Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Mănăstirea Putna, care l-a serbat pe Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, al doilea mare ctitor al sfântului așezământ și cel care a lăsat scris în Testamentul său ca monahii să lucreze atât la mântuirea proprie, cât și la cea a viei celei de taină – poporul creștin.
Ierarhul a avut alături în slujire numeroși părinți din obște și alți clerici, printre care Părintele Aurelian-George Jambore, inspector la Sectorul Teologic-Educaţional al Patriarhiei Române, Părintele Viorel Ilișoi, consilier la Sectorul Economic al Centrului Eparhial Suceava, Arhim. Nectarie Clinci, exarh de zonă și starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei, Părintele Ionel Constantin Maloș, Protopop de Rădăuți, și Părintele Aurel Goraș, Protopop de Câmpulung Moldovenesc.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Eustatie Protopsaltul” al Mănăstirii Putna.
În cadrul Sfintei Liturghii, Monahul Zaharia Schipor a fost hirotonit întru diacon, iar Arhidiaconul Sebastian Mircea întru preot. Ieromonahul Grigorie Iliescu de la Mănăstirea Sucevița, cu metania din Mănăstirea Putna, a fost hirotesit protosinghel.
La Sfânta Liturghie au mai participat 160 de credincioși din Solca, însoțiți de Parohul Sergiu Chioarță, precum și un grup de elevi de la Liceul Tehnologic Special din Bivolărie, însoțiți de preoții capelei liceului, Părintele Cristian Irina și Părintele Laurențiu Ștefan Grădinaru. Cel din umă a tradus pentru ei slujba în limbaj mimico-gestual.
Hristos ne înviază, scoțându-ne din singurătatea păcatului
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a vorbit despre minunea vindecării slăbănogului de la Vitezda.
„Mântuitorul a săvârșit minuni nu doar asupra persoanelor, ci și asupra naturii şi asupra Lui Însuşi. Minunile, iubiți credincioși, sunt fapte neobișnuite, considerate a fi mai presus de puterea noastră de înțelegere, prin care ni se descoperă lucrarea Preasfintei Treimi în lume”, a spus Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.
„Astfel de vindecări aș vrea să vă spun că au săvârșit și apostolii; numai că ei le-au săvârșit în numele şi cu puterea Mântuitorului Hristos”, a precizat Preasfinția Sa. „Minunile au fost săvârșite pe fondul credinței și a voinței persoanelor care le solicitau.”
„Paraliticul în discuție nu-şi deplângea atât suferința, cât durerea sufletească a singurătății, a faptului că nu avea om. Dar de ce era singur?! V-ați întrebat? Era singur pentru că era păcătos și păcatul este cel care te înstrăinează și de adevărații prieteni, și de Dumnezeu. Afirmația găsită la părinții filocalici – «Singurătatea ucide» – nu este o simplă metaforă”, a mai spus ierarhul.
„Credința în Hristos l-a înviat, l-a purtat dincolo de ținerea sabatului; credința l-a înviat din moartea păcatului.”
Părintele Arhiepiscop a mai vorbit despre viața și lucrarea Sf. Ier. Iacob Putneanul și despre momentul găsirii moaștelor acestuia.
„Cultul moaștelor este o instituție de sorginte creștină fundamentată pe dogma prezenței lui Dumnezeu în viața omului, dar și a lucrării Duhului Sfânt în Biserică. O Biserică fără sfinți este o biserică fără Duh Sfânt. Cultul sfintelor moaște coboară adânc în Vechiul Testament”, a subliniat ierarhul, referindu-se la Cartea Regilor IV, 13, 21, în care se vorbește despre învierea unui mort aruncat în peștera Profetului Elisei.
Sf. Iacob Punteanul îndeamnă monahii să lucreze în „via de taină”
La sfârșitul slujbei, Arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, a vorbit despre Anul omagial al rugăciunii și a amintit că Sf. Ier. Iacob Punteanul îndemna la înmulțirea rugăciunii. Starețul a citit din prefața Antologhionului tipărit la Iași de sfântul ierarh în 1755.
„Dumnezeiasca rugăciune, aducând lumina lui Hristos în sufletele noastre, și risipind dintru dânsul negura ce-l vatămă pe el, îl face mai apoi cu mult mai luminat decât soarele, căci aievea știut este că cel ce vorbește cu Dumnezeu este mai sus de moarte și de stricăciune”, scria Sfântul Mitropolit Iacob Putneanul în 1755.
Arhimandritul a citat și din Testamentul spiritual al sfântului, lăsat pentru părinții mănăstirii:
„Rogu-vă cu umilință pe voi toți ca să nu vă leneviți spre mântuirea voastră și a tuturor sufletelor, ci să lucrați fără lene și cu toată osârdia la via cea de taină (poporul creștin – n. red.), ca să câștigați împreună cu dânșii cununile și slava celor fericiți”.
Arhimandritul Melchisedec Velnic a propus ca la anul, când se împlinesc șapte ani de la canonizarea Sfinților Putneni, în cadrul ceremoniilor de sărbătorire a lor să fie organizat și un pelerinaj de la Putna la Sihăstria Putnei.
În cei 10 ani de mitropolie, (1750 – 1760), Sf. Iacob Putneanul a tipărit cincisprezece cărți, printre care și Bucvar – primul abecedar în limba română din Moldova, a ctitorit prima școală publică sătească din Moldova și a inițiat înființarea Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, cel mai mare spital din zona Moldovei la ora actuală.
Pe parcursul zilelor de duminică și luni, moaștele sfântului au stat în pridvorul bisericii voievodale a mănăstirii, unde credincioșii le vor putea aduce cinstire.
Sărbătoarea Sf. Ier. Iacob Putneanul face parte din seria de manifestări dedicate Anului Jubileu – Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie, care marchează 500 de ani de la sfințirea Bisericii Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de Suceava”, 500 de ani de la sfințirea Bisericii din Părhăuți, și 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii Solca.
Preasfinţitul Părinte Sofronie a prezidat sâmbătă sinaxa stareţilor, stareţelor şi egumenilor aşezămintelor monahale din Episcopia Oradiei.
Sesiunea de primăvară a sinaxei s-a desfăşurat la Mănăstirea Izbuc, cea mai veche vatră de sihăstrie monahală din Eparhie.
.....Data: May 16, 2022
În predica rostită duminică la Gostila, Episcopul Petroniu al Sălajului a evidențiat cât de căzuți în formalism erau oamenii care asistau la vindecarea minunată făcută de Hristos la scăldătoarea Vitezda.
Atât erau de absorbiți de așteptarea îngerului care tulbura apa .....
Data: May 16, 2022
Ansamblul Mănăstirii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” – Frumoasa din Iaşi a fost sfinţit, duminică, 15 mai 2022, de 6 ierarhi din Româna şi din .....
Data: May 16, 2022
ONU propune în data de 16 mai o zi internaţională pentru convieţuirea paşnică, iar UNESCO, una dedicată luminii.
Ziua internaţională a luminii
Celebrată pentru prima dată în 2018, Ziua internațională a luminii a fost fixată în data de 16 mai pentru a marca .....
Data: May 16, 2022
Arcul de Triumf din Bucureşti a fost deschis vizitatorilor pentru zilele de sâmbătă şi duminică până în data de 30 octombrie.
Accesul vizitatorilor este gratuit, a
Data: May 16, 2022
Asociaţia Vasiliada a Mitropoliei Olteniei a lansat un album foto cu ocazia împlinirii a două decenii de activitate.
Intitulat „Asistență Socială în spiritul Filantropiei. 20 de ani de fapte bune în Oltenia”, albumul prezintă evoluția programelor de asistență socială .....
Data: May 17, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Cuvantul care zideste - 2015-02-09 - Judecarea aproapelui
Cuvantul care zideste - 2014-10-20 - Pierderea timpului
Cuvantul care zideste - 2016-04-27 - Luati mancati acesta este Trupul meu
Cuvantul care zideste - 2016-04-19 - Nadejdea in Dumnezeu
Cuvantul care zideste - 2015-08-24 - Rabdarea aduce bucurie
Cuvantul care zideste - 2016-03-28 - Munca si rugaciunea
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).