Mitropolitul Teofan in Pastorala de Paști: Creștinul adevarat este om al Invierii

Credința în Învierea Domnului ne conferă altă atitudine în fața vieții și a morții, transmite Înaltpreasfințitul Părinte Teofan în scrisoarea sa către credincioși, urându-le să aibă curajul izvorât din certitudinea Învierii – una pe care numai asumarea crucii ne-o oferă, spune el. Creștinul nu se simte nici speriat, nici pasiv în fața furtunilor vieții, ci se luptă cu ele, fără a uita să ofere sprijin și mângâiere celor din jur.

Mitropolitul vorbește despre actuala situație de izolare, care desparte preoții de turma lor în cea mai importantă noapte a creștinătății și deplânge teama de moarte care i-a cuprins pe creștini în timpul pandemiei.

„Dincolo de toate acțiunile justificate privind prevenția, atitudinea noastră arată cât de mică ne este credința în Înviere. Ne comportăm ca și cum viața de aici ar fi veșnică.” El compară izolarea cu frica ucenicilor, care și-au petrecut Paștile încuiați într-o cămară de teamă să nu fie descoperiți.

„Acum, ca și atunci, Hristos Dumnezeu vine între noi, cei îndoielnici, înspăimântați și înfricoșați, adresându-se nouă: «Pace vouă!»; «Eu sunt, nu vă temeți!»; «Îndrăzniți, Eu am biruit lumea!» «Eu sunt învierea și viața; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi»”, scrie ierarhul.

El amintește că au existat situații similare de confuzie, panică și pericol în istorie. Ceea ce diferă este de obicei atitudinea cu care oamenii le întâmpină. Cei cu o credință autentică în Învierea lui Hristos „nu s-au clătinat atât de tare… Chiar dacă au căzut, au avut puterea să se ridice și să-și continue drumul”.

„Creștinul adevărat este om al Învierii. Chiar dacă el este martorul a tot felul de suferințe, epidemii, tulburări care au loc în lume sau în propria viață și familie, el nu este copleșit întru totul de acestea”, scrie Părintele Mitropolit.

„În același timp, creștinul nu are o atitudine pasivă, resemnată în fața tragediilor lumii. El se luptă împotriva lor, caută să le îndepărteze, să aducă mângâiere semenilor săi cuprinși de grele încercări.”

În acest sens, Sfânta Împărtășanie este cel mai puternic ajutor, adaugă ierarhul, pentru că „așază omul în cea mai puternică legătură cu Dumnezeu, oferindu-i «leacul nemuririi»”, scrie Înaltpreasfințitul Părinte Teofan. El afirmă că, după epidemie, creștinii vor reveni în biserici pentru se împărtăși mai des cu Sfintele Taine.

„Credința în Învierea lui Hristos și credința în propria noastră înviere constituie începutul, mijlocul și sfârșitul drumului unui creștin adevărat”, amintește ierarhul.

Dar, „pentru a ajunge la certitudinea învierii, creștinul este chemat să treacă prin cruce, prin răstignire, printr-un smerit cuget de pocăință”. Un cuget astfel curățit ne ajută să ne unim cu Hristos prin „dobândirea gândului Său. Gândul lui Hristos sau mintea lui Hristos îl așază pe om în starea de a înțelege corect calea vieții sale și a lumii.”

„Un astfel de om nu se înspăimântă iremediabil în fața morții, nu calcă pe cadavre pentru a-și salva viața”, afirmă ierarhul. „Un astfel de om poate fi numit «fiu al învierii», chiar și înconjurat de moarte el este un om înviat, un suflet înviat, o inimă fără de moarte, un cuget cu adevărat creștin și ortodox.”

În încheiere, Părintele Mitropolit le cere credincioșilor să se roage pentru „dobândirea curajului mântuitor în necazurile care ne înconjoară” și le urează o sărbătoare de Paști plină de nădejde în Dumnezeu.

Foto credit: Youtube / Doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 265

Id: 69893

Data: Apr 17, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).