Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul sarbatorita la Catedrala voievodala din Buzau

IMG_3673 (Custom)

Vineri, 24 iunie 2016, credinciosii buzoieni au sarbatorit Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul la Catedrala voievodala Adormirea Maicii Domnului din incinta Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei. Sfanta Liturghie a fost oficiata de Chiriarhul locului, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Ciprian, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, iar raspunsurile la strana au fost date de Grupul psaltic misionar Sfantul Roman Melodul, informeaza Dragos Olteanu, Purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei.

In cuvantul de invatatura rostit la finalul slujbei, Inaltpreasfintia Sa a aratat ca Sfantul Ioan Botezatorul si-a implinit misiunea de propovaduitor al pocaintei si, pentru a-i incuraja pe oameni sa-si marturiseasca pacatele, a practicat botezul cu apa, in raul Iordan, indemnandu-i pe acestia sa devina mai buni.

Pentru a-I pregati calea Mantuitorului Hristos, in inimile oamenilor, le-a dat sfaturi adecvate tuturor, in functie de categoria sociala din care faceau parte: soldatii sa se multumeasca doar cu solda lor si sa-si faca datoria cu frica de Dumnezeu; vamesii sa nu nedreptateasca pe nimeni; bogatii sa-i ajute pe saraci, iar pe farisei si saduchei, reprezentantii celor doua partide politico-religioase din Israel, i-a mustrat cu cuvinte deosebit de dure, numindu-i «pui de naparca» (Matei 3, 7), deoarece Il necinsteau pe Dumnezeu prin pacatele lor grave: lacomia, mandria, superficialitatea, aroganta si dispretul fata de oamenii simpli. Sfantul Ioan Botezatorul s-a distins ca o personalitate dinamica si intransigenta cu pacatul, dar si cu cei care-l savarseau. Nu l-a crutat nici pe regele Irod Agripa, care traia in desfranare cu sotia fratelui sau, caci, ori de cate ori il intalnea, striga in auzul tuturor: «Nu-ti este ingaduit sa tii pe femeia fratelui tau» (Matei 6, 18). De aceea, Irod si, indeosebi, Irodiada au ajuns sa-l urasca foarte mult, poruncind, in cele din urma, sa decapitat, in inchisoarea Maherus, unde fusese intemnitat, a precizat Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei.

Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Buzau dateaza din anul 1649, fiind ctitoria voievodului Matei Basarab al Ţarii Romanesti (1632-1654). Pictura bisericii – realizata in tehnica fresca, stil neoclasic, pe vremea marelui episcop Chesarie Capatana (1825-1846), restaurata si ea in mai multe randuri – este opera pitarului Nicolae Teodorescu, ajutat de nepotul sau dinspre sora, nimeni altul decat marele pictor Gheorghe Tattarescu.

[gallery link="file" ids="136542,136543"]

The post Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul sarbatorita la Catedrala voievodala din Buzau appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 874

Id: 60381

Data: Jun 26, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).