Manastirea Sihastria: Intrare pictata de Daniel Codrescu și impodobita cu mozaic facut de romani de pretutindeni

Daniel Codrescu a coordonat luna trecută realizarea picturii și a mozaicurilor turnului de intrare de la Mănăstirea Sihăstria Neamț. La acțiune au participat pictori bisericești, dar și voluntari români din țară și de peste granițe, care au învățat tehnica mozaicului.

Cinci pictori au lucrat împreună cu Daniel Codrescu la împodobirea cu frescă a bolții de la intrare.

„În mijloc am pictat scena «Maica Domnului – Rai Cuvântător», reprezentare a imnului închinat Maicii Domnului: «De tine se bucură, ceea ce ești plină de Har, toată făptura, soborul îngeresc și neamul omenesc, Biserică sfințită și Rai cuvântător»”, a declarat Daniel Codrescu pentru Basilica.ro.

„Aceasta arată că Mănăstirea Sihăstria se află sub directa purtare de grijă a Maicii Domnului, așa cum s-a arătat în viziunea mai multor monahi îmbunătățiți”, a adăugat pictorul.

Foto: Arhiva personală

Pe boltă mai există și o reprezentare cu Dreapta Ana și fiica ei, Maica Domnului, „într-o iconografie specifică pentru nordul Moldovei – sunt reprezentante orante”, spune pictorul.

„De o parte și de alta sunt scene legate de vestirea Dreptei Ana de către înger și vestirea făcută Dreptului Ioachim. Mai jos sunt reprezentați sfinți români și sfinți nemțeni: Sf. Ioan Iacob Hozevitul, Sf. Paisie de la Neamț, Sf. Teodora de Sihla”, a mai explicat Daniel Codrescu.

El spune că elementul inedit al picturii este dat de reprezentarea celor patru mari duhovnici ai mănăstirii: Părintele Cleopa, Părintele Paisie Olaru, Părintele Ioanichie Bălan și Părintele Ioanichie Moroi.

În paralel cu pictura bolții de la intrare, Daniel Codrescu a susținut o serie de ateliere de tehnica mozaicului, la care au participat români din țară și din diaspora.

Foto: Arhiva personală

„Am avut 20 de cursanți din București, Cluj, Iași, unii cu ceva experiență în domeniu, alții deloc. O tânără era din Franța, iar doi erau români din Australia”, a spus pictorul. Sub coordonarea lui și a pictoriței Maria Roman, participanții au realizat icoanele în mozaic pentru ocnițele de pe fațada turnului de intrare în mănăstire.

„A fost ca o tabără de creație însoțită de o experiență spirituală”, a povestit Daniel Codrescu. „Aceasta s-a concretizat într-un câștig și pentru mănăstire, deoarece icoanele în mozaic ale sfinților nemțeni de pe fațada turnului au fost realizate într-un timp scurt.”

Daniel Codrescu le-a făcut cursanților o prezentare a lucrărilor pe care le coordonează la Catedrala Națională, iar aceștia și-au exprimat disponibilitatea de a ajuta și la alte eforturi similare.

„Luna de lucru în mănăstire a fost o experiență spirituală foarte intensă. Am stat alături de mulți oameni îmbunătățiți, care ne-au călăuzit duhovnicește. Am întâlnit și pustnici, călugări retrași”, a declarat Daniel Codrescu.

Foto: Arhiva personală

La acestea s-au adăugat participarea la Sfânta Liturghie în fiecare dimineață, despre care pictorul spune că ajută mult la reclădirea sufletului, precum și cadrul natural extraordinar, cu copacii îmbrăcați de toamnă în toate culorile.

„În general, am fost martori la o atmosferă plină de dragoste și de frățietate, ceea ce a fost o mare lecție pentru noi, adesea obișnuiți în lume să concurăm cu alții și să ne întrecem mai degrabă în mândrie decât în fapte bune”, a remarcat pictorul.

„Acolo este o altfel de întrecere, la nivel spiritual: fiecare încearcă să se întreacă pe sine, făcându-și lucrarea cât de bine poate.”

Foto: Arhiva personală

Turnul de acces în Mănăstirea Sihăstria Neamț a fost recent remodelat, pentru a răspunde cerințelor de acces în incintă. Lucrările au fost realizate în cadrul unui program de restaurare cu fonduri europene și au vizat mai multe clădiri, printre care muzeul și Paraclisul „Sf. Ioachim și Ana”.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).