În apropierea sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi, printre care se numără și Sfântul Vasile cel Mare, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai Bisericii, vă prezentăm tradiția pregătirii unei prăjituri speciale, vasilopita.
Aceasta se pregătește îndeosebi pentru data de 1 ianuarie, sărbătoarea Sfântului Vasile și începutul Anului Nou civil, dar poate fi făcută pe tot parcursul lunii ianuarie.
Sfântul Vasile cel Mare, episcop și filantrop din secolul al IV-lea, a construit primele așezăminte sociale, orfelinate și spitale, reunite sub numele de „vasiliada”.
Cum a apărut vasilopita?
Tradiția vasilopitei este legată de momentul în care poporului păstorit de Sfântul Vasile i s-a impus plătirea unei taxe împovărătoare, în timpul unei foamete. Familiile au fost nevoite să renunțe la bijuterii, monede și obiecte de valoare.
Sfântul Vasile a mers la împărat, apărând cauza poporului. La rugămintea sa, împăratul a anulat taxa și i-a returnat episcopului averea oamenilor.
Neștiind cui i se cuvenea fiecare obiect în parte, Sfântul Vasile a decis să fie pregătită o mare plăcintă în care să fie puse toate obiectele.
După Sfânta Liturghie a binecuvântat și a tăiat plăcinta, dând fiecărui om câte o felie. În mod miraculos, fiecare și-a primit lucrurile la care fusese nevoit să renunțe.
Binecuvântarea Sfântului Vasile „într-o felie”
Această tradiție, a tăierii vasilopitei, este întâlnită cu precădere în Grecia de Anul Nou. Prăjitura, în care este ascunsă înainte de coacere o monedă, este tăiată și distribuită membrilor familiei.
Cel căruia îi revine felia cu moneda va avea parte de binecuvântarea Sfântului Vasile tot anul.
Rețetele și obiceiurile variază în funcție de regiune și de familie. În mare, există două feluri de vasilopita, una asemănătoare unei prăjituri și una asemănătoare unui cozonac grecesc (tsoureki).
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene
Urmăriți-ne pe instagram: @Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 292
Id: 72556
Data: Jan 26, 2021
Imagine:
Episcopul Ambrozie a afirmat duminică, 24 ianuarie 2021, la prima cinstire a Sfintei Cuvioase Xenia în Biserica Ortodoxă Română, că aceasta este .....
Data: Jan 26, 2021
Inspirându-se de la orbul din Ierihon (Luca 18:35-43), Preasfințitul Părinte Macarie a oferit duminică soluția la vremurile pe care le trăim.
Episcopul Europei de Nord a oficiat Sfânta Liturghie în Paraclisul Episcopal din Stockholm.
„Iată, trăim .....
Data: Jan 26, 2021
La evenimentul de la Bălţi, organizat de Ziua Unirii Principatelor Române, Episcopul Antonie a subliniat că în astfel de momente trebuie să ne întrebăm fiecare dintre noi ce facem pentru unitatea neamului nostru românesc.
„Pentru noi cei din Basarabia”, a .....
Data: Jan 26, 2021
Prima parohie românească înfiinţată în Ţările de Jos a aniversat luni 40 de ani de misiune neîntreruptă. Comunitatea a fost organizată de părintele Ioan Dură, actualul paroh, în anul 1981 şi este ocrotită de Sf. Grigorie Teologul.
Hramul parohiei a fost sărbătorit, .....
Data: Jan 26, 2021
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat luni Sfânta Liturghie la Mănăstirea Radu Vodă din București, la pomenirea Sf. Ier. Grigorie Teologul, ocrotitorul școlilor teologice. I-a fost alături și Părintele Director Marian Colțan de la Seminarul Teologic Ortodox din .....
Data: Jan 26, 2021
De Ziua Naţională a Australiei vă prezentăm câteva date despre Episcopia Ortodoxă Română a Australiei şi Noii Zeelande:
ÎNFIINŢARE
Episcopia a fost înfiinţată la iniţiativa Patriarhului Daniel, prin hotărâre sinodală, în anul 2007.
Eparhia nu este .....
Data: Jan 26, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Predica la pomenirea Sfintilor Trei Ierarhi Vasile, Grigorie si Ioan (Pr. Prof. Constantin Coman, 30 ianuarie 2013)
Predica la Duminica a XXXII-a dupa Rusalii (a lui Zaheu) (Pr. Prof. Constantin Coman, 3 februarie 2013)
Predica la Duminica Sfantului Ioan Scararul (IPS Pimen, 14 aprilie 2013)
Predica la praznicul Adormirii Maicii Domnului (IPS Pimen, 15 august 2012)
Predica la praznicul Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul (Arhim. Melchisedec, 29 august 2011)
Predica a Parintelui Cleopa la pomenirea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (29 iunie 2012)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).