Doi ierarhi fac parte dintre cei peste 800.000 de români care își serbează onomastica pe 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, și a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.
1. Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureşului şi Sălajului
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei (Ioan Andreicuț) s-a născut în data de 24 ianuarie 1949 în Oarța de Sus, județul Maramureș.
A urmat liceul în Cehul Silvaniei și cursurile Facultății de Construcții Căi Ferate din București (între anii 1967-1972). După absolvirea facultății a fost repartizat inginer la Întreprinderea de Construcții Căi Ferate din Cluj-Napoca.
Începând cu anul 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu. În august 1978 a fost hirotonit preot de către Înaltpreasfințitul Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului, activând apoi ca preot paroh timp de șapte ani în orașul Turda (județul Cluj).
Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea Preasfințitului Episcop Emilian Birdaș, la Parohia Ortodoxă Română Maieri I din Alba Iulia și ulterior numit vicar administrativ.
A urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din București (începând cu anul 1985), avându-l drept îndrumător pe arhid. prof. univ. dr. Petru I. David. Teza și-a pregătit-o în cadrul aceleiași secții – Teologie sistematică – sub îndrumarea părintelui prof. univ. dr. Dumitru Popescu, obținând titlul de „Doctor în Teologie” în anul 1998.
În 25 februarie 1990 a fost ales și hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, în 4 martie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiași an a devenit episcop titular.
În 16 iulie 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.
În anul 2011 a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Mitropolit al Clujului şi a fost instalat de Patriarhul Daniel, în 25 Martie 2011.
Ceremonia de intronizare a avut loc în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.
2. Episcopul Andrei al Covasnei şi Harghitei
Preasfințitul Părinte Andrei (Andrei Moldovan) s-a născut pe data de 22 noiembrie 1967 în localitatea Cheţani, judeţul Mureş, primul copil al părinţilor Nicolae şi Maria.
Şcoala primară şi gimnaziul le-a urmat în satul natal Cheţani, judeţul Mureş. A absolvit Liceul din Iernut, judeţul Mureş, promoţia 1986. În anul 1989 a intrat ca vieţuitor la Mănăstirea Topliţa, judeţul Harghita.
În data de 19 iulie 1990 a fost tuns în monahism cu numele de Andrei, de către IPS Andrei al Alba-Iuliei. În 20 iulie 1990 a fost hirotonit ierodiacon la Mănăstirea Topliţa de IPS Antonie Plămădeală al Ardealului.
În data de 21 noiembrie, același an, este hirotonit ieromonah la Mănăstirea Topliţa de IPS Andrei al Alba-Iuliei. La 10 august 1995 este numit stareţ la Mănăstirea Făgeţel, judeţul Harghita de către PS Ioan al Covasnei şi Harghitei.
În 29 august 1999 este hirotesit protosinghel, iar la 29 august 2006 este hirotesit arhimandrit de PS Ioan al Covasnei şi Harghitei.
În anul 2000 a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă Patriarhul Justinian din Bucureşti. A urmat, în perioada 2002-2005, studii post-universitare la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Aristotel din Salonic, Grecia.
În data de 1 octombrie 2005 este numit Exarh al mănăstirilor din Episcopia Covasnei şi Harghitei, post pe care l-a ocupat până la hirotonirea sa în arhiereu.
În această perioadă, 1995-2008, a condus lucrările de refacere a acestei mănăstiri: pictura bisericii, clopotniţa, corp-chilii, arhondaric, gospodărie anexă. Tot în această perioadă a reuşit aici, într-o zonă unde românii sunt minoritari, să adune o obşte de vieţuitori, pe unii îndemnându-i spre şcolile teologice din ţară.
În cadrul lucrărilor Sfântului Sinod din data de 8-9 iulie 2008, desfăşurate la Palatul Patriarhiei din Bucureşti, Arhim. Andrei Moldovan a fost ales în postul de episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, post rămas liber odată cu alegerea Preasfinţitului Părinte Visarion Bălţat în demnitatea de episcop al nou înfiinţatei Episcopii a Tulcii.
La 15 august 2008, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, a fost hirotonit arhiereu la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. Din 2008 până în prezent, este membru al Comisiei canonice, juridice și pentru disciplină a Sfântului Sinod.
În 5 februarie 2015 a fost ales Episcopul Covasnei şi Harghitei de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Întronizarea noului ierarh titular a avut loc duminică, 15 februarie 2015, în Catedrala episcopală din Miercurea Ciuc.
Foto credit: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 297
Id: 68404
Data: Nov 30, 2019
Imagine:
Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a slujit de hramul Catedralei Naționale în Paraclisul din apropierea acesteia și a transmis îndemnul de a-l cinsti pe Sfântul Andrei ca părinte spiritual și de a urma bărbăția lui duhovnicească.
„Această sărbătoare .....
Data: Nov 30, 2019
Atletul Mircea Marian Petria calificat la Jocurile Paralimpice 2020, a fost premiat de Arhiepiscopul Casian sâmbătă după slujba oficiată în Catedrala din Galați împreună cu alți cinci ierarhi români.
Tot de Sfântul Andrei ierarhul a oferit și altor 25 de elevi şi .....
Data: Nov 30, 2019
Prezent de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei la Paraclisul Catedralei Naționale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a apreciat activitățile filantropice ale voluntarilor bisericii ridicate în numai câteva luni și a vorbit despre viitorul paraclis și despre spațiile subterane .....
Data: Nov 30, 2019
Purtătorii de cuvânt ai Patriarhiei Române și Mitropoliei Moldovei și Bucovinei sunt invitați împreună cu sociologul Prof. Univ. Dr. Nicu Gavriluță să le vorbească studenților ieșeni, și nu numai, pe tema „Crăciunul. De la taina Nașterii Domnului la cumpărăturile frenetice și .....
Data: Nov 30, 2019
În Duminica a 16-a după Rusalii, 1 Decembrie 2019, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program, transmis de Radio Trinitas:
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va oficia Sfânta Liturghie la .....
Data: Nov 30, 2019
Ioan Cuemjiev, ctitorul primei biserici românești de pe continentul african a primit sâmbătă, 30 noiembrie 2019, la slujba de sfințire a lăcașului de cult, „Crucea Patriarhală” pentru mireni.
Cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române i-a fost înmânată de .....
Data: Nov 30, 2019
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).