Pr. Nicușor Beldiman: Sufletul curățit de păcate se dăruiește lui Hristos ca mir de mare preț

„Mirul de mare preț este sufletul drept credincios și sufletul curățit de păcate. Sufletul nostru curățit de păcate și luminat de fapte bune se dăruiește lui Hristos ca mir de mare preț”, a spus marți seară Părintele Profesor Nicușor Beldiman, consilier la Sectorul teologic educațional al Administrației Patriarhale.

Clericul a rostit cuvantul de invățătură in cadrul slujbei Deniei din Marea Marți oficiată la Catedrala Patriarhală.

In această zi Biserica amintește de două evenimente consemnate in Evanghelii, a explicat părintele profesor: „Ungerea Mantuitorului Hristos cu mir de nard in Betania de către femeia păcătoasă și prima parte a trădării lui Iuda”.

„Trecand peste comentariile privind ungerile, locurile și persoanele, deosebit de importantă pentru noi este semnificația ungerii, și anume prevestirea morții și ingropării, pentru cat știm că, in ritualul ingropării la iudei, intra și ungerea cu mirul special”, a amintit consilierul patriarhal.

Mirul de mare preț simbolizează prezența Duhului Sfant

„Femeia păcătoasă devine astfel prima mironosiță. Amintim și faptul că ungerea cu mir, ca și spălarea picioarelor, era gest de respect și politețe in Palestina, in special pentru oaspeți.”

„Semnificația nardului sau mirului de mare preț este deosebit de bogată”, a continuat Părintele Profesor Nicușor Beldiman.

„Mirul de mare preț ca simbol al ingropării Domnului Hristos a devenit in Biserică Sfantul și Marele Mir, folosit pentru sfințirea Sfintei Mese din biserica nouă, care inchipuie mormantul Mantuitorului in care El a fost pus și din care El a inviat.”

„De asemenea, cu Sfantul Mir se sfințește și Sfantul Antimis, care simbolizează punerea in mormant a Domnului, iar Mirungerea celor ce s-au botezat in apă și in duh, devenind părtași la taina morții și invierii Domnului, se face tot cu Sfantul și Marele Mir”, a continuat părintele profesor.

„Mireasma mirului de mare preț simbolizează și prezența Duhului Sfant in omul credincios. In acest sens, sfintele moaște ale sfinților au parfumul mirului de nard. După cum harul Duhului Sfant era prezent in trupul lui Hristos pe cand se afla in mormant și L-a păstrat nestricăcios, tot așa, harul Duhului Sfant pecetluiește pe unii dintre sfinți cu nestricăciunea osemintelor și cu parfumul minunat al prezenței harului divin in omul duhovnicesc, care a trăit in sfințenie, potrivit Evangheliei lui Hristos”, a explicat părintele consilier patriarhal.

„Denia din această seară este randuită de Biserică pentru ca, in drumul nostru către Slăvita Inviere, să ne așeze in față chipul femeii păcătoase și cel al lui Iuda. Sfantul Ioan Gură de Aur ne spune că gestul femeii păcătoase de a șterge picioarele, după ce le-a uns cu mir, cu părul capului ei, nu este intamplător. Și că in gestul acesteia vedem că femeia păcătoasă Il recunoaște pe Hristos ca Dumnezeu”, a mai subliniat Părintele Profesor Nicușor Beldiman.

Numai Dumnezeu ne poate umple sufletul cu viață nelimitată și iubire veșnică

„Iubiți credincioși, ce invățăm așadar din exemplul pozitiv al femeii păcătoase? Dărnicia, respectul, recunoștința, empatia. Iar din exemplul negativ al lui Iuda: să nu dăm niciodată prioritate celor materiale inaintea celor spirituale.”

„De ce? Pentru că sufletul omului creat după chipul lui Dumnezeu, cel veșnic și nesfarșit, este atat de dornic de iubire veșnică și nesfarșită incat nimic din lumea aceasta materială, limitată și trecătoare, nu il poate mulțumi pe deplin, nu poate răspunde dorinței lui de viață veșnică. Numai Dumnezeu, cel veșnic și nelimitat, in iubirea sa poate umple sufletul omului cu viață nelimitată și iubire veșnică”, a explicat Părintele Nicușor Beldiman.

„Totodată, pilda de pocăință a femeii păcătoase este o intărire spirituală și o speranță pentru noi, oamenii care dorim să ne mantuim, să ne schimbăm și să ne sfințim viața, oricat de păcătoși am fi la un moment dat.”

In finalul cuvantului de invățătură, părintele profesor a explicat că „viața păcătoasă este urat-mirositoare, dar pocăința și curățirea de patimi transformă viața omului in parfum duhovnicesc de bună mireasmă”.

El a amintit că „acest mir de mare preț al sufletului curățit și sfințit se dobandește prin toate nevoințele Postului Mare, prin rugăciune, prin fapte bune, milostenie și prin ajutoarea celor aflați in nevoi”.

„Să ne ajute Mantuitorul Hristos, ca și noi, in aceste zile care au mai rămas, pană la sărbătoarea Sfintei sale invieri, să aducem ca mir de mare preț florile Harului crescute in sufletele noastre, prin toată lucrarea duhovnicească săvarșită in timpul de pregătire pentru Sfintele Paști”, a incheiat Părintele Profesor Nicușor Beldiman.

Foto credit: Trinitas TV (captură ecran)

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 118

Id: 80906

Data: May 1, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).