Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului este si hramul Manastirii Eikosifinissa, din Grecia, care apartine de Mitropolia de Drama.
Cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel si la invitatia Inaltpreasfintitului Parinte Pavlos, Mitropolitul de Drama, la aceasta sarbatoare a luat parte si Preasfintitul Parinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Romane din Ungaria, informeaza Biroul de Presa al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria.
Sarbatoarea hramului din acest an a avut si un caracter inter-ortodox, deoarece raspunsurile la strana au fost date bilingv, in limbile romana si greaca, de grupul psaltic al Catedralei Mitropolitane din Drama si de grupul psaltic Byzantion din Iasi, invitat de Inaltpreasfintitul Parinte Pavlos. De asemenea, din soborul slujitor de la Sfanta Liturghie din ziua hramului, alaturi de Inaltpreasfintitul Parinte Pavlos de Drama, Chiriarhul locului si de Preasfintitul Parinte Siluan, a facut parte si Preasfintitul Parinte Nectarie de Antidon, reprezentantul Patriarhiei de Ierusalim la Constantinopol, clerici din Mitropolia de Drama, din alte Mitropolii invecinate si din Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria, precum si slujitori de la Manastirea Sfantul Pavel si de la Chilia Sfantul Pantelimon a Manastirii Cutlumus, din Muntele Athos.
Cu binecuvantarea Chiriarhului locului, in Duminica a VIII-a dupa Rusalii, ajunul hramului, Preasfintitul Parinte Siluan a savarsit Sfanta Liturghie tot in biserica centrala (chiriaconul) Manastirii Eikosifinissa, impreuna cu alti clerici, iar seara a oficiat slujba de priveghere pentru Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului.
Cuvantul rostit in ziua hramului i-a apartinut Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Pavlos care a vorbit despre intelesurile dogmatice si spirituale ale acestei sarbatori, inchinate Adormirii Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, la ceasul cand a lasat lumea aceasta pentru a se salaslui vesnic in Imparatia Fiului si Dumnezeului ei, Mantuitorul lumii, care a luat Trup din trupul sau si S-a facut Om adevarat, pentru noi, oamenii si pentru a noastra mantuire.
Hramul a cuprins Slujba Privegherii, cu litie, din ajun (14 august), Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, din ziua Praznicului (15 august), urmata de o procesiune cu Sfanta Icoana a Maicii Domnului, nefacuta de mana, care este odorul cel mai de pret al acestei manastiri si care atrage neincetat pelerini, de-a lungul anului, la Sarbatoarea Hramului (in 15 august), la Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie) si la Inaltarea Sfintei Cruci (14 septembrie), cand, de fiecare data, icoana este scoasa in procesiune pana la un loc special amenajat, de la intrarea in manastire si se face si slujba aghesmei.
La finalul programului liturgic al zilei, icoana este adusa din nou in biserica, in procesiune, fiind purtata de monahi si preoti peste capetele mai multor mii de credinciosi, care asteapta cu multa bucurie acest moment, aratandu-si si in felul acesta dragostea si evlavia fata de Maica Domnului.
Manastirea Eikosifinissa a fost construita in perioada secolelor IV-VI, de Sfantul Cuvios Gherman, socotit ctitor al manastirii, la fel ca si Sfantul Dionisie I, fost Patriarh de Constantinopol, retras din scaun (in 1472) si devenit apoi cel de-al doilea ctitor al acestei manastiri, ce a fost si un important centru de spiritualitate si de cultura, un punct de sprijin pentru ortodoxie si elenism, in perioada turcocratiei, dar a si avut mult de suferit, de-a lungul veacurilor. Astfel, in anul 1507, toti cei 172 de monahi vietuitori ai Manastirii Eikosifinissa, au fost martirizati de catre turci, dandu-si viata pentru Mantuitorul Hristos si devenind jertfa vie si bineplacuta, oferita lui Dumnezeu din partea acestei manastiri.
Manastirea a suferit si incendii (in 1854), epidemie de holera (in 1864), atacuri, distrugeri si pustiiri, din partea bulgarilor (in 1907 si 1943), fiind refacuta in anul 1967, cand a devenit si manastire de calugarite, care ingrijesc de atunci si pana in prezent acest locas istoric, de cult si de nevointa. Tot din timpul primului ctitor (Sfantul Cuvios Gherman) se pare ca dateaza si Icoana facatoare de minuni si nefacuta de mana, a Maicii Domnului cu Pruncul, care este asezata la loc de cinste in iconostasul bisericii centrale a manastirii, este foarte cautata de credinciosi si este scoasa in procesiune la hramuri si la mari sarbatori.
Manastirea Eikosifinissa, din Grecia, se afla inca din anul 1967 sub carmuirea inteleapta a Maicii Starete Alexia si are astazi o obste formata din circa 30 de maici si surori.
[gallery link="file" ids="140579,140580,140581,140582,140583,140584,140585,140586,140587,140588,140589,140590,140591"]
The post Manastirea Eikosifinissa din Grecia si-a sarbatorit hramul appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 1165
Id: 60845
Data: Aug 19, 2016
Imagine:
1. Sfantul Mucenic Andrei Stratilat - A fost .....
Data: Aug 19, 2016
Sfantul Cuvios Ioan de Rila, unul dintre cei mai cunoscuti sfinti de .....
Data: Aug 19, 2016
Credinciosii din orasul Amara vor .....
Data: Aug 19, 2016
Preasfintitul Parinte Ambrozie, Episcopul .....
Data: Aug 19, 2016
La Manastirea Timiseni-Şag are loc in perioada 15-20 .....
Data: Aug 19, 2016
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Pr Constantin Sturzu - Asa cum suntem, adica raniti
Pr Constantin Sturzu si Marius Iordachioaia - De la cultura mortii la cultul Vietii (partea I-a expunerea)
Pr Constantin Sturzu - Tanar viu in Ortodoxie
Pr Constantin Sturzu si Marius Iordachioaia - De la cultura mortii la cultul Vietii (partea II-a intrebari)
Pr Constantin Sturzu si poetul Marius Iordachioaia - Ai primit un mesaj pe cord, il deschizi (partea a II-a - intrebari)
Pr Constantin Sturzu si poetul Marius Iordachioaia - Ai primit un mesaj pe cord, il deschizi
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).