O viața in slujba sfinților: Mama Blondina, evocata de tinerii Prieteni ai Sfinților Trei Ierarhi

Părintele Ioan Puiu, coordonatorul grupului „Prietenii Sfinților Trei Ierarhi” de la Biserica Liceului Pedagogic din Iași, a organizat săptămâna trecută o activitate comemorativă cu valoare pedagogică pentru noua generație. Tinerii au citit cartea de memorii „Suferințele Mamei Blondina”, au discutat pe marginea ei la cercul de lectură și au mers pentru o clipă de reculegere la mormântul autoarei.

Părintele Ioan Puiu crede că, într-un timp al confortului, lectura cărții „mamei Blondina” poate fi de ajutor celor care vor să iasă din comoditate. El a organizat activitatea la 50 de ani de la mutarea la cele veșnice a Mamei Blondina și în contextul Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul. Valoarea liturgică și culturală a cimitirelor.

Preotul a publicat un articol de evocare a personalității Mamei Blondina, reper duhovnicesc al Iașilor. „Puține persoane au cunoscut-o cu adevărat. Nici fiul său nu a înțeles decât târziu câte ceva din viața și jertfa ei. Stăm lângă comori pe care nu ne ostenim să le descoperim”, afirmă părintele.

Învățătoarea Blondina Gobjilă s-a născut în familia unui preot din Basarabia și a fost deportată în Siberia după ocuparea Basarabiei de către sovietici, în 1940.

„Umilințele și bătăile de la anchete, transportul cu trenul în vagoane supraaglomerate, lipsa hranei, marșurile forțate prin ploaie sau geruri de minus 50 de grade, munca extenuantă în condiții inumane, somnul de doar două-trei ore pe noapte nu au reușit să o doboare în cei 15 ani petrecuți în lagăre sau în domiciliul forțat”, povestește Părintele Ioan Puiu.

„Hotărârea mamei sale de a veni să locuiască cu ea în Siberia spre a o ajuta, aflarea veștii că fiul ei trăiește și o așteptă în România, încredințarea că Dumnezeu este cu ea oriunde s-ar afla și că toate sunt îngăduite spre folosul ei, îi dau putere să lupte și să reziste.”

„Ajunsă în mult dorita Românie, după 15 ani de Siberie, primește noi provocări. Chiar fiul său, căsătorit cu o atee, îi cere să aleagă între a păstra legătura cu ei sau a rămâne cu Biserica”, continuă articolul.

Fără a șovăi, alege să rămână cu Hristos și nu încetează a se ruga din toată inima pentru fiul său ori de câte ori acesta trece prin necazuri. Mama Blondina a dobândit o rugăciune curată și o prietenie sinceră cu sfinții, în special cu Sfânta Parascheva.

„Ajunsă în Iași și întrebată de alți cunoscuți de ai ei, profesori, medici veniți și ei din Basarabia, de ce alege să petreacă atât de mult timp în Catedrală Mitropolitană și  chiar să facă curățenie în biserică, ea le răspunde că această slujire o onorează și că nu se va rușina niciodată a spăla picioarele lui Hristos”, scrie Părintele Ioan Puiu.

La mormântul ei de la Cimitirul Eternitatea din Iași, tinerii din grupul „Prietenii Sfinților Trei Ierarhi” i-au cântat Blondinei Gobjilă „Hristos a înviat”, cântare pe care ea și-a dorit-o cântată la înmormântarea sa.

„Văzându-i viața, minunându-ne de puterea și răbdarea unei femei singure și prigonite, ne-am propus să trăim și noi mai aproape de Hristos, ca să fim biruitori și vii în amintirea celor de după noi”, transmite Părintele Ioan Puiu.

Grupul „Prietenii Sfinților Trei Ierarhi” este format din tineri elevi de la Colegiul Pedagogic din Iași, de la Seminarul Teologic Iași și membri ai Asociației Tineretului Ortodox Român (ATOR).

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).