea, reprezintă  mărturisirea dreptei credințe exprimate prin culoare”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie la finalul slujbei de sfințire a picturii.

La Sfânta Liturghie, ierarhul a vorbit despre virtuțile Sfinților Trei Ierarhi, precizând că aceștia „au fost dascăli ai dreptei credințe și ierarhi cu viață sfântă, care au tâlcuit Sfânta Scriptură și au alcătuit valoroase cărți care apără dogmele ortodoxe și viața morală, dar și codici de canoane rămase normative până în zilele noastre.

„Sfinții Trei Ierarhi sunt chipuri ale sfințeniei care prin întreaga lucrare și mijlocire a rugăciunilor înaintea Preasfintei Treimi au devenit ocrotitori ai bisericilor și a numeroase instituții de învățământ și așezăminte sociale a căror activitate a fost inspirată după modelul slujirii lor”.

Mănăstirea Berislăvești

Mănăstirea a fost ctitorită de boierului Alexandru Bucșănescu şi datează de la mijlocul secolului al XVIII-lea.

Mănăstirea Berislăvești a fost incendiată în anul 1788, în timpul războaielor ruso-austro-otomane dintre anii 1787 și 1792, rămânându-i „zidurile goale”, precum amintește un document din anul 1797.

A fost afectată de cutremurele din 1802, 1838, 1977 şi 1986, dar şi bombardamentele din cele două Războaie Mondiale.

Cele mai recente lucrări de consolidare, restaurare, conservare au început în anul 2015. Deşi nu sunt încheiate, lăcaşul de cult nu mai prezintă niciun risc, astfel că a fost redat cultului.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 299

Id: 72627

Data: Feb 4, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).