Părinți din Sf. Munte Athos au oferit Patriarhiei Romane un fragment din craniul Cuv. Dionisie Ignat

Părintele Patriarh Daniel i-a primit sambătă pe doi ieroschimonahi de la Chilia „Sf. Gheorghe” – Colciu din Sf. Munte Athos: Părintele Dionisie Alb, starețul chiliei, și Părintele Dionisie Florea. Ei i-au oferit Patriarhului Romaniei un fragment din craniul Cuviosului Dionisie Ignat, iar Părintele Patriarh Daniel i-a distins cu Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea”.

„Au dorit să ne aducă un fragment din moaștele Cuviosului Dionisie Ignat, chiar inainte de proclamarea canonizării lui de către Patriarhia Ecumenică, deoarece, la deshumarea osemintelor Părintelui Dionise Ignat, o părticică, un fragment din craniu, s-a desfăcut și danșii au considerat că este un gest binecuvantat să ne ofere acest fragment”, a precizat Patriarhul Daniel in cadrul ceremoniei.

„Vă mulțumim, Părinților Dionisie Alb și Dionisie Florea, pentru acest dar și ne rugăm lui Dumnezeu să ne ajute să primim și Tomosul de proclamare a canonizării Cuviosului Părinte Dionise Ignat ca Sfant al Bisericii Ortodoxe in general”.

„Patriarhia Ecumenică este indreptățită să proclame canonizarea, să treacă in randul sfinților din calendar pe părintele, deoarece el a trecut la Domnul pe teritoriul canonic al Patriarhiei Ecumenice, in Sfantul Munte Atos”, a adăugat Preafericirea Sa

„Și, prin aceasta, desigur, noi apropiem și cele două popoare grec și roman, care, de-a lungul veacurilor, in Sfantul Munte Atos, au dat o mulțime de rugători și de indrumători duhovnicești ai Ortodoxiei.”

Patriarhul Daniel l-a distins pe Ieroschimonahul Dionisie Alb (dreapta sus), starețul Chiliei Colciu din Sf. Munte Athos, cu Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea” sambătă, 20 mai 2023. Același ordin a primit și Ieroschimonahul Dionisie Florea de la Chilia Colciu. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

In continuare, a avut loc scurta ceremonie prin care monahii athoniți au primit distincțiile acordare de Părintele Patriarh Daniel: Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea”.

„Vă mulțumim, Preafericirea Voastră, pentru dragostea pe care o arătați față de noi, chiar dacă suntem departe, și pentru că ați avut in vedere ca unul dintre părinți, care Dumnezeu a binecuvantat să trăim alături de El, să fie propus spre canonizare”, a spus Părintele Stareț Dionisie Alb.

„Avem speranța că, prin rugăciunile și cu ajutorul sfinților rugători, vom birui incercările și greutățile vieții, dar, in același timp, avem și pilde, exemple de urmat ale unor sfinți din neamul nostru”, a răspuns Patriarhul Romaniei.

Preafericirea Sa a amintit că și Patriarhia Romană are, pe lista de canonizare, cate doi părinți din fiecare mitropolie, inclusiv cea a Basarabiei. Aceștia au fost mărturisitori ai Ortodoxiei și indrumători duhovnicești in timpul comunismului.

Ei vor fi trecuți in randul sfinților in anul 2024 pentru anul 2025, cand se implinesc 140 de ani de autocefalie și 100 de ani de cand Biserica Ortodoxă Romană a fost ridicată la rangul de Patriarhie.

Părinți din Sf. Munte Athos au oferit Patriarhiei Romane un fragment din craniul Cuv. Dionisie Ignat sambătă, 20 mai 2023. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Patriarhul Daniel a mai subliniat că, pe langă cinstirea cuvioșilor care s-au nevoit in țară, „este foarte important să ii respectăm pe acești romani care, in afara granițelor țării, au adus o mărturie deosebită de evlavie, de credință, de rugăciune.”�In acest context, Preafericirea Sa l-a menționat pe părintele athonit Petroniu Tănase, fost stareț la Schitul Romanesc Prodromu din Sf. Munte.

„Acești doi luminători duhovnicești dintr-un perioadă foarte grea, din Muntele Atos, Părintele Dionisie Ignat și Părintele Petroniu Tănase, care a stat o vreme in Romania și in a doua partea a vieții la Athos, sperăm să fie pentru noi, romanii, in special, și pentru toată Ortodoxia, o bucurie in plus, pentru că, atunci cand cineva este trecut in randul sfinților, este rugător pentru intreaga Ortodoxie”, a spus Preafericirea Sa.

„Sfantul Ioan Iacob, numit de Patriarhia Ierusalimului Noul Hozevit, și Părinții Dionisie Ignat și Petroniu Tănase sunt ca niște ambasadori ai poporului roman in fața Sfintei Treimi și ca luminători pentru noi, ca să le urmăm credința și pilda vieții lor, spre slava Preasfintei Treimi și bucuria Bisericii”, a incheiat Patriarhul Romaniei.

Vezi și:

  • FOTO: Patriarhul Daniel a primit un fragment din moaștele Cuviosului Dionisie Ignat

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 351

Id: 78339

Data: May 21, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).