Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a inițiat construirea unei case memoriale în cinstea Mitropolitului Bartolomeu Anania. Edificiul va fi amenajat în Glăvile, satul natal al celui supranumit „Leul Ardealului” şi urmează să fie inaugurat anul viitor, la împlinirea a 100 de ani de la naşterea mitropolitului.
Proiectul a fost demarat pentru „a-l așeza pe ierarh în conștiința locuitorilor, în cultura și spiritualitatea locurilor natale”, ne-a transmis pr. Constantin Olariu, Arhiepiscopia Râmnicului.
Casa memorială va prezenta aspecte din perioada copilăriei și a studiilor, călugăria, detențiile, slujirea și activitatea la Patriarhie, munca la diortosirea Bibliei și întreaga activitate cărturărească, precum și slujirea în demnitatea de arhiereu.
„Pentru a prezenta lucrarea misionară și culturală desfășurată în țară și străinătate, în casa memorială vor fi așezate obiecte ce au aparținut Mitropolitului Bartolomeu Anania, copii ale manuscriselor sale, opera și critica asupra acesteia, copii din corespondență și mesaje așezate ca dedicație pe volumele sale, fotografii din întâlnirile cu personalități ale Bisericii și culturii, de la inaugurarea și din activitatea instituțiilor pe care le-a ctitorit, distincții cu care a fost apreciat”, a precizat părintele Olariu.
Mitropolitul Bartolomeu
- A fost ucenicul literar al poetului Tudor Arghezi;
- A fost închis şase ani la Aiud;
- Asculta Bach şi Mozart;
- Colecţiona coupe-papier;
De asemenea, clădirea este prevăzută cu o bibliotecă și o sală media în care vor putea fi proiectate înregistrări ale diferitelor evenimente și momente importante din viața Mitropolitului Bartolomeu.
„În împlinirea acestui demers, a fost adresată invitația apropiaților și colaboratorilor săi direcți, reprezentanților instituțiilor pe care le-a întemeiat, oamenilor de cultură și tuturor celor care au creionat aspecte ale vieții, slujirii și operei mitropolitului Bartolomeu Anania, să contribuie la așezarea unui număr cât mai mare de mărturii care pot oferi imaginea de ansamblu a personalității sale”, a declarat pr. Constantin Olariu.
Bartolomeu Anania
Mitropolitul, teologul, prozatorul, poetul și dramaturgul Anania Bartolomeu (din botez Valeriu) s-a născut în data de 18 martie 1921 în Glâvile, județul Vâlcea.
A studiat la Seminarul „Central” din București în perioada 1933-1941. Și-a continuat studiile la Facultatea de Teologie din București și la „Academia Andreiană” din Sibiu, obținând licența în Teologie în anul 1948. În 1944 s-a înscris la Facultatea de Medicină și la Conservatorul de Muzică din Cluj.
Până în anul 1958 a îndeplinit mai multe funcții în cadrul administrației patriarhale. Au urmat șase ani de temniță cruntă, în închisoarea de la Aiud, fiind supus așa numitelor activități de reeducare. În 1966, la doi ani după eliberarea din închisoare, a fost trimis de Biserica Ortodoxă Română în Statele Unite ale Americii, unde a îndeplinit mai multe funcții în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române.
Zece ani mai târziu se întoarce în țară, unde va îndeplini funcția de director al Institutului Biblic până în 1982, anul în care s-a retras la Mănăstirea Văratec, pentru a se dedica în totalitate scrisului.
În anul 1993, la 21 ianuarie, Colegiul Electoral Bisericesc îl alege pe arhimandritul Bartolomeu Anania pentru scaunul de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, iar la 7 februarie, în Catedrala arhiepiscopală din Cluj-Napoca, este hirotonit şi instalat arhiereu.
În anul 2006, de Buna Vestire, Bartolomeu Anania era instalat Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Ierarhul cărturar a trecut la cele veşnice în 31 ianuarie 2011, fiind înmormântat în cripta ierarhilor de la demisolul Catedralei mitropolitane din Cluj.
Foto credit: Mitropolia Clujului
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 256
Id: 70850
Data: Jul 28, 2020
Imagine:
„Succesele nu ne sunt date spre a ne înfoia în pene, ca în mantiile statuilor, ci pentru a le transforma în dragoste, în dezvoltare şi în dăruire pentru cei din jur”, spunea Părintele Nicolae Steinhardt de la a cărui naştere s-au împlinit 108 ani.
De asemenea, el a .....
Data: Jul 29, 2020
Două biserici, una mai aproape de cer, alta în adâncul pâmântului, și-au cinstit ocrotitorii în aceste zile, ambii mucenici.
Duminică, Sfânta Muceniță Paraschevi a fost serbată în biserica din Salina Târgu Ocna, la 240 metri adâncime, iar luni, .....
Data: Jul 29, 2020
Ziua de 29 iulie a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998 Ziua Imnului Naţional al României – „Deşteaptă-te române!”, fiind simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848.
Tot în 1998, pe 29 iulie, odată cu împlinirea unui secol și jumătate de la Revoluția română .....
Data: Jul 29, 2020
Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, îşi serbează miercuri ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Mucenic Veniamin.
Cu acest ocazie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a transmis un mesaj de felicitare.
Preasfinția Sa este originar din .....
Data: Jul 29, 2020
Voluntari din Anglia, Italia, Spania, Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii, Mexic, Honduras şi România participa, timp de două săptămâni, la o tabără internaţională de conservare şi restaurare a cojoacelor care fac parte din costumul tradiţional românesc, organizată la .....
Data: Jul 29, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).