Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a Părintelui Nicolae Lițescu, preot îmbisericit la Parohia Otopeni, Protoieria Ilfov Nord, oficiată sâmbătă, 11 aprilie 2020, orele 13:00, la biserica Parohiei Otopeni, Protoieria Ilfov Nord:
Părintele Nicolae Lițescu (1940-2020) – păstor luminos și vrednic al Bisericii lui Hristos
Am aflat cu întristare de trecerea din această viață, în dimineața zilei de joi, 9 aprilie 2020, a Părintelui Nicolae Lițescu, preot îmbisericit la Parohia Otopeni, Protoieria Ilfov Nord.
Părintele Nicolae Lițescu s-a născut în urmă cu opt decenii, la 23 ianuarie 1940, în localitatea Șoimari, județul Prahova, în familia preotului Ioan și a preotesei Maria, fiind al treilea din cei șapte copii ai familiei Lițescu.
A urmat școala primară din satul Cojocaru, comuna Mogoșani și școala gimnazială din orașul Găești, ambele în județul Dâmbovița, după care a frecventat cursurile seminariale de la Curtea de Argeș (1953-1957) și București (1957-1958).
A continuat studiile teologice în cadrul Institutului Teologic de Grad Universitar din București (1958-1962), obținând, în anul 1962, titlul de licențiat în teologie.
A fost căsătorit cu doamna Felicia, Dumnezeu binecuvântând familia lor cu trei copii, Ana-Cristina, Ioan-Răzvan și Radu-Cătălin.
A primit hirotonia în treptele preoțești în anul 1970 (diacon la 22 februarie și preot la 1 martie), din partea Mitropolitului cărturar Nifon Criveanu, în paraclisul Schitul Maicilor din Capitală, fiind numit preot paroh la Parohia Segarcea Deal din județul Teleorman.
În cei 12 ani de slujire în mijlocul acestei comunități parohiale, a coordonat restaurarea picturii bisericii parohiale, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, achiziționarea unei case parohiale și împrejmuirea cimitirului.
În anul 1982, a fost transferat în postul vacant de preot paroh de la parohia ilfoveană Otopeni.
În decursul celor aproape patru decenii de slujire de la Parohia Otopeni, din care 28 de ani ca preot paroh, Părintele Nicolae Lițescu a desfășurat, alături de colegii coslujitori, o deosebită activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească, încununată, în anul 2010, cu punerea pietrei de temelie la o biserică nouă, cu hramul Nașterea Maicii Domnului, un monumental lăcaș de cult din orașul Otopeni.
De asemenea, a coordonat restaurarea picturii bisericii istorice din Otopeni, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, în perioada 2009-2011.
Pedagog erudit și smerit, a activat între anii 1962-1967 ca profesor de istorie și geografie la școala din comuna Sarichioi, județul Tulcea.
Pentru întreaga activitate desfășurată, i-am acordat Părintelui Nicolae Lițescu rangul de iconom-stavrofor, cu prilejul sfințirii Paraclisului Sfinții Martiri Brâncoveni, aflat la demisolul noii biserici din Otopeni.
Viața Părintelui Nicolae Lițescu este caracterizată de lucrarea neobosită în slujirea Bisericii, mărturisită de colaboratorii și ucenicii săi.
S-a remarcat prin activitatea sacerdotală și misionară, administrativă și gospodărească, fiind un model de slujire jertfelnică pentru preoții mai tineri care l-au cunoscut și alături de care a slujit.
Iubitor al muzicii și al rânduielilor liturgice bisericești, s-a îngrijit de înfrumusețarea slujbelor săvârșite.
Părintele Nicolae Lițescu a fost un păstor înţelept, înzestrat cu darul blândeții și un duhovnic apreciat. În urma lui rămâne un chip luminos care poate inspira orice slujitor al lui Hristos în purtarea unei ținute demne preoțești, în iubirea credincioșilor și în lucrarea faptelor bune.
Sunt mulți preoți și fii duhovnicești ai părintelui Nicolae Lițescu care mărturisesc faptul că au învățat de la el să prețuiască darul iertării și al împăcării, prin care au dobândit starea de liniște și de armonie pe care o căutau.
În aceste momente grele, adresăm familiei Părintelui Nicolae Lițescu, precum și tuturor celor care l-au cunoscut, un gând părintesc de mângâiere.
Ne rugăm Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel înviat din morţi, să dăruiască odihnă veșnică sufletului Părintelui Nicolae și să îl așeze în ceata sfinţilor Săi slujitori.
Veșnica lui pomenire din neam în neam!
Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru cei îndoliați,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Foto credit: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 271
Id: 69821
Data: Apr 11, 2020
Imagine:
„Din păcate, noi asociem numele oamenilor cu bogăția. În funcție de cât de bogat este și ce vizibilitate socială are acea persoană, cu atât credem că i se cuvine cinste. Este mai de preț numele unui om decât bogăția în sine”.
Acest lucru ne responsabilizează pe .....
Data: Apr 11, 2020
Lucrările de construcţie la Centrul Bisericesc românesc din München (CBROM) al Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale și de Nord, începute la mijlocul lunii noiembrie 2017, au avansat foarte mult.
„Din darul lui Dumnezeu, lucrările la Aşezământ au înaintat cu bine .....
Data: Apr 11, 2020
La inițiativa Părintelui Patriarh Daniel, librariacartilorbisericesti.ro oferă acces gratuit la peste 20 de cărți de rugăciune, de teologie și de patristică.
Astfel, .....
Data: Apr 11, 2020
Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, şi Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, îşi sărbătoresc sâmbătă ocrotitorul spiritual, Sf. Ier. Calinic de la Cernica.
Cu .....
Data: Apr 11, 2020
Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei, împlineşte duminică 45 de ani. Patriarhul Daniel i-a transmis urări de bine printr-un mesaj de felicitare.
Ierarhul s-a născut în 12 aprilie 1975, în Satu-Mare.
După şcoala primară a urmat liceul .....
Data: Apr 12, 2020
În cuvântul rostit duminică, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a spus că Sărbătoarea Floriilor „ne îndeamnă să-L primim pe Hristos în inimile noastre”.
Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a oficiat Sfânta Liturghie de Florii în Catedrala .....
Data: Apr 12, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Marturii si evocari - Parintele Benedict Ghius - episodul 1
Marturii si evocari - Parintele Benedict Ghius - episodul 7
Marturii si evocari - Parintele Benedict Ghius - episodul 10
Marturii si evocari - Parintele Benedict Ghius - episodul 4
Marturii si evocari - Parintele Grigorie Babus - episodul 3
Marturii si evocari - Preoti romani eroi in Primul Razboi Mondial - episodul 2
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).