O icoana veche de 500 de ani leaga Parohia Maru de Muntele Athos

Comunitatea din Parohia Măru, Episcopia Caransebeşului, a serbat duminică împlinirea a 500 de ani de la pictarea icoanei Maicii Domnului aflată în patrimoniul lăcaşului de cult. Icoana datează din anul 1520 şi a fost pictată în Sfântul Munte Athos.

Episcopul Lucian a prezidat liturghia duminicală şi a vorbit despre momentul festiv de la Parohia Măru.

Este o aniversare frumoasă, un jubileu al acestei icoane care a binecuvântat mii și zeci de mii de credincioși. Este o icoană veche, socotită făcătoare de minuni, pentru că mulți s-au rugat în fața acestei icoane a Maicii Domnului și s-au tămăduit de neputințele sufletești și trupești.

Maica Domnului este reprezentată în icoană cu pruncul în brațe. Mântuitorul Iisus Hristos este pictat într-o haină imperială, plină cu nestemate, iar pe cap poartă o coroană.

În cuvântul său, ierarhul a reamintit că „icoanele sunt ferestre către Dumnezeu, către Împărăția Cerurilor și de aceea ele trebuie cinstite alături de Sfânta Evanghelie, de celelalte obiecte sfinte, de sfintele moaște și de sfinții care au bineplăcut lui Dumnezeu din veac”.

Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Pogorârea Sf. Duh”. Foto credit: Episcopia Caransebeşului

„Cinstea icoanei se ridică la cel care este zugrăvit pe ea. O preacinstim pe Maica Domnului căci ea ne ocrotește, este izvorul tămăduirii noastre și sub acoperământul ei fiind, suntem protejați, suntem într-o stare de binecuvântare și contemplare dacă stăm în permanență în rugăciune sub omoforul Maicii Domului”, a spus Părintele Episcop Lucian.

Icoana de la Măru a rămas în evlavia credincioşilor prin minunile pe care le-a făcut, salvând din primejdii satul şi tămăduind bolnavii care s-au închinat înaintea ei cu credinţă.

Există o tradiție ca icoana de la Măru să fie purtată în fiecare an în procesiune la sărbătoarea „Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul” la hramul mănăstirii Poiana Mărului, din luna iunie.

Foto credit: Episcopia Caransebeşului

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 288

Id: 71560

Data: Oct 13, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).