Cu ocazia Sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou 2021, pelerinii vor avea posibilitatea să aducă cinstire Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, unul dintre cei trei sfinți ocrotitori ai românilor de pretutindeni.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a pus anul 2021 sub ocrotirea Sfinților Ioan Casian, Ioan Iacob Hozevitul și Dionisie Exiguul, pentru că au purtat aceeași cruce a trăirii printre străini, iar mormintele lor se află în afara României.
Sfântul Ioan Iacob este considerat ocrotitorul românilor de pretutindeni şi este reprezentat în centrul icoanei Anului omagial 2021, dedicat pastorației românilor din afara României.
Potrivit tradiției stabilite de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou sunt aduse la București moaștele unor sfinți cu semnificație aparte. Anul acesta, având în vedere tema omagială a pastorației românilor din afara României, va fi pus spre închinare un fragment din moaștele Sfântului Ioan Iacob, dăruit Patriarhului României de către Preafericitul Părinte Teofil, Patriarhul Ierusalimului, în timpul vizitei sale în București în urmă cu trei ani.
Pe lângă moaștele Sfinților Dimitrie și Ioan Iacob, în baldachinul de lângă Catedrala Patriarhală vor fi aşezate moaştele Sfinților Împărați Constantin și Elena, ocrotitorii Catedralei, şi ale Sfântului Nectarie de la Eghina, vindecătorul de boli.
Potrivit programului sărbătorii, sfintele moaşte vor fi așezate mai întâi în pridvorul Catedralei Patriarhale în dimineața zilei de joi, 21 octombrie 2021, urmând să fie așezate în Baldachinul de pe Colina Patriarhiei în dimineața zilei de sâmbătă, 23 octombrie 2021.
Sfântul Ioan Iacob s-a născut în data de 23 iulie 1913, în satul Crăiniceni, județul Botoșani, primind la botez numele de Ilie. Rămas orfan de mic, a fost crescut de bunica sa Maria, iar mai apoi de unchiul său Alecu Iacob, care l-a ajutat să continue gimnaziul şi liceul.
În anul 1933, a intrat în obştea Mănăstirii Neamț, condusă atunci de viitorul Patriarh al României, Nicodim Munteanu, unde peste trei ani este călugărit cu numele de Ioan.
Pleacă în Ţara Sfântă unde trăieşte mai întâi ca pustnic, iar după doi ani intră în Mănăstirea Sfântul Sava.
În anul 1947 a fost hirotonit preot şi instalat ca egumen al Schitului Românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” de pe Valea Iordanului, unde a rămas până în anul 1952.
Ultimii opt ani din viață i-a petrecut într-o peșteră greu accesibilă, numită Peștera Sfânta Ana, aflată în apropierea Mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul.
A murit la data de 5 august 1960, având vârsta de 47 de ani. Douăzeci de ani mai târziu, i-a fost deschis mormântul și i s-a găsit trupul nestricăcios și plin de mireasmă. Moaștele sale au fost așezate spre cinstire în biserica Mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat în data de 20 iunie 1992, iar Patriarhia Ierusalimului a proclamat sfințenia lui în 31 ianuarie 2016.
În prima zi a anului 2021, Patriarhul Daniel a amintit de îndemnul Sfântului Ioan Iacob scris pe un papirus care apare în icoana Anului omagial 2021: „Fii pribegi ai ţării mele / Necăjiţi între străini / Nu uitaţi menirea voastră / De Români şi de Creştini”.
Prin acest îndemn, sfântul îi cheamă pe toţi românii care se află printre străini „să-şi păstreze identitatea de neam şi de credinţă”, a explicat Părintele Patriarh Daniel.
Sf. Ioan Iacob și Catedrala Naţională
Unul dintre paraclisele aflate la subsolul Catedralei Naționale îl va avea ocrotitor pe Sfântul Cuvios Ioan Iacob, pe care Patriarhul Daniel l-a numit „românul sfânt din Țara Sfântă”.
În piciorul Sfintei Mese a altarului Catedralei Naţionale, împreună cu numele tuturor eroilor cunoscuți ai neamului românesc, a fost așezat și numele tatălui Sfântului Ioan Iacob, Maxim Iacob, care a murit ca erou în Primul Război Mondial.
Citeşte şi: 5 lucruri mai puţin cunoscute despre Sfântul Ioan Iacob
Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu
Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 260
Id: 75133
Data: Oct 20, 2021
Imagine:
Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, a început în dimineața zilei de 21 octombrie.
Moaștele Sf. Dimitrie cel Nou, ale Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț, ocrotitorul românilor de pretutindeni, ale Sfinților Împărați Constantin și .....
Data: Oct 21, 2021
Părintele Dorian Revenco este noul protopop de Bălţi. Clericul a fost prezentat de PS Antonie în noua demnitate, marţi, cu ocazia organizării conferinţei pastoral-misionare „Cimitirul – spaţiu de cugetare la viaţa veşnică”. Evenimentul a avut loc în biserica „Pogorârea .....
Data: Oct 21, 2021
Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a resfinţit joi Biserica Universității Naționale de Apărare „Carol I”, cunoscută sub numele de Biserica militară „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir”.
Evenimentul a avut loc în urma unor lucrări de restaurare efectuate .....
Data: Oct 21, 2021
Preasfințitul Părinte Visarion al Tulcii își serbează onomastica în ziua cinstirii Sf. Cuv. Mărturisitor Visarion, 21 octombrie.
Repere biografice:
Episcopul .....
Data: Oct 21, 2021
Clericii, monahii și credincioșii din Episcopia Devei și Hunedoarei își vor putea lua ultimul rămas bun de la Preasfințitul Părinte Gurie
Data: Oct 21, 2021
În mesajul de condoleanţe adresat clerului şi credincioşilor din Eparhia Devei, Mitropolitul Laurenţiu a spus despre Preasfinţitul Părinte Gurie că a fost un „păstor blând şi iubitor de turmă” care a „mângâiat lacrimile multora”.
Blândeţea ierarhului i-a făcut pe .....
Data: Oct 21, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Cuvantul care zideste - 2015-02-09 - Judecarea aproapelui
Cuvantul care zideste - 2014-10-20 - Pierderea timpului
Cuvantul care zideste - 2016-04-27 - Luati mancati acesta este Trupul meu
Cuvantul care zideste - 2016-04-19 - Nadejdea in Dumnezeu
Cuvantul care zideste - 2015-08-24 - Rabdarea aduce bucurie
Cuvantul care zideste - 2016-03-28 - Munca si rugaciunea
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).