Nord-bucovinenii din Mahala au comemorat victimele masacrului de la Lunca Prutului

Romanii din Mahala, regiunea Cernăuți, i-au comemorat duminică pe cei aproximativ 400 de martiri nord-bucovineni doborați de grănicerii sovietici in noaptea de 6 spre 7 februarie 1941, cand o parte a locuitorilor din apropierea graniței cu Romania au incercat să treacă pașnic in patria-mamă.

Slujba de pomenire a fost oficiată de duhovnicii comunității, preoții Gheorghe și Nicolae Moroz de la Biserica „Sfanta Treime”, cu răspunsuri date de corul bisericesc, condus de doamna preoteasă Maria.

Au participat reprezentantul Consulatului General al Romaniei la Cernăuți, ministrul plenipotențiar Nicolae Dan Constantin, reprezentantul Primăriei din Mahala, Elena Nandriș, fost primar, reprezentanți ai organizațiilor romanești din Ucraina.

Masacrul de la Lunca

O mare parte din populația satelor Mahala și Ostrița, cărora s-au alăturat și cateva persoane din alte sate, precum Ceahor, Țureni, Horecea, Boian, au pornit spre granița cu Romania in seara de 6 februarie 1941.

Ajunși la Lunca, in Ținutul Herța, au fost impușcați de grănicerii deveniți gardieni ai imensei inchisori numite Uniunea Sovietică. Aproximativ 400 de persoane au murit impușcate. Cei cațiva rămași in viață, care au reușit să treacă in Romania, au povestit că apa raului Prut era roșie de sange.

După două zile, 42 de persoane de origine romană și un ucrainean au fost arestate de sovietici. 14 dintre aceștia au fost condamnați la moarte, iar restul deportați in Gulag pentru 10 ani, unde 11 dintre ei au murit.

După un timp, romanii au reușit să-și aducă o parte din morții de la Lunca acasă. Numai o groapă din cele patru gropi comune a fost desfăcută și victimele reingropate in cimitirul din Mahala, unde astăzi stau mărturie 107 cruci albe fără nume.

Toate aceste victime sunt comemorate la Mahala in fiecare an, in prima duminică a lunii februarie.


Un masacru similar a avut loc mai tarziu, in noaptea de 1-2 aprilie 1941, la Fantana Albă, tot in regiunea Cernăuți. Atunci au murit intre 4000 și 5000 de nord-bucovineni. Au fost ingropați – unii cat erau incă in viață – in poiana Varnița.

Foto credit:


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 144

Id: 80227

Data: Feb 6, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).