Părintele arhimandrit Cleopa Ilie a trecut la cele veşnice in data de 2 decembrie 1998, la varsta de 86 de ani și a fost inmormantat in cimitirul Mănăstirii Sihăstria din județul Neamț.
Părintele Cleopa s-a născut in data de 10 aprilie 1912 la Sulița, județul Botoșani, fiind al cincilea copil din cei zece ai unei familii de ţărani harnici şi credincioşi. Părinţii săi, Alexandru şi Ana Ilie, i-au pus numele Constantin.
„Școala de călugărie”
După ce a urmat cursurile şcolii primare din satul natal, a ucenicit trei ani pe langă schimonahul Paisie Olaru, pe atunci pustnic la Schitul Cozancea. S-a alăturat obştii Schitului Sihăstria, impreună cu fratele său mai mare, Vasile, in decembrie 1929 și a fost tuns in monahism in data 2 august 1937, primind numele Cleopa.
Timp de 12 ani a făcut ascultare ca păstor, la oile Mănăstirii Sihăstria. Acest timp a reprezentat pentru viitorul mare duhovnic „şcoala de călugărie şi teologie”, după cum insuşi mărturisea cu smerenie. Atunci a avut răgaz pentru a citi zeci de cărţi fundamentale in formarea sa şi a invăţat să iubească şi mai mult creaţia lui Dumnezeu.
Din cauza stării precare de sănătate a starețului Ioanichie Moroi, in iunie 1942, a fost numit egumen interimar. Doi ani mai tarziu a fost hirotonit ierodiacon, apoi ieromonah; in anul 1945 a devenit egumenul Schitului Sihăstria, schit ridicat la rang de mănăstire in 1947, prilej cu care protosinghelul Cleopa Ilie a fost hirotesit arhimandrit.
Persecuția regimului
Nu a trecut multă vreme şi s-a retras in munţi, timp de şase luni, din cauza prigoanei regimului comunist. După această perioadă de retragere, a fost numit stareţ al Mănăstirii Slatina, Suceava, unde a inchegat o obşte cu peste 80 de călugări.
Anii de linişte s-au risipit deindată ce Securitatea a inceput din nou să-l urmărească și părintele Cleopa s-a refugiat iar in Munţii Stanişoarei, de această dată impreună cu ieromonahul Arsenie Papacioc.
După doi ani, la dorința Patriarhului Justinian Marina, Părintele Cleopa a fost readus la Mănăstirea Slatina; in anul 1956 a revenit la Mănăstirea Sihăstria, de unde s-a retras apoi, pentru a treia oară, in munţii Neamţului.
A pustnicit cinci ani, după care s-a intors la Sihăstria, in anul 1964, ca duhovnic al obştii, unde a povăţuit şi a predicat neobosit, cu multă dragoste atat călugări, cat şi mireni, mai bine de trei decenii.
In data de 6 august 1987 Părintele Cleopa devine nașul de călugărie al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci teologul Daniel – Ilie.
Părintele Cleopa trecut la cele veşnice in data de 2 decembrie 1998.
Mănăstirea Vadu Negrilesei
In apropiere de locul unde a sihăstrit Părintele Cleopa in anii ‘50, Arhiepiscopia Sucevei construiește o mănăstire.
Piatra de temelie a așezămantului monahal va fi așezată vineri, 2 decembrie, la 24 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Cleopa. Vor sluji Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților impreună cu Episcopul vicar Damaschin Dorneanul.
Tezaurul lăsat
In urma Părintelui Arhimandrit Cleopa Ilie au rămas numeroşi ucenici care ii poartă amintirea vie, scrieri duhovniceşti pline de inţelepciune şi modelul unui mare duhovnic in inima căruia a ars focul lăuntric al credinţei.
Părintele Cleopa este iubit in toată Ortodoxia. Cărţile despre viaţa şi invăţăturile sale au fost traduse in zece limbi.
Părintele Cleopa a uimit mereu prin simplitate și profunzime. Printre cele mai cunoscute remarci ale cuviosului se numără „Manca-v-ar Raiul” sau „Răb-dare, răb-dare, răb-dare” repetat insistent ca ingredient esențial pentru mantuire, alături de milostenie și rugăciune.
Ilustrativ pentru smerenia părintelui este modul in care se referea la sine: „De ce ați venit la un putregai de moșneag?” și iși repeta apoi: „moșul putregai, moșul putregai…”.
Arhimandritul Cleopa Ilie este unul dintre cei 12 preoți și călugări persecutați sau martirizați de regimul comunist propuși pentru canonizare in anul 2025, cand Biserica Ortodoxă Romană implinește 140 de ani de autocefalie și 100 de ani de la obținerea statutului de patriarhie.
Foto: captură video Trinitas TV
Sursa: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 270
Id: 77460
Data: Dec 2, 2022
Imagine:
Comitetul UNESCO pentru Conservarea Patrimoniului Imaterial, intrunit la Rabat, in Maroc, a decis includerea iei romanești, descrisă prin sintagma „cămașă cu altiță”, in Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității. Dosarul a .....
Data: Dec 2, 2022
Părintele Patriarh Daniel a participat joi seară la recepția oferită la Palatul Cotroceni de Președintele Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Naționale a Romaniei.
„Valorile și idealurile in care au crezut și pentru care s-au .....
Data: Dec 2, 2022
La Catedrala mitropolitană din Sibiu a fost pomenit marţi Sf. Ier. Andrei Şaguna, ctitorul Mitropoliei Ardealului, care este celebrat in aceeași zi cu Sf. Ap. Andrei, Ocrotitorul Romaniei.
Mitropolitul Laurențiu al Ardealului a oficiat Sfanta .....
Data: Dec 2, 2022
Campania de Crăciun „In Brațele Mamei” a Misiunii Sociale „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei in inceput vineri prin lansarea a două servicii noi dedicate mamelor și copiilor din Republica Moldova și din Ucraina.
.....Data: Dec 4, 2022
.....
Data: Dec 4, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).