Mitropolitul Bartolomeu Anania pomenit la Mănăstirea Dragomirna in incheierea simpozionului dedicat lui

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul l-a pomenit sambătă, la Mănăstirea Dragomirna, pe Mitropolitul Bartolomeu Anania, in prezența nepoților ierarhului transilvan, inginerul Laurian Anania și arhitecta Brandușa Munteanu.

Episcopului vicar i s-au alăturat in slujire părinții profesori Ioan Chirilă și Ștefan Iloaie de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, precum și Părintele Profesor Jan Nicolae de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia – toți trei prezenți la Suceava pentru a participa la un simpozion dedicat mitropolitului.

„Cei care l-ați cunoscut mai bine decat noi pe părintele mitropolit știți că, printre toate, ceea ce l-a caracterizat a fost o sinceritate debordantă. El nu a pretins a fi ceea ce nu este. Nu și-a fardat viața, nu s-a temut să fie ințeles altfel”, a spus Preasfințitul Părinte Damaschin după slujba de pomenire.

„Și a recunoscut și i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru darurile primite și, in același timp, a recunoscut și, cum zicea el, omenescul sau mult prea omenescul din om. Și pentru aceste neputințe ale omenescului ne rugăm noi de fiecare dată in preajma trecerii sale la cele veșnice, adică in luna ianuarie și de fiecare dată cand ii facem pomenirea.”

„Cred că, ori de cate ori, in momente de acest fel, ne gandim cu drag la părintele Anania, ne pregătim și pregustăm din intalnirea cu el, cu părintele mitropolit, acolo unde in slava lui Dumnezeu nădăjduim că ne așteaptă”, a mai spus ierarhul

Alături de obștea Mănăstirii Dragomirna, la Parastas au luat parte organizatorii și invitații celei de a zecea ediții a Simpozionului Național „Valori perene in creația Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”.

Au fost prezenți reprezentanți ai Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, ai Inspectoratului Școlar Județean, precum și membri ai Asociației Școlare Sucevene pentru Educație și Dezvoltare.

Sesiunile științifice ale simpozionului s-au desfășurat vineri la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Intre cei care au evocat personalitatea marelui ierarh și cărturar s-au numărat și Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Mitropolia Clujului, Părintele Mihai Cobziuc, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Părintele Ion Buga, Părintele Cezar Onesim, prof. univ. dr. Virgil Nistru-Țigănuș și scriitorul Grigore Ilisei.

„Ne-am bucurat și ne-am implinit acest dor de Bartolomeu și sperăm ca spiritul său să fie viu in generația tanără, pe care a iubit-o și a slujit-o cu un devotament extraordinar, incercand mereu să semene semințele speranței, a nădejdii și, bineințeles, a creșterii intr-o morală vie a Impărăției Cerurilor”, a declarat vineri Părintele Profesor Ioan Chirilă după eveniment.

Marele Premiu al actualei ediții a Simpozionului „Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania” a fost oferit Părintelui Profesor Jan Nicolae.

Evenimentul a cuprins și lansarea cărții „Valori perene in creația Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, publicată de Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, in colaborare cu editura Renașterea a Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Volumul reunește lucrările primelor opt ediții ale simpozionului și materiale inedite despre Mitropolitul Bartolomeu Anania, care ne-a lăsat o nouă traducere a Sfintei Scripturi.

Vezi și:

  • Ziua Lecturii: PS Damaschin a citit cu seminariștii din opera Mitropolitului Bartolomeu Anania
  • 101 ani de la naşterea Mitropolitului Bartolomeu Anania. „Hrăniți speranța cu fapte bune”

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 184

Id: 77714

Data: Jan 23, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).