Muzeul Municipiului București găzduiește o expoziție despre Calea Victoriei

La Palatul Șuțu va avea loc miercuri, la ora 17:00, vernisarea expoziției tematice „Calea Victoriei, incursiune in istoria unei ulițe domnești”.

Expoziția pune in evidență etapele dezvoltării urbanistice ale acestei artere importante a Capitalei, ținand seama de cele două momente majore din istoria denumirii ei: al inceputului și al schimbării numelui in „Calea Victoriei”.

Această expoziție temporară prezintă publicului diferite aspecte ale evoluției istorice a fostului Pod al Mogoșoaiei, precum și pasaje din istoria medievală, modernă și interbelică a orașului, se arată pe site-ul Muzeului Municipiului București.

„Unele case au pierit, istoria păstrand totuși amintirea lor in documente și imagini. Arheologia scoate la suprafață obiecte și lucruri mai puțin cunoscute de publicul larg. Vom vedea imagini exterioare și interioare ale unor imobile, in gravuri, litografii, fotografii de epocă, pictură”, menționează curatorul expoziției, dr. Maria-Camelia Ene.

Totodată, va fi pusă in valoare și importanța anumitor monumente prin expunerea medaliilor și plachetelor acestora.

Tăierea Podului Mogoșoaiei in 1692 a reprezentat una dintre cele mai importante transformări urbane a Bucureștiului. Acesta lega Palatul Domnesc de moşia domnitorului Constantin Brancoveanu. Ulterior, Podul Mogoșoaiei a devenit, in secolul al 19-lea, axul dominant al oraşului.

A fost, de asemenea, una dintre primele străzi luminate pe timp de noapte din Europa, iar in anul 1882 Calea Victoriei devine prima stradă din București iluminată electric.

După intrarea triumfală in Capitală a Armatei Romane, in urma victoriei din Războiul de Independență, Podul Mogoșoaiei a primit numele de Calea Victoriei, așa cum este cunoscută in prezent.

Expoziția va fi deschisă publicului pană in data de 29 decembrie 2024.

Foto credit: muzeulbucurestiului.ro


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 36

Id: 81890

Data: Sep 18, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).