Noi canonizari in Biserica Ortodoxa Ucraineana

Sfinti Ucraina Ioan Inochentie

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene (Patriarhia Moscovei) s-a intrunit in sedinta de lucru miercuri, 20 iulie 2016, sub presedintia Preafericitului Parinte Onufrie, Mitropolitul Kievului si al intregii Ucraine, anunta church.ua.

In cadrul sedintei de lucru, tinute la Lavra Pecerska, Sfantul Sinod a hotarat trecerea in randul sfintilor a Cuviosului Ioan (Vyshensky) Athonitul (†1621-1633) si a Ierarhului Inochentie (Rudnev), Mitropolit de Kiev si Galitia (†1900).

Sfantul Sinod a stabilit urmatoarele date de pomenire pentru cei doi sfinti:

  • 16 iulie - Cuviosul Ioan Athonitul;
  • 7 iunie – Ierarhul Inochentie.

Cuviosul Ioan Athonitul (aprox. 1550-1620) a fost un mare ascet athonit care a jucat un rol important in confruntarea expansiunii catolicismului polonez si in renasterea Ortodoxiei in Ucraina, in secolul al XVII-lea. Inca din timpul vietii sale, calugarii din regiunile Volania si Galitia il numeau marele staret Ioan Vyshensky Athonitul .

Viata si activitatea staretului Ioan au coincis cu evenimentele tragice de persecutie a Bisericii Ortodoxe din timpul Uniunii statale polono-lituaniene.

Pe langa eforturile de aparare a credintei ortodoxe, Cuviosul Ioan Athonitul a fost si un intemeietor de manastiri, transmitand randuielile vietii athonite manastirilor din regiunile Volani si Galitia.

Staretul Ioan este considerat de istorici o noua directie pentru literatura ucraineana a secolului al XVII-lea, prin dezvoltarea stilului polemic, in special dupa unirea bisericeasca de la Brest (1596).

Mitropolitul Ioanichie Rudnev (1826-1900) a fost un ierarh cult al Bisericii Ortodoxe Ruse, care in ultima perioada a vietii a slujit in eparhia Kievului si Galitiei (Ucraina).

In toate eparhiile in care a pastorit (Saratovsk si Țaritano, Nijegorod si Arzamassk, Kartalinsk si Kahetinsk, Moscova si Kolomensk, Kiev si Galitia) a infiintat camine pentru vaduve si orfani si alte asezaminte social-filantropice. De asemenea, a sustinut educatia teologica si a reinnoit scolile de teologie. A infiintat trei reviste de teologie: Calauza pentru pastorii de la sate, Lucrarile Academiei din Kiev si Revista misionara.

Numele sau este pus alaturi de cel al altor ierarhi misionari precum Mitropolitii Platon si Filaret.

[gallery link="file" ids="138188,138189"]

The post Noi canonizari in Biserica Ortodoxa Ucraineana appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 912

Id: 60702

Data: Jul 21, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).