Cu prilejul Bicentenarului Teologiei Arădene (1822-2022), Patriarhul Daniel a transmis duminică, 18 septembrie 2022, un mesaj la slujba de sfințire a Paraclisului Universitar al Facultăţii de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad.
Patriarhul României elogiază faptul că la începutul secolului 20, în contextul dificil al Imperiului Habsburgic şi al lipsei de independenţă ierarhică în Biserica ortodoxă din Transilvania, Aradul a reuşit un lucru fără precedent: înfiinţarea a două instituţii superioare pentru Biserica şi cultura poporului român: Preparandia (1812) şi Institutul Teologic (1822), amândouă cu o activitate desfășurată în slujirea Bisericii şi a poporului român.
În mesaj, Preafericirea Sa arată că în prezent „valorile educaţionale spirituale oferite de această veche şcoală de teologie ortodoxă sunt cu atât mai necesare, având în vedere tendința de secularizare a societăţii româneşti contemporane”.
Textul integral:
Bicentenar binecuvântat la Arad. Două secole de teologie şi cultură academică
Anul acesta, 2022, Arhiepiscopia Aradului sărbătorește împlinirea a 200 de ani de la înfiinţarea Institutului Teologic (1822-2022). Este un moment istoric, menit să puncteze alte momente istorice, bisericeşti şi culturale, ale dăinuirii, slujirii şi dezvoltării învăţământului teologic arădean.
La începutul secolului al XIX-lea, în contextul dificil al Imperiului Habsburgic şi al lipsei de independenţă ierarhică în Biserica ortodoxă din Transilvania, Aradul a reuşit un lucru fără precedent: înfiinţarea a două instituţii superioare pentru Biserica şi cultura poporului român: Preparandia (1812) şi Institutul Teologic (1822), amândouă cu o activitate desfășurată în slujirea Bisericii şi a poporului român.
Institutul Teologic din Arad, înfiinţat în anul 1822, avea o structură de doi ani de studiu, iar din anul 1825 a devenit o şcoală teologică ortodoxă superioară cu trei ani de studiu, unică între şcolile teologice româneşti de la acea vreme, atât în Transilvania (Sibiu, 1850), cât şi în celelalte provincii româneşti (Iaşi, 1860-1864; Cernăuți, 1875; Bucureşti, 1881).
Dintru început, iluștrii preoţi şi profesori ai Institutului Teologic arădean au unit slujirea teologiei şi a culturii, cu lupta pentru libertate şi demnitate naţională românească, astfel încât, în anul 1829 va fi ales la Arad primul ierarh de neam român, Nestor, apoi, în anul 1864, prin decret imperial, se va recunoaște înfiinţarea Mitropoliei ortodoxe româneşti, cu sediul la Sibiu, condusă de Sf. Ierarh Andrei Şaguna.
Aniversarea Bicentenarului Teologiei Arădene reprezintă un moment semnificativ în viața Bisericii şi a învăţământului teologic românesc fiind, pe de o parte, un prilej de apreciere a generațiilor de profesori care au onorat această instituție de învăţământ și cultură teologică, iar, pe de altă parte, o ocazie de a reafirma vocația și importanţa valorilor educației teologice româneşti în contextul societății contemporane.
Astăzi, valorile educaţionale spirituale oferite de această veche şcoală de teologie ortodoxă sunt cu atât mai necesare, având în vedere tendința de secularizare a societăţii româneşti contemporane, întrucât ele reprezintă pentru tinerii viitori slujitori şi misionari ai Bisericii un reper spiritual esenţial şi un liant existențial între toate cunoștințele dobândite prin studiul celorlalte discipline.
Actul educațional săvârşit în această instituție a Bisericii noastre cu multă implicare şi responsabilitate, prin corectitudine şi fidelitate faţă de valorile credinţei ortodoxe strămoşeşti, îi pregătește pe tinerii slujitori de mâine pentru a deveni adevărați mărturisitori ai iubirii lui Hristos pentru oameni şi misionari ai Bisericii în lume.
Aniversarea de astăzi, împreună cu momentul solemn al sfinţirii Paraclisului Universitar al Facultăţii de Teologie „Ilarion V. Felea”, ne reamintește că Biserica are mereu nevoie de şcoli teologice de valoare, care să pregătească tineri misionari dedicați slujirii lui Dumnezeu şi aproapelui, în parohii, în instituţii filantropice, culturale şi administrative ale Bisericii, ori în societate.
Felicităm pe Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, pe Preasfinţitul Părinte Episcop-vicar Emilian Crişanul, precum şi pe toţi profesorii şi studenții Facultăţii de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad, pentru eforturile depuse ca această instituție universitară să fie un permanent izvor de cultură şi spiritualitate pentru tinerii chemaţi să slujească Biserica Ortodoxă Română şi să promoveze valorile spiritualității creştine româneşti.
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Foto: Arhiva Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 253
Id: 77349
Data: Sep 19, 2022
Imagine:
De sărbătoarea Sfântului Dionisie Erhan, Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud a slujit la Cahul, pe locul unde se reconstruiește o biserică demolată de regimul sovietic în anul 1962.
Biserica, aflată în cartierul Lipovanca, îi va avea ca ocrotitori spirituali pe .....
Data: Sep 19, 2022
Corul de Copii şi Tineret „Symbol – Jean Lupu” al Patriarhiei Române împlineşte 32 de ani de activitate și de promovare a artei, credinței şi tradiției poporului român.
Corul, înființat în data de 18 septembrie 1990 de părintele profesor Arhid. Jean Lupu și .....
Data: Sep 19, 2022
Asumarea crucii este calea mântuirii în Hristos, a subliniat duminică Patriarhul Daniel explicând că textul evanghelic al zilei vorbește despre înțelesul duhovnicesc al Sfintei .....
Data: Sep 19, 2022
Duhovnic și profesor de teologie, slujitor al altarului implicat în viața socială a vremii și curajos apărător al Ortodoxiei în timpul regimului comunist, Părintele Ilarion Felea pleca la cele veșnice, în închisoarea de la Aiud, la data de 18 septembrie 1961, după aproape trei ani .....
Data: Sep 19, 2022
În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, 18 septembrie 2022, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program, transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas:
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe .....
Data: Sep 19, 2022
În data de 1 septembrie 1922 preotul martir Aurel Munteanu înființa Protopopiatul Huedin. Cu ocazia serbării centenarului, mai multe
Data: Sep 19, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).