Analizarea şi aprobarea argumentelor locale cu privire la propunerea de canonizare a părintelui Ilarion Felea, în şedinţa Sinodului Mitropoliei Banatului, este un „fapt îmbucurător pentru cei care l-au cunoscut, i-au citit biografia şi opera teologică pastoral-misionară”, a declarat pentru Basilica.ro Pr. Prof. Cristinel Ioja, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad.
„O bucurie plină de emoţie animă inimile cadrelor didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, care poartă numele ilustrului preot şi profesor Ilarion V. Felea, ultimul Rector al Academiei Teologice arădene dinaintea instaurării comunismului”, a subliniat Părintele Decan.
Viaţa
El a vorbit despre viaţa celui care a suferit „anchete abuzive, privaţiuni de libertate, toate conturând chipul mărturisitorului”.
„Mărturiile celor care l-au cunoscut, întreaga sa lucrare spirituală, pastoral-misionară şi liturgică, filantropia, mila faţă de săraci, faţă de orfanii şi văduvele de război, precum şi lucrarea sa culturală mărturisitoare probate prin documente de arhivă, ilustrează o viaţă de preot şi teolog desfăşurată în orizontul rugăciunii, daruirii, jertfei şi mărturisirii, o viaţă desfăşurată în orizontul sfinţeniei lui Iisus Hristos”.
„Totodată, viaţa sa se desfăşoară, mai ales în ultima parte, sub vicisitudinile istoriei şi ale prigoanei comuniste, în care suferă degradări sociale, violenţe, anchete abuzive, privaţiuni de libertate, toate conturând chipul mărturisitorului”.
„De fapt, sfârşitul vieţii sale pământeşti este dovada cea mai evidentă cu privire la vieţuirea, credinţa şi mărturisirea părintelui Ilarion Felea. Părintele Ilarion Felea rămâne prezent şi azi prin memoria celor care l-au cunoscut şi prin opera sa şi începe să rodească şi în inimile tinerilor, mulţi dintre ei admirându-i credinţa şi mărturisirea”.
”A împărtăşit lumină din lumina lui Hristos
Conform declaraţiei Părintelui Cristinel Ioja, credincioşii din Şega-Arad îi aduc cinstire „prin ridicarea unei cruci în curtea bisericii, cei care l-au cunoscut la Catedrala Veche a Aradului îl poartă neşters din amintirea lor, cărţile sale sunt editate şi citite în toată ţara, teologia lui este apreciată fiind elaborate studii de specialitate”.
„Evlavia credincioşilor din toată ţara începe să se adâncească în jurul unuia dintre cei mai cunoscuţi mărturisitori ai lui Iisus Hristos în temniţele comuniste, iar o şcoală teologică de înalt nivel îi poartă numele. Pentru că pe unde a trecut a împărtăşit lumină din lumina lui Hristos, iar credinţa sa nu fost alta decât credinţa dată o dată pentru totdeauna Sfinţilor”, a încheiat decanul.
Argumentele locale au fost prezentate, apoi aprobate în timpul şedinţei Sinodului Mitropoliei Banatului şi „vor fi înaintate spre analiză ca propunere de canonizare către Cancelaria Sfântului Sinod”, a declarat zilele trecute Pr. Cons. eparhial Ionel Popescu.
Părintele Ilarion Felea
S-a născut în 21 martie 1903 şi a fost un moț de pe Valea Crișului Alb ajuns duhovnicul tinerilor din Arad și condamnat de regimul comunist la 20 de ani de temniță pentru „activitate intensă contra clasei muncitoare şi mişcării revoluţionare”. Motivul oficial: nu propovăduia așa-zisa „luptă pentru pace”.
Părintele Ilarion Felea a murit în 18 septembrie 1961 pentru că a fost lipsit de asistență medicală, conform mărturiei unui supraviețuitor de la Aiud, Părintele Ioan Bardaș.
Când a fost arestat, în 25 septembrie 1958, era preot la parohia Arad-Centru. Prin predicile şi cuvintele rostite de la amvonul Catedralei, Părintele Ilarion Felea atrăgea numeroși tineri și intelectuali. Este autorul lucrării teologice „Spre Tabor”, o explicare a Filocaliei.
Sursă foto: marturisitorii.ro
Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 286
Id: 74908
Data: Sep 28, 2021
Imagine:
Episcopul Antonie de Bălți a slujit duminică în orașul Bucecea din Botoșani, unde a mers, cu binecuvântarea Mitropolitului Teofan, pentru a sfinți casa parohială a comunității ocrotite de „Sfântul Ierarh Nicolae”.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul de peste Prut .....
Data: Sep 28, 2021
„În tot drumul nostru prin istorie, fresca bisericească și icoana ne-au fost far și călăuză”, afirmă Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, într-un mesaj transmis marți în deschiderea
Data: Sep 28, 2021
Duminică, 26 septembrie 2021, au fost anunțate rezultatele Concursului Internațional de Muzică sacră din Bialystok – Polonia.
Printre participanți s-a aflat și un grup din România – Corul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” de la Arad.
Psalții arădeni au .....
Data: Sep 28, 2021
„Pictorii nu trebuie să piardă din vedere faptul că limbajul celor văzute nu este decât un simbol al realității eterne nevăzute, de aceea «pogorăminte» prea mari sau originalități ostentative pot afecta practica tradițională și fidelitatea eclezială”, a subliniat .....
Data: Sep 28, 2021
Se împlinesc 111 ani de la naşterea unuia dintre marii duhovnici români ai secolului trecut: Părintele Arsenie Boca. De-a lungul timpului, acesta a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop.
Teolog, pictor și duhovnic, .....
Data: Sep 29, 2021
„Biserica Ortodoxa Română ca promotoare a identității eclesiale, culturale și etnice a românilor din afara României” se intitulează volumul de studii și articole publicat recent la Editura Basilica.
Lucrarea adună texte semnate de Patriarhul României și lucrări ale .....
Data: Sep 29, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Atlas biblic - Psalmul 14 - Pr Petre Semen 21 01 2014
Atlas biblic - Sfanta Treime - Alexandru Flavian Sava - Pr Petre Semen 05-04-2016
Atlas biblic - Psalmul 13 - Pr Petre Semen 07-06-2016
Atlas biblic - Ingerii cazuti - Pr Alexandru Mihaila - 07 04 2014
Atlas biblic - Profetul Amos - Pr Alexandru Moldovan
Atlas biblic - Proorocul Ilie - Pr Remus Onisor 2013-06-28
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).