Părintele Dumitru Stăniloae a fost evocat la redeschiderea Paraclisului Seminarului din Buzău

Părintele Dumitru Stăniloae a fost evocat marți seară la redeschiderea Paraclisului „Sfinții Impărați Constantin și Elena” din cadrul Centrului Eparhial al Buzăului Vrancei.

La intalnirea organizată de sărbătoarea Sfantului Grigorie Palama au participat Părintele Gheorghe Holbea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, Părintele Cristian Marius Dima, directorul Seminarului buzoian, Preotul Dan Necula, consilier eparhial la Sectorul Invățămant și activități cu tineretul, preoți cadre didactice de la școala teologică buzoiană, precum și Daniel Bahnea, duhovnicul seminariștilor.

„Viața Sfantului Grigorie Palama, mărturisirea, opera și trăirea sa duhovnicească l-au inspirat și determinat pe marele teolog, academician și mărturisitor roman contemporan, Părintele profesor Dumitru Stăniloae, să creeze o operă teologică autentică, in duh filocalic, romanească și universală totodată”, a spus Pr. Cristian Marius Dima in deschiderea evenimentului.

In cadrul intalnirii a fost prezentată scrisoarea Părintelui Dumitru Stăniloae adresată seminariștilor buzoieni in anul 1991. Textul a fost tipărit intr-o broșură și distribuit participanților.

Părintele Gheorghe Holbea le-a spus elevilor seminariști: „Mă intrebam ce ar fi insemnat teologia romanească fără Sfantul Grigorie Palama și fără Filocalie? Dar, mai mult decat teologia, ce ar fi fost viața duhovnicească petrecută in temnițele comuniste fără acestea? Am studiat fenomenul și am aflat că in acel mediu ostil circulau textele filocalice. Cine a tradus aceste texte in secolul al XX-lea? Părintele Dumitru Stăniloae”.

Printre participanți s-au aflat foști elevi ai școlii buzoiene care și-au impărtășit experiența din intalnirile cu Părintele Dumitru Stăniloae.

„Mulțumim lui Dumnezeu că s-a putut reveni la tradiția noastră liturgică seminarială, lucru realizat sub inraurirea harului Preasfantului Duh, revărsat asupra noastră, a tuturor, prin rugăciunile teologului luminii, Sfantul Grigorie Palama, și ale teologului iubirii, Părintele profesor Dumitru Stăniloae”, a spus Arhiepiscopul Ciprian al Buzăului și Vrancei la finalul evenimentului.

Paraclisul „Sfinții Impărați Constantin și Elena” a trecut printr-un program de modernizare care a necesitat oprirea slujirii liturgice pentru o scurtă perioadă de timp. In lăcașul de cult se roagă zilnic elevii Seminarului „Chesarie Episcopul” din Buzău.

Foto credit: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 152

Id: 79616

Data: Nov 15, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).