Preoții și credincioșii din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților au transmis duminică, la întronizarea noului lor ierarh, un mesaj care a fost citit în cadrul ceremoniei de Părintele Nicolae Horga, Inspector Bisericesc.
Text integral:
Înaltpreasfințiile și Preasfințiile Voastre,
Preacucerniciile și Preacuvioșiile Voastre,
Onorați invitați,
Reprezentanți ai autorităților de stat centrale și locale,
Iubiți credincioși,
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în luna mai a acestui an, s-a despărțit de vrednicul arhipăstor, Părintele Arhiepiscop Pimen, prin trecerea sa la Domnul. Cel care se considera pe sine din modestie un „venetic” a devenit unul dintre cei mai iubiți „bucovineni” care ne-a păstorit cu multă dragoste părintească având o deosebită grijă față de copii, bătrâni, dar și față de mănăstirile împodobite cu fresce unice în lume pe care le asemăna cu niște bătrâni neajutorați care au nevoie permanentă de îngrijire.
După aceste clipe de profundă durere, Bunul Dumnezeu ne învrednicește acum cu mari bucurii și binecuvântări, prin chemarea la cârma Bisericii din Bucovina, a noului arhipăstor, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic.
S-a născut în dulcele târg al Ieșilor pe data de 18 noiembrie 1957. După studiile primare, gimnaziale și liceale şi după stagiul militar, o chemare tainică a făcut să-și îndrepte pașii spre Mănăstirea Putna lui Ștefan cel Mare și Sfânt, în anul 1980, unde s-a închinoviat, fiind tuns în monahism patru ani mai târziu, primind numele de Calinic.
Începutul formării duhovnicești al Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, după cum mărturisește în cartea intitulată „Părinții copilăriei mele”, este legat de părinții schitului Bucium, aflat în apropierea casei părintești. Aceștia au contribuit semnificativ la cultivarea vocației monahale, care s-a concretizat la Mănăstirea Putna, la altarul conștiinței naționale, când s-a răstignit în fața Sfântului Altar și a depus voturile monahale. Aici, sub ascultarea înțeleaptă a venerabilului stareț Iachint a împlinit cu râvnă și devotament ascultările încredinţate.
Cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Teoctist, a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu. A fost hirotonit ierodiacon la Catedrala Mitropolitană din Iași, în anul 1986 și ieromonah în Mănăstirea Putna în data de 15 august a aceluiași an, de către același Patriarh.
Noul mitropolit al Moldovei și Bucovinei, actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, l-a numit stareț al Mănăstirii Râșca în octombrie 1990.
În anul 1991, la propunerea Preafericitului Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a fost ales de Sfântul Sinod al B.O.R. episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor şi hirotonit întru arhiereu în data de 25 martie la Catedrala Mitropolitană din Iași
În paralel cu prima perioadă a slujirii arhiereşti, a frecventat cursurile Facultății de Medicină din cadrul Academiei Mihăilene din Iaşi, apoi cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași.
Între anii 1996-2004 a frecventat cursurile de doctorat, la Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, obţinând două titluri de doctor în filosofie.
În cei aproape 30 de ani de slujire arhierească ca episcop vicar în conlucrare, colaborare și slujire în ascultare cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, şi cu Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, a realizat multe lucrări frumoase pe diverse planuri misionare.
Înaltpreasfințite Părinte Calinic,
Am ascultat cu interes și emoție cuvântul rostit de la amvonul Sfântului Sinod al B.O.R. unde ați arătat că veți continua și spori lucrarea de vrednică pomenire a Părintelui Arhiepiscop Pimen, strămutat la Domnul de curând. Ați afirmat că veți avea o dăruire totală în slujirea eparhiei împreună cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, unde împreună cu preoții și credincioșii din această eparhie veți lucra cu multă râvnă, „respectând în totalitate, cu toată seriozitatea, canoanele rânduite de Sfinții Părinți, Legiuirile Bisericii, precum și hotărârile Sfântului Sinod”.
Cunoscându-Vă credința, dăruirea și activitatea, avem încredințarea că ne veți păstori cu dragoste părintească și înțelepciune, făcând să rodească tot ceea ce veți semăna în ogorul Domnului.
Aveți în persoana Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, care s-a format la Mănăstirea Sihăstria Putnei, apoi ca Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților sub ascultarea Părintelui Arhiepiscop Pimen, un vrednic colaborator și lucrător în Biserica din dulcea și neegalabila noastră Bucovină.
Vă dorim frumoase și rodnice realizări duhovniceşti, administrative, filantropice şi culturale, în noua slujire de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților și Vă încredințăm de prețuirea, respectul și ascultarea noastră, fiii duhovnicești de, acum, ai Înaltpreasfinției Voastre.
Bine ați revenit în Bucovina!
Să ne trăiți întru mulți și binecuvântați ani, Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop Calinic!
Foto credit: Doxologia.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 250
Id: 70823
Data: Jul 26, 2020
Imagine:
Episcopul Nicodim al Severinului şi Strehaiei s-a rugat sâmbătă Sfintei Ana şi fiicei ei, Născătoarea de Dumnezeu, pentru încetarea epidemiei de coronavirus.
Ierarhul a oficiat .....
Data: Jul 27, 2020
Preasfințitul Părinte Gurie a slujit duminică în satul natal din Cluj, cu ocazia pomenirii de un an a mamei sale.
Cu binecuvântarea Mitropolitului Andrei, în satul Huta, comuna Chiuiești, au liturghisit Episcopii Lucian al Caransebeșului, Andrei al Covasnei și .....
Data: Jul 27, 2020
„Mărturisirea credinței izvorăște din inima curată, despătimită. Credința nu poate avea doar un aspect exterior, ci este un act al iubirii față de Dumnezeu care devine o stare de permanentă mărturisire”, a
Data: Jul 27, 2020
Mitropolitul Laurențiu al Ardealului a slujit duminică, 26 iulie 2020, la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Orlat, judeţul Sibiu.
La predică, ierarhul a subliniat ascuțimea simțurilor interioare la doi orbi vindecați de Mântuitorul – minune prezentată în Evanghelia după .....
Data: Jul 27, 2020
Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, a slujit duminică pentru prima dată în schitul cu specific atonit din Kisapáti, pe Muntele Sfântul Gheorghe (Hegy Szent György), Ungaria.
Ierarhul a fost însoțit în această vizită de Secretarul .....
Data: Jul 27, 2020
Într-un mesaj transmis la Duminica a 7-a după Rusalii, Episcopul Sebastian îndeamnă la filantropie discretă: „Viața în Dumnezeu nu este spectacol!”.
.....Data: Jul 27, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).