Nouă expoziție Anastasis vernisată la Mogoșoaia: Dă pulsul unei tradiții in actualitate

La Galeria Cuhnia a Centrului de Cultură „Palatele Brancovenești de la Porțile Bucureștiului” – Mogoșoaia�a fost vernisată duminică noua expoziție a grupului de iconari Anastasis. Expun in principal pictori romani, dar și iconari care sunt monahi in mai multe obști din Sfantul Munte Athos.

Vernisajul a inceput cu un concert susținut de Grupul psaltic „Iacov Protopsaltul” și un cuvant al consilierului patriarhal Răzvan Mihai Clipici, de la Sectorul Cultură, pictură și restaurare al Administrației Patriarhale, care a fost delegatul Părintelui Patriarh Daniel la eveniment.

„Este foarte imbucurător faptul că astăzi iconarii caută să se raporteze la ceea ce au făcut iconarii din trecut, pentru că astfel nu există o ruptură, nu există o dorință de a ieși in evidență cu ceva, ci o dorință de a se incadra in aceeași tradiție veche prin care s-au păstrat aceste icoane atat de importante pentru cultul ortodox”, a declarat Răzvan Mihai Clipici pentru Trinitas TV.

„Este de remarcat și faptul că unele dintre icoanele prezentate aici sunt icoane care reprezintă scene narative din Noul Testament, din Vechiul Testament, fapt care reușește să ilustreze in inimile oamenilor cuvintele Sfintei Scripturi.”

Evenimentul a reunit iconari istorici și critici de artă, preoți, teologi și iubitori ai iconografiei ortodoxe de tradiție bizantină.

„Sunt iconari care incearcă să păstreze tradiția Bisericii ortodoxe nealterată de anumite curente exterioare artistice, care vin și incearcă să intre in tradiție și să modifice cumva reguli pe care Biserica le are din punct de vedere al iconografiei”, a explicat organizatorul expoziției, iconarul Răzvan Bădescu.

„E foarte important să arătăm că e o continuare a icoanelor, nu să aducem chipuri realiste sau de altă factură. Trebuie să păstrăm duhul icoanelor vechi”, a explicat și iconarul Marius Ciprian Ghinescu.

Tradiție in desfășurare

O nouă expoziție de icoane tradiționale Anastasis a fost inaugurată duminică, 28 aprilie 2024, la Palatul Mogoșoaia, jud. Ilfov. Foto: Facebook / Anastasis

Expoziția a inclus și cateva planșe de arhitectură ale arh. Dimitrie Ionescu Berechet, care a fost arhitectul Patriarhiei Romane și a proiectat peste 100 de biserici in perioada 1930 – 1969. Acestea au fost oferite de lectorul universitar Ștefan Ionescu-Berechet, istoric de artă și nepotul arhitectului.

„Consider că (expoziția Anastasis) ne dă pulsul unei tradiții in actualitate. Deci nu este vorba de obiecte muzeale, este vorba de icoane care iși găsesc sau iși vor găsi locul in spații ecleziale, in casele credincioșilor. O tradiție in desfășurare”, a spus Ștefan Ionescu-Berechet.

„In mod cert pot constitui repere nu doar in forme și culori, ci și in duhul care animă aceste icoane și care, in ultima instanță, este Duhul Sfant, nu este vorba doar de duhul unui artist.”

„Vorbim de artiști cu multă experiență, care au trecut prin asimilarea elementelor specifice ale picturii bizantine și, in același timp, avand opțiunile lor”, a spus Alexandru Nicolau, pictor bisericesc.

Una dintre marile provocări ale unui iconar contemporan este realizarea portretului unui sfant cand sursa de inspirație o constituie nu doar icoana veche și textele hagiografice, ci și fotografia celui portretizat in icoană. Printre sfinții contemporani portretizați in expoziție se regăsesc Sfantul Iosif Isihastul, Sfantul Nectarie sau Sfantul Ioan Maximovici.

„Aici este ideea de nou adusă in Biserica noastră, pentru că spunem că noi căutăm noutatea. Noutatea o găsim prin prezența sfinților contemporani. Acest dinamism al expresiei picturii bizantine o să existe totdeauna, atata timp cat există sfinți pe Pămant”, a explicat Mihaela Bădescu, iconar.

Primul vizitator al expoziției a fost un francez catolic, Damian, care a venit special din Franța in acest scop. „Am toată admirația pentru nivelul iconografiei romanești”, a declarat el.

Expoziția Anastasis poate fi vizitată la Mogoșoaia pană in data de 12 mai.

Sursa foto: Răzvan Bădescu

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 120

Id: 80902

Data: May 1, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).