Maramureș: Noua biserică a Mănăstirii Budești a fost sfințită

Noua biserică a Mănăstirii Budești, județul Maramureș, a fost sfințită marți de Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale impreună cu Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului și cu Episcopul vicar Nectarie de Bretania al Arhiepiscopiei Europei Occidentale.

Cu această ocazie, Inaltpreasfințitul Părinte Iosif a vorbit despre spațiul sacru al bisericii și a apreciat frumusețea lăcașului de cult.

„Unde intrăm cand intrăm in biserică? Intrăm in cer. Dar ne dăm seama că de fapt poarta, ușa aceasta, din spusele Mantuitorului, este Dumnezeu insuși, intrupat, adică El, Iisus Hristos. Și cand intrăm in biserică, intrăm in cer”, a spus Părintele Mitropolit.

Totodată, Mitropolitul Iosif a apreciat eforturile tuturor celor implicați in edificarea lăcașului de cult.

„Părintele stareț, dimpreună cu cei care l-ați sprijinit și iconografii care au pictat biserica, au făcut un cer din această biserică”.

„Deci, noi cand intrăm in biserică, de fapt intrăm in cer. Dar care este poarta? Poarta este Hristos. Cand intrăm dincolo, toate păcatele noastre, toate neputințele noastre, ființa noastră intreagă este luată in primire, este primită de insuși Fiului Dumnezeu pe care ne o prezintă, o duce inaintea lui Dumnezeu Tatăl”, a adăugat Inaltpreasfinția Sa.

Noul lăcaş de cult a fost construit pe locul istoric al Mănăstirii Budești, atestată documentar in secolul 17, după modelul unei biserici inscrisă in lista monumentelor UNESCO, din aceiași localitate.

Din cauza contextului cultural-politic din ținuturile de nord ale Transilvaniei, vatra monahală din Budești a fost desființată in secolul 18.

După, 1989 s-a reincercat reinființarea așezămantului prin construirea unui schit modest, translatat intre timp, pe locul căruia incepand cu anul 2016 s-a inceput construirea actualei biserici a așezămantului monahal.

Lăcașul de cult, care păstrează hramul istoric Sfinții Impărați Constantin și Elena, a primit cu ocazia slujbei de sfințire și un al doilea hram de Sărbătoarea „Sfantului Acoperămant al Maicii Domnului”.

Foto credit: Episcopia Maramureşului şi Sătmarului


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 105

Id: 81064

Data: May 22, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).