Muzica i-a adus împreună pe doi soți de origine română din Cipru, diaconul Andrei Matei și soția sa, Bianca. Aceștia își încântă adesea urmăritorii de pe Facebook cu piese pentru pian interpretate la patru mâini. Părintele a povestit pentru Basilica.ro despre pasiunea pentru muzică și chemarea de a sluji Domnului, ambele moștenite din familie.
Diaconul Andrei Matei are 30 de ani și s-a născut la Buzău, unde tatăl lui, părintele Petre Matei, era secretar eparhial, dirijorul Coralei de la Catedrala Episcopală și profesor de muzică la seminarul teologic din localitate.
Când Andrei avea 5 ani, Patriarhul Teoctist l-a numit pe părintele Petre Matei preot pentru comunitatea românească din Cipru, iar familia s-a stabilit acolo.
Mama, preoteasa Mariana, a fost înzestrată de Dumnezeu cu voce frumoasă și cânta în tinerețe muzică populară. Părintele Zaharia Matei, unchiul rămas în țară, este lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București și dirijorul cunoscutei Corale Bărbătești „Te Deum Laudamus”, care a câștigat numeroase premii peste hotare.
Cum întreaga familie are talent muzical, așchia nu putea sări departe de trunchi. „Iubirea mea pentru muzică o datorez în primul rând tatălui meu, de la care am învățat tainele muzicii, atât bisericești cât și universale clasice”, afirmă părintele diacon.
El a studiat pianul și violoncelul la Liceul de Muzică din Nicosia. „Însă iubirea mea pentru muzica clasică nu a putut înlocui iubirea pentru teologie și dorința de a-L sluji pe Dumnezeu”, spune el.
De aceea, a ales să studieze teologia la București. Deși în facultate a întrerupt studiul pianului, acesta a continuat să joace un rol important în viața lui. „Dumnezeu a rânduit să o cunosc pe viitoarea mea soție, Bianca Maria, la un concurs de pian. Am admirat din prima clipă talentul ei extraordinar de interpretare”.
Și soția a moștenit talentul muzical de la părinții ei, care sunt amândoi pianiști. „Ne-am căsătorit în 2014 și de atunci pianul a reapărut în viața mea”, povestește părintele diacon. Soția este pianistă la Orchestra de Tineret a Ciprului.
În perioada de izolare, cei doi soți au petrecut destul de mult timp la pian, mai ales că dorința soției a fost dintotdeauna să cânte piese la patru mâini cu soțul ei.
„Singura problemă este să găsesc timpul pentru studiu”, spune soțul. În 2015 a fost hirotonit diacon, slujind la Arhiepiscopia Ciprului, dar și la Biserica Sf. Pavel din Nicosia, unde tatăl său, părintele paroh Petre Matei, oficiază slujbe în limba română.
„Muzica, fără doar și poate, este un dar de la Dumnezeu. De aceea și omul, încă de la formarea cultului din Vechiul Testament, a înțeles că se cuvine să-i aducă laudă lui Dumnezeu prin glasul său și prin diferite instrumente”, spune Andrei Matei.
„Însă, muzica fără finalitatea ei, sau fără un scop, își pierde sensul. Scopul muzicii, după părerea mea, este acela de a-l înnobila pe om, de a trezi în străfundul sufletului său acele sentimente sau trăiri care să-l înalțe și să-l apropie mai mult de Creator.”
El amintește că marii compozitori clasici, inspirați de Dumnezeu, au înțeles acest lucru și au compus muzica lor spre slava lui Dumnezeu. J.S. Bach își începea fiecare lucrare cu rugăciunea „Doamne, ajută-mă!” și întotdeauna o termina notând: „Numai pentru slava lui Dumnezeu”.
„Muzica, ca de altfel orice lucru din această viață, trebuie să aibă un aspect iconic, adică să ne trimită la Creator. Armoniile sunetelor care ajung la urechile noastre ne trimit la ordinea și armonia pe care Dumnezeu le-a creat pentru noi, care suntem cununa Creației”, spune părintele diacon Andrei Matei.
Foto credit: Facebook / Andreas Matei
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 253
Id: 70361
Data: Jun 4, 2020
Imagine:
În fiecare an, la 4 iunie, în statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) este marcată Ziua Internațională a copiilor victime ale agresiunii, informează
Data: Jun 4, 2020
Turnul Unirii, monument aflat la Biserica Martirilor „In Memoriam” de lângă Tribunalul Suceava a fost inaugurat joi, 4 iunie 2020, de Centenarul Tratatului de la Trianon.
Construcția Turnului Unirii, cu o înălțime de 24 de metri și cu trei fațete, care reprezintă .....
Data: Jun 4, 2020
Muzeul Olteniei păstrează în colecțiile sale un important fond „Nicolae Titulescu”, donat de urmașii marelui diplomat în anii 1977-1980, iar dintre numeroasele piese se remarcă tocul cu care acesta a semnat Tratatul de la Trianon.
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oficiat joi Sfânta Liturghie în curtea Catedralei Patriarhale. În omilia sa, a vorbit despre sfinții zilei și despre
Data: Jun 4, 2020
Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, 1 iunie, Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a oferit daruri unui număr de 250 de copii din opt sate.
Fiecare copil a primit un pachet de cărți din literatura română și universală, o caserolă .....
Data: Jun 4, 2020
De patru luni, Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor derulează proiectul eparhial „Dar pentru copii”, informează Doxologia.
.....Data: Jun 4, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).