Muzica in familie | Diac. Andrei Matei și soția, Bianca: Armoniile sunetelor ne trimit la armonia creata de Dumnezeu

Muzica i-a adus împreună pe doi soți de origine română din Cipru, diaconul Andrei Matei și soția sa, Bianca. Aceștia își încântă adesea urmăritorii de pe Facebook cu piese pentru pian interpretate la patru mâini. Părintele a povestit pentru Basilica.ro despre pasiunea pentru muzică și chemarea de a sluji Domnului, ambele moștenite din familie.

Diaconul Andrei Matei are 30 de ani și s-a născut la Buzău, unde tatăl lui, părintele Petre Matei, era secretar eparhial, dirijorul Coralei de la Catedrala Episcopală și profesor de muzică la seminarul teologic din localitate.

Când Andrei avea 5 ani, Patriarhul Teoctist l-a numit pe părintele Petre Matei preot pentru comunitatea românească din Cipru, iar familia s-a stabilit acolo.

Mama, preoteasa Mariana, a fost înzestrată de Dumnezeu cu voce frumoasă și cânta în tinerețe muzică populară. Părintele Zaharia Matei, unchiul rămas în țară, este lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București și dirijorul cunoscutei Corale Bărbătești „Te Deum Laudamus”, care a câștigat numeroase premii peste hotare.

Cum întreaga familie are talent muzical, așchia nu putea sări departe de trunchi. „Iubirea mea pentru muzică o datorez în primul rând tatălui meu, de la care am învățat tainele muzicii, atât bisericești cât și universale clasice”, afirmă părintele diacon.

El a studiat pianul și violoncelul la Liceul de Muzică din Nicosia. „Însă iubirea mea pentru muzica clasică nu a putut înlocui iubirea pentru teologie și dorința de a-L sluji pe Dumnezeu”, spune el.

De aceea, a ales să studieze teologia la București. Deși în facultate a întrerupt studiul pianului, acesta a continuat să joace un rol important în viața lui. „Dumnezeu a rânduit să o cunosc pe viitoarea mea soție, Bianca Maria, la un concurs de pian. Am admirat din prima clipă talentul ei extraordinar de interpretare”.


Și soția a moștenit talentul muzical de la părinții ei, care sunt amândoi pianiști. „Ne-am căsătorit în 2014 și de atunci pianul a reapărut în viața mea”, povestește părintele diacon. Soția este pianistă la Orchestra de Tineret a Ciprului.

În perioada de izolare, cei doi soți au petrecut destul de mult timp la pian, mai ales că dorința soției a fost dintotdeauna să cânte piese la patru mâini cu soțul ei.

„Singura problemă este să găsesc timpul pentru studiu”, spune soțul. În 2015 a fost hirotonit diacon, slujind la Arhiepiscopia Ciprului, dar și la Biserica Sf. Pavel din Nicosia, unde tatăl său, părintele paroh Petre Matei, oficiază slujbe în limba română.

„Muzica, fără doar și poate, este un dar de la Dumnezeu. De aceea și omul, încă de la formarea cultului din Vechiul Testament, a înțeles că se cuvine să-i aducă laudă lui Dumnezeu prin glasul său și prin diferite instrumente”, spune Andrei Matei.

„Însă, muzica fără finalitatea ei, sau fără un scop, își pierde sensul. Scopul muzicii, după părerea mea, este acela de a-l înnobila pe om, de a trezi în străfundul sufletului său acele sentimente sau trăiri care să-l înalțe și să-l apropie mai mult de Creator.”

El amintește că marii compozitori clasici, inspirați de Dumnezeu, au înțeles acest lucru și au compus muzica lor spre slava lui Dumnezeu. J.S. Bach își începea fiecare lucrare cu rugăciunea „Doamne, ajută-mă!” și întotdeauna o termina notând: „Numai pentru slava lui Dumnezeu”.

„Muzica, ca de altfel orice lucru din această viață, trebuie să aibă un aspect iconic, adică să ne trimită la Creator. Armoniile sunetelor care ajung la urechile noastre ne trimit la ordinea și armonia pe care Dumnezeu le-a creat pentru noi, care suntem cununa Creației”, spune părintele diacon Andrei Matei.

 

Foto credit: Facebook / Andreas Matei

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 253

Id: 70361

Data: Jun 4, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).