Basilica.ro a vorbit cu cele patru eleve de liceu care au obținut Premiul I cu notă maximă la Olimpiada de Religie din acest an. Tinerele au explicat de ce le place ora de Religie și cum le ajută in viața și formarea lor ca oameni in comunitate.
La Olimpiada de Religie pentru liceeni, desfășurată anul acesta la Piatra Neamț, intre 7 și 11 mai, au participat 280 de elevi. Iar la nivelul de gimnaziu, concursul s-a desfășurat la Focșani și au participat 327 de elevi.
Am stat de vorbă cu elevele care au luat Premiul I la olimpiada dedicată liceenilor. Ne-au oferit răspunsuri articulate și profunde, care pun in evidență valoarea formativă a orei de Religie.
Andreea Stroiu, clasa a IX-a: Fericirea inseamnă fructificarea valorilor
La clasa a IX-a, Premiul I a fost caștigat de Andreea Stroiu, elevă la Colegiul Național „Costache Negri” din Galați.
„Participă de mulți ani și a luat premiu și anul trecut in etapa națională”, explică Maria Magdalena Oprișan, inspector școlar județean pentru disciplina Religie la Inspectoratul Școlar Județean Galați.
„Anul acesta, a luat și Premiul II la Olimpiada de Limba Romană și a participat și la Olimpiada de Filozofie. Este un copil care lucrează foarte mult și este autodidact.”
„Are o viziune deosebită și este foarte credincioasă. La Religie lucrează cu Mihaela Bobeică, o profesoară extraordinară”, a mai explicat inspectorul școlar.
„Inițial nu mă așteptam la un rezultat atat de bun. Știam codul meu pe de rost și, cand m-am uitat la rezultate, am văzut că cifrele acelea erau primele. Inițial nu am crezut. Cred că, pur și simplu am avut inspirație in la rezolvarea subiectului. Am avut o idee foarte bună, pe care am valorificat-o”, declară Andreea.
Tanăra spune că cel mai mult ii place Filozofia și iși dorește să urmeze această cale in parcursul ei academic.
„Teologia este foarte importantă in contemporaneitate, mai ales Dogmatica, pentru că sunt multe provocări și situații pe care, pană la urmă, le depășim cu ajutorul lui Dumnezeu”, spune adolescenta.
„Și, impletind munca noastră cu teologia și cu educația religioasă, putem să depășim orice provocare”.
Ora de Religie i se pare importantă, „deoarece, dacă un adolescent invață, nu neapărat la un nivel de performanță, dar dacă incearcă să se apropie de Dumnezeu prin studiu și impletind munca și rugăciunea, aceasta il va ajuta in viitor, pentru că ii dăltuiește caracterul, il ajută să-și formeze niște valori și niște principii după care să se ghideze și care să contribuie mai tarziu la viața sa de adult, să-l ajute să acționeze etic și frumos și corect și să-și poată armoniza existența”.
Intrebată dacă sunt incă importante principiile in societate, tanăra a răspuns afirmativ: „Dacă nu ar exista, totul probabil ar fi un haos. Incă am incredere in oameni. Dacă ar accentua mai mult această latură a credinței, cu siguranță s-ar produce o schimbare in societate”.
Mesaj către tineri
La rugămintea Basilica.ro de a transmite un mesaj către tinerii de varsta ei, Andreea Stroiu a spus: „De multe ori, tinerii de varsta mea iși găsesc fericirea in distracție și in lucruri efemere. Dar este important ca, incă de pe acum, să-și stabilească un scop, un obiectiv, și să muncească pentru a-l atinge. Și să impletească tot acest parcurs profesional cu credința”.
Ce este fericirea? „E greu de definit, dar fericirea, așa cum am invățat și la filozofie și sunt total de acord, inseamnă fructificarea valorilor. Cu cat incercăm să ne axăm mai mult pe partea spirituală și să ne rafinăm caracterul, cu atat suntem mai fericiți. Pentru că toate lucrurile materiale, pană la urmă, se vor devaloriza”, incheie Andreea Stroiu.
Maria Hanganu, clasa a X-a: Religia nu ne hrănește numai mintea, ci și sufletul
Maria Hanganu este elevă in clasa a X-a la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazu” din Alba Iulia și studiază Religia cu Părintele Profesor Ioan Nistor.
„M-am bucurat că am luat nota 10.00. Cel mai mult m-a ajutat experiența, in sensul că m-am pregătit mult”, spune Maria.
„La Religie am invățat lucruri noi, care să mă ajute in viață. Spre deosebire de celelalte materii, Religia e o materie care nu ne hrănește numai mintea, ne hrănește și sufletul. Cand invățăm la Religie, ne apropiem și de Dumnezeu, adică invățăm despre El.”
„Sunt și multe invățături care ne ajută in viața de zi cu zi – de exemplu, cu colegii”, continuă tanăra. „Invățăm că trebuie să fim mai blanzi, să nu ne certăm cu ei, adică să ne comportăm civilizat. Acestea sunt, practic, cele mai importante lucruri pentru viața in comunitate.”
Studiul Religiei este in mod deosebit important pentru elevii din liceele militare, fiindcă „Romania e o țară creștină, iar ei vor fi și apărători ai credinței ortodoxe”, spune Maria.
„Ne gandim la Sfantul Voievod Ștefan cel Mare. Ca Voievod al Moldovei, a apărat credința ortodoxă și a luptat pentru ea, ca să rămană poporul un popor creștin ortodox. Și in zilele noastre e nevoie de astfel de oameni, pentru că vedem multe curente care vin. Avem nevoie de apărarea credinței.”
Mesaj către tineri
Mariei ii mai plac Matematica, Biologia și Limba Romană, astfel că nu s-a hotărat incă ce parcurs educațional și profesional va urma mai tarziu.
Mesajul său pentru adolescenții de varsta ei: „Să caute cat mai mult să respecte valorile morale creștine, pentru că, respectandu-le, putem să trăim intr-o comunitate mai frumoasă”.
Alexandra Chibzui, clasa a XI-a: Ințeleg cu totul altfel viața
Alexandra Maria Chibzui, elevă in clasa a XI-a la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău, care a luat Premiul I cu nota 10.00, lucrează la ora de Religie cu prof. Veronica Gavriliu.
„Fac de mult timp pregătire cu elevii, dar niciodată nu am avut un olimpic pe podium. Iar acum am o elevă care vine de la Profilul Real, care s-a inscris la Olimpiadă din proprie inițiativă și a luat la prima participare nota 10 și locul I in etapa națională”, spune profesoara.
„Ințelege foarte bine partea de Dogmatică. Este minunat că a putut face un lucru pe care il iubește.”
„Cred că binecuvantarea Inaltpreasfințitului Părinte Ioachim al Romanului și Bacăului m-a ajutat foarte mult și vreau să-i mulțumesc și doamnei profesoare Veronica Gavriliu pentru indrumare”, afirmă Alexandra.
„Religia e o materie școlară un pic diferită. Pentru mine contează, sincer, foarte mult in relația mea cu Dumnezeu, pe care o pun pe primul loc. Mă ajută să-L cunosc pe Dumnezeu, să aflu mai multe despre El, să-I știu voia.”
„Mă ajută in a ințelege de ce trebuie să procedez intr-un anumit fel intr-o anumită situație. Și oferă sens vieții, ca să nu trăiești, pur și simplu, de pe o zi pe alta, așteptand următorul impuls. Ințeleg cu totul și cu totul altfel viața și tot ce mi se intamplă”, adaugă adolescenta.
„Știți, orice materie poate fi aplicată in viața reală. Fizica, Limba Romană și tot așa. Dar ora de Religie atinge ceva ce alte materii nu pot atinge, ceva legat de viața spirituală. Nici o altă materie nu se apropie atat de mult de latura aceasta.”
„Noi, tinerii, și, in general, toți oamenii, ca o consecință a traiului in comunitate, avem tot felul de instanțe modelatoare. Mai ales pentru tineri, aceste instanțe modelatoare sunt foarte importante, pentru că ne fasonează intr-un fel in care nu ne dăm seama. Și, avand materia aceasta in școală, cu siguranță ne modelăm după invățăturile cele bune. Este, cum se spune, temelia”, continuă Alexandra.
„In primul rand, la ora de Religie invățăm de mici cum să ne purtăm cu cei din jur, cum să ii acceptăm – mai mult decat să-i tolerăm: să-i iubim. Ceea ce mi se pare absolut necesar. Suntem făcuți pentru a trăi in comuniune.”
„Cand iubesc cu adevărat pe cineva, cand imi iubesc aproapele, mă simt eu bine. Și simt că mi se luminează și mintea, privesc clar anumite lucruri, pot să iert mai repede, nu mai stau intr-o stare de apatie. In plus, din iubire sunt create atat de multe lucruri. Eu sunt pasionată și de artă. M-am intalnit cu mulți artiști și tot timpul spuneau că din iubire au creat opere. Dumnezeu este iubire, nu?” spune Alexandra.
Intrebată ce iși dorește să devină in viitor, ea spune: „Cred că mi-ar plăcea foarte mult să lucrez cu oamenii, poate chiar ca profesor. Mi se pare o meserie foarte nobilă. Oricum ar fi, vreau să aduc slavă lui Dumnezeu pentru tot ceea ce fac și să-mi valorific talanții”.
Mesaj către tineri
Mesajul pentru tinerii de varsta ei este „să aibă incredere in ei, să aibă incredere in viitorul lor, să aibă incredere in cadrele didactice și mai ales mare incredere in Dumnezeu. Să nu-și piardă nădejdea – inclusiv in țara și poporul lor”.
„Și, dacă se poate, să caute frumosul și să-l păstreze, dar frumosul acela autentic. Spunea Antonie de Suroj că există două tipuri de frumusețe: frumusețea cea adevărată, care vine din simplitate, din bunătate și se află in stransă legătură cu bunătatea și adevărul, și �frumusețea� falsă, care provine din voluptate, din lăcomia omului. Să o caute pe cea adevărată”, adaugă tanăra.
Maria Molea, clasa a XII-a: O disciplină școlară pentru suflet
La categoria elevilor de clasa a XII-a, Premiul I cu nota 10.00 a caștigat de Maria Molea, elevă la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți, județul Suceava. La Religie lucrează cu prof. Miriam Leon-Postolache.
Participă la Olimpiada de Religie incepand din clasa a X-a și a urcat mereu pe podium. Anul trecut, a luat tot Premiul I.
„Imi place Religia tocmai pentru că nu se poate compara cu celelalte materii, care se rezumă doar la informații stricte. Această materie este in principal despre suflet, iar informațiile pe care le parcurgem cu mintea răman intipărite in suflet”, spune Maria Molea.
„Pentru mine, olimpiada aceasta a fost o salvare, o ancoră pentru tot ce inseamnă valori și principii creștine, m-a făcut să ințeleg și să trăiesc altfel viața. Am devenit mult mai responsabilă și ințeleg altfel lucrurile pe care le auzeam pur teoretic la biserică sau chiar și la ora de Religie. Rezolvarea subiectelor m-a determinat să-mi pun cunoștințele in practică: am inceput să le trăiesc.”
Maria se va inscrie la Facultatea de Drept. „Cred că este unul din domeniile in care Religia ne ajută cel mai mult, pentru că este vorba de moralitate și de dreptate”, spune ea.
Mesaj către tineri
Mesajul pentru cei de varsta ei este următorul: „Din păcate, in ultima vreme, moralitatea in societate e tot mai rar intalnită, iar datoria noastră de creștini și de olimpici este să luptăm și să readucem in randul oamenilor această moralitate, pentru că altfel viața nu are sens”.
Intrebată dacă ora de Religie poate contribui la reducerea stresului, inevitabil intr-un an de studii după care urmează examene importante, Maria declară: „Chiar și asta am invățat prin Olimpiada de Religie: Să-mi pun nădejdea in Dumnezeu, să le iau pe toate cum vin și să fac tot ce pot fără să pun presiuni foarte mari, pentru că sunt conștientă că Dumnezeu nu mă lasă”.
„Stresul mai este, mai am momente cand mă stresez, dar imi amintesc că Cineva este acolo, sus, și nu mă lasă.”
După aceste dialoguri cu adolescenții care iubesc ora de Religia, concluzia firească este cea transmisă recent pe Facebook de prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru disciplina Religie la Inspectoratul Școlar Județean Suceava:
„Cred că, atunci cand le oferim copiilor flori, ii invățăm să fie grădini”, a scris inspectorul școlar.
Vezi și:
- Ce spun laureații Olimpiadei de Religie: Nu este o luptă pentru premiu, ci o olimpiadă a sufletului
Foto credit: Andrei Adăscăliței (deschidere articol)
Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews
Sursa: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 108
Id: 81013
Data: May 16, 2024
Imagine:
In baza unei colaborări incepute in urmă cu 8 ani, Federația Filantropia a Patriarhiei Romane a devenit miercuri membră a rețelei europene de organizații ..... Data: May 16, 2024 |
La 16 ani de la inființare, Episcopia Ortodoxă Romană a Italiei are in Peninsulă 478 de unități pastoral-misionare, dintre care 278 au statut de parohie. ..... Data: May 16, 2024 |
Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului a binecuvantat miercuri noul paraclis de la sediul Consiliului Județean Argeș. Spațiul de ..... Data: May 16, 2024 |
..... Data: May 16, 2024 |
Toate confesiunile creștine vor serba Invierea Domnului la aceeași dată in 2025, in ziua de 20 aprilie. Acest lucru se intamplă atunci cand prima lună ..... Data: May 16, 2024 |
Anul 2025 va fi declarat Anul național al copilului. Inițiativa aparține organizației Salvați Copiii Romania și a Ministerului Familiei, Tineretului ..... Data: May 16, 2024 |
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
03 Pr Teofil Paraian - Duminica 3 dupa Pasti
07 Pr Teofil Paraian - Duminica 7 dupa Pasti
49 Pr Teofil Paraian - Duminica lasatului sec de carne
41 Pr Teofil Paraian - Duminica dinaintea Nasterii Domnului
31 Pr Teofil Paraian - Duminica 21 dupa Rusalii
14 Pr Teofil Paraian - Duminica 6 dupa Rusalii
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).