Mitropolitul Andrei a spus miercuri la Denia Canonului cel Mare: „Noi nădăjduim că Dumnezeu o să ne salveze”.
„Acest Canon de pocăință, în cântarea a opta, ne aduce aminte de locuitorii din cetatea Ninivei, care se rătăciseră de la adevăr și de la calea cea dreaptă, dar și de faptul că Dumnezeu i-a salvat”.
„Noi nădăjduim că Dumnezeu o să ne salveze și pe noi, ne punem nădejdea în El, așa cum și-au pus-o ninivitenii; s-au căit și au postit de la cei mari până la cei mici”, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa la Capela Seminarului Teologic din Cluj-Napoca.
Valorificând cuvintele Sfântului Isaac Sirul, care compară lumea cu o mare, iar pocăința cu o corabie, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sătmarului a explicat:
„Marea cea furtunoasă așezată între noi și raiul spiritual o putem trece numai prin corabia pocăinței, purtată de vâslașii fricii. Dacă vâslașii aceștia, ai fricii, nu cârmuiesc bine corabia pocăinței, prin care trecem marea lumii acesteia spre Dumnezeu, ne înecăm în ea”.
„Căința e corabia, frica este cârmaciul, iar dragostea e limanul dumnezeiesc. Deci ne așază frica în corabia pocăinței și ne trece marea cea furtunoasă și ne călăuzește spre limanul dumnezeiesc, care este dragostea”.
Ierarhul s-a rugat la final pentru cei suferinzi și a citit Rugăciunea specială pentru încetarea noii epidemii.
Scopul canonului, scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d. Hr.), este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoșenie, de necesitatea chemării numelui lui Iisus Hristos în inima noastră și de importanța pe care o are pocăința în viața noastră.
Din punct de vedere al structurii, Canonul cel Mare este cel mai extins imn liturgic din cultul ortodox, alcătuit din nouă cântări compuse la rândul lor din stihiri scurte de pocăință, 250 la număr, ritmate de invocația „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă”, cerere care amintește de rugăciunea vameșului din prima duminica a perioadei Triodului.
În data de 2 aprilie a fiecărui an suntem invitați să conștientizăm faptul că în lume unul din 68 copii suferă de tulburări din spectrul autist și să acționăm în vederea îmbunătățirii vieții lor.
Ziua mondială de sensibilizare faţă de autism a fost decisă de Adunarea .....
Data: Apr 2, 2020
Arhiepiscopia Clujului a ajutat Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj oferindu-i un aparat medical și o donație de 181.145 lei pentru achiziția de materiale sanitare necesare în pandemia de Covid-19.
Mitropolitul Andrei, Episcopul-vicar Benedict, angajații și .....
Data: Apr 2, 2020
Cele două echipamente pentru testare COVID-19, în valoare de 100.000 euro, achiziţionate de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor au fost donate joi spitalului judeţean de urgenţă.
Reprezentantul Arhiepiscopiei a fost Episcopul Vicar Damaschin Dorneanul. El a însoţit .....
Data: Apr 2, 2020
Persoane din toată țara aflate într-o situație dificilă din cauza pandemiei de coronavirus apelează la sprijinul Patriarhiei Române care gestionează o platformă dedicată acestei cauze prin Federația Filantropia.
„Ajută cu bucurie” este mai mult decât o platformă. .....
Data: Apr 2, 2020
Sucevenii au primit marți un semn de încurajare în contextul crizei medicale prin care trec. Moaștele Sfântului Ioan cel Nou, ocrotitorul Sucevei, au fost purtate în procesiune pe străzile orașului.
Sfintele moaște, așezate pe platforma unui automobil împodobită cu .....
Data: Apr 2, 2020
Persoanele vulnerabile și spitalele din județele Galați, Brăila și Tecuci au primit de la Arhiepiscopia Dunării de Jos hrană, materiale sanitare și de igienă. Sprijinul va continua cu aparatură medicală achiziționată din donații la care clericii vor contribui din propriile .....
Data: Apr 2, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Lumina celui nevazut - Solomon Marcus - Matematica si rationalitatea creatiei
Lumina celui nevazut - Acad Gh Vladutescu - Religia, filozofia, stiinta - un dialog necesar - p1
Lumina celui nevazut - Lumina si descoperirile fizicii (05 01 2017)
Lumina celui nevazut - Particula lui Dumnezeu - part 1
Lumina celui nevazut - Medicina comportamentala, o radiografie a riscurilor vietii cotidiene
Lumina celui nevazut - Frontierele cunoasterii - Fizica gaurilor negre (19 01 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).