Osemintele protopsaltului Anton Pann au fost reinhumate marți intr-un mormant nou la parohia bucureșteană „Sf. Stelian – Lucaci”. Cultura noastră ii datorează numeroase cărți de muzică bisericească tipărite in limba romană.
„A fost cantăreț la o mulțime de biserici din București, a cantat la o mulțime de mănăstiri din Țara Romanească și Transilvania, a scris enorm pentru perioada in care a trăit și a fost deopotrivă celebru in muzica bisericească pe care, la dorința Mitropolitului Dionisie Lupu, a transpus-o in grai romanesc, el fiind cooptat intr-o comisie specială desemnată de mitropolit, deși avea atunci varsta de doar 23 de ani”, a amintit Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, care a oficiat Sfanta Liturghie și slujba reinhumării la biserica bucureșteană unde Anton Pann a cantat in ultima parte a vieții.
„Era, in felul acesta, recunoscut deja ca o mare personalitate in domeniul muzicii și al componisticii.”
Ierarhul a amintit că Anton Pann a fost cunoscut și ca un important filolog și folclorist in epocă.
„A fost profesor la cel dintai seminar inființat in prima jumătate a sec. XIX aici, la București, a avut o activitate de traducător, traducand cărțile de muzică bisericească din limba greacă. A scris poezii, a scris proză, povești, așa că personalitatea lui este una dintre cele mai mari ale timpului său”, a adăugat episcopul vicar patriarhal.
Părintele Conferențiar Stelian Ionașcu a amintit că Anton Pann canta la 10 ani in Corul Catedralei din Chișinău.
Anton Pann a fost ucenic in muzică și arta tiparului al lui Petre Efesiu, cel care a tipărit la București cea dintai carte de muzică cu notație bisericească din lume (1820). „In 1823, pentru a nu fi in concurență cu el, Macarie Ieromonahul este nevoit să meargă la Viena și să tipărească primele trei cărți de muzică bisericească in limba romană”, a explicat părintele conferențiar.
Acestea au fost urmate și de alte volume dedicate muzicii bisericești in limba romană. „De la el avem moștenită muzica noastră bisericească așa cum a evoluat pană in zilele noastre, iar duhul său a inspirat pe foarte mulți”, a subliniat Părintele Stelian Ionașcu.
La final, Părintele Paroh Andrei Mihai Zaieț a prezentat demersurile realizate pentru mutarea osemintelor și stadiul lucrărilor de consolidare a bisericii.
Mormantul scriitorului și compozitorului Anton Pann a fost relocat și reamenajat ca parte a proiectului de reabilitare a Bisericii „Sf. Stelian – Lucaci”, care a intrat, incepand din 2020, intr-un amplu proces de restaurare, consolidare și renovare. Osemintele au fost așezate intr-o raclă sculptată in lemn.
Episcopului vicar patriarhal i-au fost alături in slujire Arhim. Clement Haralam, Mare eclesiarh al Catedralei Patriarhale, Părintele Costin Spiridon, consilier patriarhal, Părintele Florin Busuioc, Protopopul Sectorului 3 al Capitalei, Părintele Florinel Șerbănescu, consilier patriarhal onorific, Părintele Conferențiar Stelian Ionașcu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, Părintele Sergiu-Constantin Nicolaescu, secretarul Protoieriei Sector 3 Capitală, Părintele Andrei Mihai Zaieț, parohul Bisericii „Sf. Stelian – Lucaci”, părintele Ioan Dobrescu, slujitor la aceeași biserică și alți slujitori din Capitală.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, conduși de arhidiaconul protopsalt Mihail Bucă.
Anton Pann (1796 – 1854) a compus actualul Imn de stat al Romaniei („Deșteaptă-te, romane!“). Eminescu il descria in poezia „Epigonii” ca fiind „isteț ca un proverb”. Lucian Blaga i-a dedicat o piesă de teatru, iar Alfred Mendelsohn o operetă. Mai multe lucrări ale lui au fost prelucrate in Oratoriile Bizantine de Paști și de Crăciun ale compozitorului Paul Constantinescu.
Vezi și:
- Galerie foto: Slujba de reinhumare a protopsaltului Anton Pann la Biserica Sf. Stelian – Lucaci
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene
Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews
Sursa: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 165
Id: 78445
Data: Jun 7, 2023
Imagine:
Sinodul Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale și Meridionale a transmis, intr-o scrisoare pastorală de Rusalii, că „misiunea de propovăduire a Evangheliei este o misiune specifică clerului hirotonit, episcopilor și preoților, dar .....
Data: Jun 7, 2023
In dimineața zilei de 6 iunie 2023, in jurul orei 3:30, la Mănăstirea Turnu din Targșoru Vechi, județul Prahova, a izbucnit un incendiu.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova a răspuns cu promptitudine, .....
Data: Jun 7, 2023
Membrii Asociaţiei clerului ortodox din zona mare Toronto s-au reunit in Adunare Generală, luni, 5 iunie.
Intalnirea a avut loc la Catedrala ortodoxă greacă Panagia din Toronto şi a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii.
La intrunire .....
Data: Jun 7, 2023
Colegii de facultate l-au vizitat miercuri pe Părintele Patriarh Daniel la Reședința Patriarhală.
Absolvenții promoției 1970-1974 a Facultății de Teologie „Sf. Andrei Șaguna” din Sibiu au vizitat .....
Data: Jun 7, 2023
O delegație din partea Mănăstirii Putna a vizitat in perioada 17 mai – 1 iunie, comunitatea romanească din Statele Unite ale Americii. Părintele Stareț Melchisedec Velnic a oferit romanilor un fragment din moaștele Sfantului Iacob .....
Data: Jun 7, 2023
Patriarhia Romană a trimis miercuri dimineață un transport umanitar in Siria pentru a sprijini persoanele afectate de cutremurul din februarie.
Ajutoarele au fost incărcate intr-un avion al Forțelor Aeriene Romane care a decolat de pe .....
Data: Jun 7, 2023
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).