Ministerul Apararii, autoritați centrale, preoți militari și elevi i-au comemorat pe eroi in Capitala

Preoții militari din garnizoanele bucureștene au oficiat joi o slujbă de pomenire la Mormântul Eroului Necunoscut din Parcul Carol I al Capitalei. La ceremonia organizată de Ministerul Apărării Naționale au participat Președintele Klaus Iohannis, Premierul Florin Cîțu, înalte oficialități, autorități centrale și locale, precum și elevi bucureșteni.

„Aducem piosul nostru omagiu jertfei tuturor eroilor români care, de-a lungul veacurilor, și-au sacrificat viața pe câmpurile de luptă, pentru pământul românesc, pentru apărarea țării și întregirea neamului, pentru libertate, dreptate și democrație”, a spus Președintele Iohannis într-un scurt discurs ținut cu acest prilej.

„Avem datoria de a menține vie memoria Eroilor Neamului și de a arăta că am înțeles sensul luptei și jertfei lor supreme”, a mai spus președintele.

Preoții militari au participat la ceremonie. Al treilea din dreapta, preotul militar Florin Vlădoiu, șef al Secției Asistență Religioasă din Statul Major General. Foto credit: Pr. Ciprian Ioniță

La Mormântul Eroului Necunoscut a fost recitat poemul „Nu-l uitați” de Nichita Stănescu, apoi au fost rostite solemn numele eroilor români.

Copiii de la Centrul Catehetic „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Parohiei Progresul din București au intonat imnul național și au depus flori la Mormântul Ostașului Necunoscut. Au depus flori și elevii Cercului Cultul Eroilor de la Liceul Economic „Viilor” din Capitală.

Ceremonia s-a încheiat cu survolarea monumentului de către aeronave ale Forțelor Aeriene Române.

Foto credit: Ministerul Apărării Naționale

În aceea și zi, începând cu ora 21:30, pe fațada Palatului Cercului Militar Național a fost realizată, cu sprijinul Asociației „Alături de eroi”, o proiecție de filme dedicată Zilei Eroilor.

Ziua s-a încheiat cu retragerea cu torțe realizată de militarii Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” pe traseul Palatul Cercului Militar Național – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

În Capitală au mai avut loc ceremonii la Monumentul Eroilor Militari căzuți în misiune în teatrele de operații și pe teritoriul României, la Cimitirul Israelit Filantropia, la Monumentul Eroilor Patriei (U.N.Ap.), la Cimitirul Militar Ghencea și la Cimitirul Eroilor Revoluției.

Manifestări similare s-au desfășurat și în garnizoanele din țară, dar și la monumentele eroilor români din străinătate, informează Oficiul Național Cultul Eroilor.

În Războiul de Independență și-au pierdut viața 4.300 de militari români, alți 330.000 s-au jertfit în Primul Război Mondial (de Reîntregire), iar 92.000 de militari români au căzut pe câmpul de luptă în al Doilea Război Mondial.

De Ziua Eroilor sunt comemorați și cei 30 de militari care și-au executat cu onoare și cu prețul vieții misiunile din teatrele de operațiuni NATO în perioada 1996-2020.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).