Omul este din nou chemat să se bucure de slava cerească, a spus Mitropolitul Irineu la sărbătoarea Mănăstirii Lainici

Mănăstirea Lainci și-a serbat hramul miercuri, prilej cu care patru comunități au primit fragmente din moaștele Sf. Cuv. Irodion.

Mitropolitul Irineu al Olteniei a oficiat Sfanta Liturghie impreună cu: Arhiepiscopul Varsanufie al Ramnicului; Episcopii Lucian al Caransebeșului, Nicodim al Severinului și Strehaiei, Sebastian al Slatinei și Romanaților și Siluan al Ungariei; Episcopul vicar Nectarie de Bretania al Arhiepiscopiei Europei Occidentale; și Arhiereul vicar Atanasie de Bogdania al Episcopiei Italiei.

Credincioșilor participanți la sărbătoare li s-a alăturat Excelența Sa, Laura Popescu, Ambasadoarea Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.�Răspunsurile liturgice au fost oferite de membrii Grupului Psaltic „Sfantul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova.

Schimbarea la Față a Domnului se prelungește in istorie prin sfinți

Mitropolitul Irineu al Olteniei a oficiat Sf. Liturghie la hramul Mănăstirii Lainici marți, 6 august 2024. Foto: Mitropolia Olteniei. Foto: Mitropolia Olteniei

„Așa cum in Adam am moștenit păcatul strămoșesc, in Mantuitorul Hristos, Adam cel nou, noi am primit iarăși slava cerească”, a explicat Părintele Mitropolit Irineu in cuvantul de invățătură.

„In Adam, noi am greșit, iar in Mantuitorul Hristos ne-am indreptat spre Tatăl cel ceresc și am revenit in iubirea părintească. Ca să ne arate Mantuitorul Hristos că El este Fiul lui Dumnezeu, in multe locuri și in multe chipuri, S-a descoperit Sfinților Apostoli.”

„Intrucat a luat firea omenească, El S-a smerit pe Sine, pentru că această natură umană a luat-o cu toate slăbiciunile și neputințele sale. Imbrăcandu-Se in chipul și firea noastră omenească, Mantuitorul Iisus Hristos nu a incetat să fie și Dumnezeu adevărat”, a subliniat Inaltpreasfinția Sa.

„Deși S-a făcut Om și lumea L-a văzut in chip uman, El a rămas Dumnezeu adevărat, din Dumnezeu adevărat, deoființă cu Tatăl. El este in cer și pe pămant, El este Dumnezeu și Om.”

„Dacă sfinții apostoli au putut să-L vadă pe Mantuitorul Hristos pe muntele Tabor, de bună seamă că omul a fost făcut de Dumnezeu capabil pentru aceste vederi. Schimbarea la Față a Mantuitorului Hristos este un eveniment unic, dar in același timp care se prelungește in istoria Bisericii prin toți sfinții lui Dumnezeu”, a precizat părintele mitropolit.

Șapte ierarhi s-au alăturat sărbătorii de la Mănăstirea Lainici marți, 6 august 2024. Foto: Mitropolia Olteniei. Foto: Mitropolia Olteniei

Cei botezați sunt infiați de Dumnezeu Tatăl

„Sărbătoarea de astăzi, a arătării Mantuitorului Hristos pe Muntele Taborului, este legată de Taina Sfantului Botez și de Taina Invierii Mantuitorului Hristos. Omul este din nou chemat să se bucure de slava cerească pe care strămoșii noștri au pierdut-o. Frumusețea lor era atat de mare incat toată creația se pleca in fața lor ca in fața unor impărați”, a continuat Mitropolitul Olteniei.

„Mantuitorul a venit ca să ne ridice, să ne vindece și să ne facă fiii iubiți ai Tatălui ceresc. Mărturisirea Tatălui se extinde (Acesta este Fiul Meu preaiubit – n.red.), adică se impărtășește și nouă.”

„Pentru că suntem botezați in numele Sfintei Treimi și am fost infiați de Tatăl cel ceresc, suntem chemați să vedem slava și bucuria Sa. Noi suntem chemați să intrăm in Impărăția cerurilor. Schimbarea la Față a Domnului trebuie să aibă corespondent schimbarea vieții noastre”, a mai explicat Inaltpreasfinția Sa.

Fragmente de moaște dăruite parohiilor

La finalul slujbei, Mitropolitul Olteniei a dăruit patru fragmente din moaștele Sfantului Irodion de la Lainici. Gramatele au fost citite de Părintele Dan Camen, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei.

Odoarele au ajuns la parohiile Mătăsari II din Arhiepiscopia Craiovei, Sfanta Sofia din Arhiepiscopia Bucureștilor, Văleni I din Episcopia Slatinei și Romanaților, respectiv Leicești din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.

Arhim. Ioachim Parvulescu, starețul Mănăstirii Lainici, a oferit cate o raclă din lemn sculptat pentru fragmentele din sfintele moaște.


Proclamarea canonizării Sf. Cuv. Irodion de la Lainici, duhovnicul Sf. Ier. Calinic de la Cernica, a avut loc in data de 1 mai 2011.

Foto credit: Mitropolia Olteniei

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 60

Id: 81619

Data: Aug 8, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).