Patriarhul Daniel s-a rugat duminică tuturor sfinţilor români „să mijlocească înaintea tronului Sfintei Treimi, împreună cu Sfântul Apostol Andrei şi cu Sfântul Apostol Filip, ca noi să păstrăm dreapta credinţă apostolică, să cultivăm virtuţile vieţii creştine şi să transmitem mai departe bogăţia spirituală a Ortodoxiei”.
În Salonul Sfinţilor Români din Reşedinţa Patriarhală, unde sunt pictaţi majoritatea sfinţilor români, Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie în 21 iunie şi a amintit că în Duminica a 2-a după Rusalii îi pomenim pe toţi sfinţii români.
„Pe cei cunoscuţi şi pe cei necunoscuţi, pe cei care au fost canonizaţi şi trecuţi în calendar şi pe cei care nu sunt trecuţi în calendar şi care au pătimit în închisorile comuniste luptând pentru păstrarea credinţei ortodoxe”.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat sintetic originea încreştinării poporului român, precizând că acest lucru îl datorăm Sfinţilor Apostoli Andrei şi Filip.
„Duminica aceasta ne arată că noi românii avem credinţă de la Sfântul Apostol Andrei şi de la Sfântul Apostol Filip şi această credinţă a rodit de-a lungul veacurilor. Spre deosebire de alte popoare care au fost creştinate la comandă, poporul român a fost creştinat lent, în etape”.
Această creştinare a lui s-a făcut prin oameni simpli la început; un rol important l-au jucat şi soldaţii deveniţi creştini din cele două legiuni romane Gemina şi Macedonica aduse pe teritoriul Daciei după cucerirea Daciei de Împăratul Traian în anul 106.
Potrivit Preafericirii Sale, sfinţii străromâni şi români sau sfinţii de alte neamuri care au moaştele pe teritoriul ţării noastre au umplut calendarul Bisericii noastre, încât „nu avem nicio lună în an în care să nu fie pomenit cel puţin unul sau doi sfinţi români”.
Biserica Ortodoxă Română a rânduit, prin hotărârea Sfântului Sinod din şedinţa din 19-20 iunie 1992 ca în a doua Duminică după Pogorârea Duhului Sfânt să se sărbătorească Duminica Sfinţilor Români.
Salonul Sfinților Români, așa cum este numit holul de la intrarea în Reşedinţa Patriarhală, a fost consolidat în perioada 2015-2016.
Atunci a fost înlocuită pictura veche, din cauza degradării ei iremediabile, cu pictură în tehnica mozaic și cu o tematică nouă: Sfinţii Români canonizaţi în ultimele șase decenii, cu începere din anul 1955.
Începând cu anul 1982, ziua de 21 iunie a fost declarată „Ziua Muzicii” în Franța, iar din 1985 a devenit Ziua Muzicii Europene și promovează toate genurile muzicale, precum și variate forme de expresivitate muzicală.
În octombrie 1981, compozitorul şi jurnalistul .....
Data: Jun 21, 2020
Duminica a 2-a după Rusalii mai este numită şi Duminica Sfinţilor Români.
În această duminică, Părintele Patriarh Daniel a transmis că „Dumnezeu este aproape de oameni. S-a făcut Om printre oameni pentru ca pe oameni să-i apropie de Dumnezeu”.
Data: Jun 21, 2020
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a transmis un mesaj cu privire la ideologia de gen, pe care a catalogat-o drept „o …(im)pură ideologie”.
„Adică o artificială construcție ideatică, așa-zis culturală, orientată în răspăr cu realitatea, .....
Data: Jun 21, 2020
În Duminica a doua după Rusalii, numită şi a Sfinţilor Români, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a liturghisit la baldachinul din apropierea Catedralei Patriarhale din Bucureşti.
În predica sa, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a precizat care .....
Data: Jun 21, 2020
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a vizitat duminică membrii comunităţii parohiale Cocoru din Galicea, unde a .....
Data: Jun 22, 2020
Agenția de știri Basilica acordă premii în valoare de 3.800 de lei în cadrul concursului de fotografie „Viața Bisericii în timp de pandemie”.
Concursul se desfășoară în mediul online în perioada 15-28 iunie 2020. Vor fi premiate trei fotografii, după cum .....
Data: Jun 22, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Corala Trinitas - Pogorat-a Domnul Sfant
Corala Trinitas - Sloboza-ne gazda-n casa
Corala Trinitas - Bun gand s-o ganditu - T. Jarda
Corala Trinitas - Tropar la Nasterea Domnului - D. Suceveanu
Corala Trinitas - Cantec de Craciun
Corala Trinitas - Colindul clopotelor
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).