Venirea lui Mesia – Hristos a fost aşteptată de oameni „întru credinţă şi speranţă”, a spus Patriarhul Daniel în omilia duminicală adresată la paraclisul Sf. Grigorie Luminătorul din Reşedinţa Patriarhală.
Cuvintele au fost rostite în contextul duminicii dinaintea Naşterii Domnului în care a fost citită pericopa evanghelică despre genealogia Mântuitorului Iisus Hristos.
„Genealogia cuprinde o rânduială şi o înţelepciune divină care împreună exprimă aşteptarea cu speranţă a Mântuitorului de-a lungul generaţiilor şi pregătirea în credinţă a oamenilor pentru venirea Lui”, a spus Preafericirea Sa.
Patriarhul Daniel a explicat că pregătirea generaţiilor pentru venirea şi primirea lui Hristos s-a făcut treptat. Prorocii Vechiului Testament au prevăzut şi au prezis pe Cel ce urma să Se întrupeze sau să Se facă Om cu sute de ani înainte.
„Pregătirea”, a mai spus Patriarhul, „trebuia să fie deplină pe două planuri: credinţă vie în Dumnezeu şi ascultare smerită de Dumnezeu, vocaţie sfântă care s-a realizat desăvârsit în Fecioara Maria”.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a recomandat lecturarea capitolului 11 din Epistola către Evrei, unde se vorbeşte despre credinţă şi puterea ei, pentru uşurarea înţelegerii textului care prezintă genealogia Mântuitorului.
„Lectura pericopei apostolice din această duminică începe cu evocarea persoanei lui Avraam, care prin credinţă a părăsit ţara sa, locul natal, Urul Caldeii şi a mers spre o ţară făgăduită de Dumnezeu, necunoscută lui până atunci. Prin credinţă a ieşit el din ţara sa natală şi s-a îndreptat spre o ţară necunoscută lui, spre Canaan”.
Credinţa este deci o vedere dincolo de vederea fizică, este o vedere a unei realităţi nevăzute, dar promise, făgăduite. Prin credinţă, prorocii au văzut mai dinainte şi au binevestit taina întrupării Fiului lui Dumnezeu.
„De aceea, ei au prezis Naşterea lui din Fecioară, dar au prevăzut şi răstignirea, moartea, învierea şi înălţarea Lui la ceruri. Deci, Taina venirii lui Hristos, a vieţii şi lucrării lui mântuitoare, prin credinţă a fost cunoscută şi prorocită de profeţii Vechiului Testament”.
În acest sens, patriarhul a evidenţiat că „viaţa sfântă a drepţilor şi credinţa profeţilor ca vedere anticipată şi pregustare ale celor ce urmau să se împlinească erau pregătirea cea mai profundă şi plină de speranţă a oamenilor pentru venirea Mântuitorului Hristos în lume”.
Astfel, luminate de credinţă, generaţii întregi de oameni au aşteptat în mod activ venirea lui Mesia, prin rugăciune, prin post, prin viaţă sfântă, prin veghere duhovnicească.
Părintele Patriarh Daniel a subliniat că pregătirea pentru venirea Fiului lui Dumnezeu nu a fost o „simplă aşteptare pasivă, ci o luptă duhovnicească pentru idealul cel mai sfânt: dobândirea mântuirii sau a vieţii veşnice”.
„Pregătirea drepţilor dn Vechiul Testament era o aţintire a sufletului lor spre Cel ce va să vină. Aşteptând am aşteptat pe Domnul, se spune în Psalmul 39, 1. Aceasta poate fi fraza care rezumă aşteptarea activă a omenirii sau dorinţa puternică a celor credincioşi de a vedea pe Hristos Mântuitorul. Toţi aceştia, deşi nu-L vedeau pe Mesia în trup, Il simţeau prezent în Duhul Sfânt Care le sporea credinţa, speranţa şi dorinţa de a-L întâlni”.
Patriarhul Daniel a atins mai multe tematici în predica duminicală:
Universalitatea mântuirii: Nu numai poporul evreu este chemat la mântuire, ci şi popoarele de altă etnie. Dumnezeu iubeşte pe toţi oamenii din toate popoarele.
Hristos este Fiul lui Dumnezeu: Iisus Hristos Se naşte ca om din femeie, după cum se nasc toţi oamenii, dar zămislirea Sa ca om nu provine dintr-o iubire trupească între un bărbat şi o femeie, ci este lucrare supranaturală (mai presus de fire) a Duhului Sfânt în natura umană a Fecioarei Maria din care Se zămisleşte sau se întrupează şi apoi Se naşte Pruncul Iisus, Fiul Cel veşnic al lui Dumnezeu-Tatăl.
Dumnezeu respectă libertatea omului: Lucrarea de pregătire a omenirii în vederea Întrupării Mântuitorului nostru Iisus Hristos arată cât de mari sunt iubirea milostivă si răbdătoare a lui Dumnezeu, precum si respectul Lui faţă de libertatea persoanelor si a popoarelor, cărora le propune mântuirea, dar nu le-o impune.
Imediat după Liturghie, Părintele Patriarh Daniel a oficiat în Catedrala Patriarhală slujba parastasului pentru eroii care s-au jertfit în decembrie 1989 pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român.
Foto credit: Ziarul Lumina
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 272
Id: 68634
Data: Dec 22, 2019
Imagine:
În Sala Sinaxar a Muzeului Mitropolitan din Iaşi a fost versnisată săptămâna trecută expoziţia: „Căderea Cortinei de Fier – Credință, Libertate, Rezistență”,
Data: Dec 22, 2019
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat duminică, la Catedrala Patriarhală, o slujbă de pomenire pentru eroii care s-au jertfit în decembrie 1989 pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român.
Slujba a avut loc imediat după Sfânta Liturghie.
.....Data: Dec 22, 2019
În mesajul de Crăciun, Preafericitul Părinte Daniel reaminteşte că „Fiul lui Dumnezeu (…) este darul lui Dumnezeu pentru umanitate” şi îndeamnă să răspundem iubirii lui Dumnezeu cu daruri spirituale şi materiale.
„Magii de la răsărit sau craii îi aduc daruri şi prin aceasta ne .....
Data: Dec 22, 2019
Campania „Grăuntele de iubire” a Părintelui Dan Damaschin s-a încheiat cu succes. Datorită clericului, 7.000 de copii au primit daruri în contextul apropierii Sărbătorii Naşterii Domnului.
Într-o postare publicată pe Facebook, Părintele Damaschin mulţumeşte tuturor .....
Data: Dec 23, 2019
Arhid. Pătularu Ionuț-Adrian a fost premiat săptămâna trecută în cadrul Galei „10 pentru Craiova” organizată de Academia Internaţională „Mihai Eminescu” la Muzeul de Artă din municipiu.
Directorul seminarului craiovean a fost distins cu premiul de excelență pentru .....
Data: Dec 23, 2019
Grupuri de copii şi tineri au interpretat vineri colinde tradiţionale din Bucovina în Catedrala „Naşterea Domnului din Suceava”.
Evenimentul, organizat sub genericul „Astăzi S-a născut Hristos”, s-a aflat la a 22-a ediţie.
Concertul a avut loc în prezenţa .....
Data: Dec 23, 2019
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).