Sediul Societății pentru Cultura și Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu” a fost sfințit marți, în ziua de comemorare a Poetului Național. Evenimentul a cuprins și semnarea parteneriatului pentru renovarea casei lui Aron Pumnul.
Au participat Consulul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, reprezentanți ai mediului asociativ al românilor din Bucovina de Nord, oameni de cultură.
Evenimentul a debutat cu depuneri de flori la statuia lui Mihai Eminescu din centrul Cernăuților și la bustul din curtea Casei Memoriale „Aron Pumnul” și a continuat cu slujba de sfințire a sediului modernizat al Societății pentru Cultura și Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu”.
Acordul de parteneriat pentru renovarea casei lui Aron Pumnul a fost semnat de Acad. Vasile Tărâțeanu, președintele Fundației „Casa Limbii Române” din Cernăuți, Virgil Profeanu, președintele Asociației Programatice pentru Dezvoltare Durabilă din București și Titus Scripa, directorul firmei de construcție Romtisbud din Cernăuți.
Omul de afaceri George Brăiloiu și-a anunțat și el susținerea pentru proiect.
Evenimentul a inclus un program artistic și o masă rotundă organizată de Acad. Alexandrina Cernov. Aceasta a fost dedicată împlinirii a 150 de ani de la Serbarea de la Putna, când Mihai Eminescu și studenții români de pretutindeni s-au reunit pentru a promova idealul de unitate a românilor.
Sediul Societății pentru Cultura și Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu” este la parterul Palatului Național al Românilor din centrul istoric al Cernăuților (Piața Centrală nr. 9) și a fost modernizat de Asociația Programatică pentru Dezvoltare Durabilă din București.
Clădirea de secol XIX este imobil de patrimoniu și a găzduit în 1904 festivitățile de celebrare a 25 de ani de activitate a Societății Junimea. Palatul a fost naționalizat de sovietici, dar organizațiile românilor din regiune nu au reușit încă să recupereze decât o parte din parterul acestuia.
Casa lui Aron Pumnul (Str. Aron Pumnul nr. 19) are aproximativ 200 de ani și este construită în stil moldovenesc. Casa a fost eliberată în urmă cu 25 de ani, dar autorităţile nu au acţionat. După renovare, va găzdui Muzeul „Mihai Eminescu”.
Aron Pumnul, reprezentant al generaţiei paşoptiste transilvănene, a fost lingvist, istoric, filosof, profesor, publicist, militant politic şi animator al vieţii spirituale a românilor din Bucovina.
În 1849, a devenit primul profesor de limba şi literatura română la liceul german din Cernăuţi. Aici a publicat lucrări de lingvistică şi de istorie literară, a scris şi un mic tratat de prozodie, „Foarma den afară a poeziei române”, referitor la versificaţia românească.
Ca profesor a exercitat o imensă influenţă asupra elevilor săi, printre care s-a aflat şi poetul Mihai Eminescu, pe care l-a găzduit în casa lui din Cernăuţi în timpul anilor de şcoală.
Foto credit: Lyberti.com
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 297
Id: 73899
Data: Jun 16, 2021
Imagine:
Lucrările Sfântului și Marelui Sinod din Creta, un eveniment major din istoria eclesială, au început acum cinci ani, în ziua de 16 iunie 2016.
Sinodul a avut loc la Academia Ortodoxă din Creta .....
Data: Jun 16, 2021
Am primit la redacție un mesaj emoționant de la jurnalistul Sever Voinescu. La aniversarea a 13 ani de Basilica.ro, el ne-a transmis că glasul agenției de știri a Patriarhiei Române duce pacea Bisericii în întreaga societate.
Text .....
Data: Jun 16, 2021
Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă (IBMO) publică volumul „Despre răbdare, despre înfrânare, despre darul perseverenţei” care însumează o serie de texte ale Fericitului Augustin.
Traducerile din limba latină şi notele aparţin Prof. dr. .....
Data: Jun 16, 2021
La Muzeul Mitropoliei Clujului poate fi vizitată până în 3 iulie 2021 expoziția de grafică, în cărbune și pastel „Chipuri ale sfințeniei” a artistului plastic botoșănean Aida Șușter-Boțan.
Expoziţia cuprinde portretele unor mari personalităţi ale culturii și .....
Data: Jun 17, 2021
Juriștii din toate eparhiile Bisericii Ortodoxe Române participă joi la Întâlnirea Consilierilor Juridici ai Eparhiilor din Țară ale Bisericii Ortodoxe Române. Evenimentul se desfășoară la Palatul Patriarhiei și își propune să înlesnească o coordonare mai bună în rezolvarea .....
Data: Jun 17, 2021
Vasile Vlașin de la „Părinți Salvatori” a susținut marți și miercuri patru sesiuni de cursuri de prim-ajutor la Parohia Arad – Sânicolaul Mic. Au participat aproximativ 130 de .....
Data: Jun 17, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).