O sala de clasa pictata de elevii Liceului Dimitrie Paciurea din București va fi binecuvantata la incheierea lucrarilor

Sala de clasă nr. 1 a Liceului „Dimitrie Paciurea” din București, în care își desfășoară orele de curs clasa a IX-a A (Arte), va fi binecuvântată cu agheasmă, vineri, 3 iunie 2022, la încheierea lucrărilor de pictură a acesteia.

Sala a fost pictată tematic de elevi de la majoritatea claselor din liceu prin proiectul „Poarta Cerului”, sub coordonarea dlui prof. Alexandru Bodoros, dirigintele acestei clase şi profesor de Religie, în parteneriat cu Arhiepiscopia Bucureștilor – Sectorul Învățământ și activități cu tineretul

La acest eveniment vor participa Diac. Eugen Maftei, Cons. eparhial la Sectorul Învățământ și activități cu tineretul, ca delegat al Patriarhului Daniel, Cristian Alexa, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Arhim. Irineu Dogaru de la Biserica Palatului Cotroceni și Pr. Radu Ilinoiu de la Parohia „Sfânta Vineri – Pajura”, susținători financiari ai proiectului.

„Proiectul Poarta Cerului a avut drept scop materializarea cunoștințelor dobândite în cadrul orelor de Religie, precum și manifestarea dragostei față de Dumnezeu a elevilor implicați în proiect. Fiind un liceu cu profil artistic, s-a insistat mai mult pe teologia icoanei. Din cauza spațiului redus, nu s-a putut aloca proiectului o sală de clasă, care pe viitor să devină laborator de Religie, însă conducerea liceului a aprobat și încurajat propunerea de a avea majoritatea claselor pictate tematic, iar prima dintre acestea să fie Sala Poarta Cerului, potrivit Sectorului Învățământ și activități cu tineretul

Lucrările de pictură au început la sfârșitul lunii noiembrie 2021.

„Au fost avuți în vedere unii sfinți cărturari, iconografi, imnografi, voievozi, cuvioși și mărturisitori care au contribuit semnificativ la educația poporului român, prin înființarea de școli, tipografii și lăcașuri de cult. Proiectul conține și lucrări de dimensiuni foarte mari, precum: Învierea Domnului, Iisus Hristos – Marele Arhiereu, Schimbarea la Față, Sfânta Treime, Maica Domnului, Sfântul Apostol Luca, alături de chipuri ale unor sfințiți mărturisitori din perioada comunistă. Pictura a fost realizată în stil bizantin, tehnica al secco”, au mai transmis reprezentanţii sectorului eparhial menţionat.

Modelele scenelor și ale sfinților au fost preluate din: Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, Biserica Institutului de Endocrinologie „C.I. Parhon”, Biserica Mănăstirii Chiajna – Giulești, și din lucrările pictorilor Ioan Popa și Gabriel Toma Chituc.

Elevii au fost îndrumați pentru a respecta canoanele picturii ortodoxe. Dl. prof. Mihail Chelaru de la Școala Gimnazială nr. 307 i-a îndrumat pe elevi în realizarea chipurilor fiecărui sfânt. În anumite etape, elevii au mai fost ajutați și de profesorii: Florin Jinga, Diana Brăescu și Alexandra Tătaru, profesori de Arhitectură și Arte. Dl Ștefan Ionescu-Berechet, cadru didactic în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, la disciplina Artă creștină eclesială și Erminia picturii bizantine, căruia i s-a solicitat un punct de vedere cu privire la respectarea erminiei și la calitatea execuției.

În baza parteneriatelor realizate cu Liceul „Dimitrie Paciurea”, Parohia „Sfânta Vineri – Pajura” și Biserica „Palatului Cotroceni” au oferit un însemnat sprijin material, suportând aproximativ 40% din cheltuielile aferente.

După slujba religioasă va avea loc premierea elevilor participanți la proiect.

Foto credit: Public domain

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 227

Id: 77026

Data: Jun 1, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).