Omul aflat in suferinta sa aiba rabdare si rugaciune

Credincioşii parohiei Izvoare din Protopopiatul Piatra Neamţ, alături de pr. paroh Romeo Leonte, l-au avut în mijlocul lor vineri, 24 august, pe Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a săvârşit Taina Sfântului Maslu în biserica cu hramurile „Izvorul Tămăduirii“ şi „Sfânta Cuvioasă Parascheva“. La slujba oficiată la ceas de seară au participat peste 10 preoţi, în frunte cu pr. Valentin Tofan, protopopul Protopopiatului Piatra Neamţ, şi sute de credincioşi veniţi atât din parohia Izvoare, cât şi din împrejurimi.

La finalul sfintei taine săvârşite, a urmat cuvântul de bun-venit al pr. protopop Valentin Tofan, adresat Înalt Preasfinţitului Teofan, pentru dragostea arătată prin venirea în parohia Izvoare, şi cuvântul pr. paroh Romeo Leonte, care a făcut un scurt istoric al parohiei nemţene şi a vorbit despre bucuria credincioşilor pe care-i păstoreşte, de a-l avea pentru prima dată ca oaspete pe IPS Teofan.

În cuvântul de învăţătură adresat de IPS Teofan credincioşilor prezenţi, Înalt Preasfinţia Sa a vorbit despre rolul Sfântului Maslu, al rugăciunii şi al răbdării în suferinţă, dar şi despre grija pe care o poartă Dumnezeu pentru viaţa fiecăruia. „Slujba Sfântului Maslu are nu mai puţin de 14 texte din dumnezeiasca Scriptură, care sunt rostite în faţa credincioşilor. Aceste texte dumnezeieşti arată raţiunea pentru care se săvârşeşte slujba Sfântului Maslu, anume vindecarea celor bolnavi trupeşte, dar şi vindecarea celor bolnavi de răutate, de păcat şi de necredinţă, întrucât nu poate exista cineva care să se considere totalmente sănătos. În primul text din Sfânta Scriptură rostit la Taina Sfântului Maslu, Sfântul Apostol Iacob recomandă ca, în suferinţă fiind, primul lucru pe care trebuie să-l facă omul este să aibă răbdare şi rugăciune, fiindcă uneori boala şi suferinţa ajută şi îl aşază pe om într-o anumită lumină, unde ambiţiile, orgoliile şi dorinţele scad în intensitate, iar smerenia îşi face loc, dar şi pentru că prin suferinţă răscumpărăm atât păcatele noastre, cât şi ale celor ce ne-au născut. Suferinţa nu este dorită de Dumnezeu pentru viaţa noastră, dar uneori ea este îngăduită, ca prin ea să nu ne mai punem nădejdea în puterea, în înţelepciunea şi în tinereţea noastră, ci în Creatorul nostru. De aceea, sănătoşi fiind, să dăm slavă lui Dumnezeu, iar în suferinţă fiind, să nu deznădăjduim, să nu blestemăm şi să nu ne pierdem răbdarea“, a spus IPS Teofan.

La final, în semn de preţuire, pr. paroh i-a dăruit Înalt Preasfinţitului Teofan o icoană cu Izvorul Tămăduirii.

Parohia Izvoare, care a funcţionat ca filie până în anul 1997, îşi are începuturile în jurul anului 1912, când cele 40 de familii din această localitate au început demersurile pentru construirea unui lăcaş de cult. Odată cu ridicarea unei noi biserici în satul Ghigoieşti, biserica de lemn a acestei parohii a fost dăruită celor din Izvoare, care a crescut ca număr de locuitori odată cu strămutarea localnicilor de pe Valea Muntelui aici. În anul 1970, biserica de lemn a fost refăcută, în parte cu zid, în parte cu lemn, sub coordonarea preotului Gabriel Nicolae, iar în anul 1991, pr. paroh Arcadie Gregorian a refăcut biserica aproape în totalitate, ea fiind resfinţită pe 5 octombrie 1995 de către PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. În anul 1997, sub păstorirea pr. Dan Ovidiu Cojan, actualmente director al Seminarului Teologic „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Piatra Neamt, parohia Izvoare a devenit de sine stătătoare, ea funcţionând până atunci ca filie a parohiei Ciritei. Din luna decembrie a anului 2004, parohia Izvoare este păstorită de pr. Romeo Leonte, sub a cărui supraveghere au fost efectuate lucrări de reparaţii atât în interiorul, cât şi la exteriorul lăcaşului de cult şi a fost intensificat programul de slujbă şi cateheză, prin pelerinaje, tabere de pictură şi alte activităţi duhovniceşti.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 575

Id: 24105

Data: Aug 26, 2012

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).