Cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei a organizat, sambata, 11 iunie 2016, la Manastirea Agapia din judetul Neamt, un moment comemorativ dedicat vrednicului de pomenire Mitropolit Irineu Mihalcescu, originar din Eparhia de la Curbura Carpatilor, dupa cum ne-a precizat Dragos Olteanu.
Evenimentul se inscrie in seria de manifestari prilejuite de Anul omagial al educatiei religioase a tineretului crestin ortodox si Anul comemorativ al Sfantului Ierarh Martir Antim Ivireanul si al tipografilor bisericesti, precum si de implinirea a 180 de ani de existenta a Seminarului Teologic Ortodox Chesarie Episcopul din Buzau, unde marele mitropolit a studiat timp de doi ani (1889-1891).
Elevi si profesori de la Seminarul buzoian, alaturi de obstea Manastirii Agapia, au participat la Sfanta Liturghie oficiata in biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil a asezamantului monahal de catre Inaltpreasfintitul Parinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, impreuna cu Inaltpreasfintitul Parinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Inaltpreasfintitul Parinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului si Bacaului, Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, si Preasfintitul Parinte Calinic Botosaneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor.
In continuare, s-a savarsit slujba Parastasului pentru vrednicul ierarh adormit intru Domnul, urmata de un Trisaghion la mormantul acestuia din cimitirul Manastirii Agapia.
Raspunsurile la strana au fost date de Grupul psaltic misionar Sfantul Roman Melodul al Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei si de elevi ai Seminarului Teologic Chesarie Episcopul din Buzau.
Despre viata si personalitatea Mitropolitului Irineu Mihalcescu a vorbit Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Ciprian.
Este bine sa cercetam mai mult trecutul inaintasilor nostri, sa ne hranim sufletele din cuvintele lor de invatatura, sa analizam cu luciditate si intelepciune faptele acestora, interpretandu-le in contextul epocii in care ei au trait, dar sa retinem intotdeauna ceea ce au facut bun si folositor pentru neam, pentru tara si pentru Biserica. Asa se face ca Arhiepiscopia noastra, care adaposteste un Seminar Teologic, cu o existenta de 180 de ani (1836-2016), va organiza, anul acesta, si alte manifestari culturale, pentru a marca importanta culturala a acestei institutii de invatamant, care a dat Bisericii si neamului romanesc personalitati de exceptie, ierarhi, profesori si vrednici slujitori pentru sfintele altare. Pe langa alte personalitati de seama, odraslite pe pamantul binecuvantat al Eparhiei noastre, ca poetul mistic Vasile Voiculescu din Parscovul Buzaului si marele savant, sociolog si geograf Simion Mehedinti din Soveja judetului Vrancea, am dorit sa aducem in fata tinerilor elevi si chipurile unor ierarhi straluciti, cum este cel al vrednicului de pomenire Mitropolit Irineu Mihalcescu al Moldovei, un mare profesor de teologie si un mare ierarh al Bisericii noastre stramosesti, a subliniat Intaistatatorul Eparhiei Buzaului si Vrancei.
Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Casian a apreciat organizarea unui astfel de eveniment, prin care a fost cinstita o personalitate de exceptie a Bisericii si a poporului roman, pentru ca si trecutul, si inaintasii fac parte vie din prezentul nostru si al urmasilor urmasilor nostri, cum adesea spunea Sfantul Ștefan al Moldovei, al neamului si al crestinatatii intregi. As vrea sa-I multumesc lui Dumnezeu ca pot sa exprim postum un sentiment de gratitudine pentru aceasta mare personalitate, pe care nu am cunoscut-o personal, ci doar prin opera sa, care a rodit in timp, intr-un mod extraordinar. Ca absolvent al ilustrului Seminar de la Buzau, totdeauna am stiut ca un loc fruntas al acestei institutii il ocupa Mitropolitul Irineu Mihalcescu, fiu de preot, apoi mare profesor, ierarh al Bisericii si intelectual de vaza al neamului romanesc, a spus Chiriarhul Dunarii de Jos.
Mitropolitul Irineu Mihalcescu s-a nascut in data de 24 aprilie 1874, fiind al saselea din cei zece copii ai preotului Ioan Mihalcescu si ai presbiterei Elena, din satul de munte Valea Viei, comuna (pe atunci) Patarlagele, judetul Buzau. A fost profesor de Teologie Dogmatica si Simbolica la Facultatea de Teologie din Bucuresti (1904-1939), decan al aceleiasi institutii superioare de invatamant teologic (1927-1929; 1933-1936), precum si al Facultatii de Teologie din Chisinau (1926-1927). In octombrie 1936, a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, iar la 29 noiembrie 1939, mitropolit al Moldovei si Bucovinei, fiind intronizat in Catedrala Mitropolitana din Iasi, la 17 decembrie acelasi an. A pastorit istorica mitropolie moldava pana la data de 16 august 1947, cand s-a retras la Manastirea Agapia din judetul Neamt, unde si-a dat obstescul sfarsit, la 5 aprilie 1948; a fost inmormantat in cimitirul Manastirii Agapia.
[gallery link="file" ids="135291,135292,135293,135294,135295,135296,135297"]
The post Mitropolitul Irineu Mihalcescu, pomenit la Manastirea Agapia appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 1358
Id: 60183
Data: Jun 14, 2016
Imagine:
La sarbatoarea Inaltarii Domnului - Ziua Eroilor, in orasul .....
Data: Jun 14, 2016
In jur de 100 de credinciosi din zona Tauti-Floresti, Cluj, Maramures, Baia Mare au participat .....
Data: Jun 14, 2016
La Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus, judetul Brasov, are loc in .....
Data: Jun 14, 2016
Preafericitul Parinte Hrisostom al II-lea, Arhiepiscopul Ciprului, intr-un mesaj postat pe site-ul .....
Data: Jun 14, 2016
La Parohia Pojejena din Protopopiatul Moldova Noua a avut loc marti, 14 iunie 2016, .....
Data: Jun 15, 2016
La Biblioteca Nationala de Fizica de la Magurele, judetul Ilfov, a avut loc ieri, 14 .....
Data: Jun 15, 2016
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Condacul Sfantului Mucenic Paramon
Condacul Sfantului Apostol Andrei, cel Intai Chemat, Ocrotitorul Romaniei
Condacul Sfantului Sfintit Mucenic Pangratie, Episcopul Taorminei
Condacul Sfantului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei
Condacul Sfintei Cuvioase Eufrosina
Condacul Sfantului Mucenic Iustin Martirul si Filosoful, a altui Mucenic Iustin si a celor impreuna cu dansii
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).