Preacuviosului cin monahal, Preacucernicului cler si Preaiubitilor credinciosi din cuprinsul Patriarhiei Romane,
Har, bucurie si pace de la Dumnezeu Tatal, Fiul si Sfantul Duh, iar de la noi parintesti binecuvantari!
Preacuviosi si Preacucernici Parinti, Iubiti frati si surori in Domnul,
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a proclamat anul 2016 in Patriarhia Romana ca An al omagierii Educatiei religioase a tineretului crestin ortodox si comemorarii Sfantului Ierarh Martir Antim Ivireanul si al tipografilor bisericesti. Aceste doua teme au o insemnatate deosebita pentru misiunea si lucrarea Bisericii in zilele noastre, reflectand doua realitati importante: mai intai, este vorba de fenomenul secularizarii societatii contemporane, care prin contrast pune in evidenta necesitatea formarii spirituale a tinerilor si orientarea lor spre insusirea valorilor perene, prin intermediul si cooperarea dintre Familie, Biserica si Şcoala; in al doilea rand, in anul 2016, s-au implinit 300 de ani de la moartea martirica a Sfantului Ierarh Antim Ivireanul, teolog, tipograf, ctitor de lacasuri de cult, personalitate culturala remarcabila a literaturii romane vechi si intelept Mitropolit al Țarii Romanesti.
Iubiti frati si surori in Domnul,
Noul Testament da marturie despre faptul ca Mantuitorul Iisus Hristos a pretuit mult pe tineri. Cele trei minuni ale invierii din morti, pe care El le-a infaptuit in timpul vietii Sale pamantesti, au fost savarsite pentru a reda viata unor tineri: fiului vaduvei din Nain, fiicei lui Iair si prietenului sau Lazar din Betania, fratele surorilor Marta si Maria. Prin aceste invieri, Domnul Iisus Hristos ne arata ca tineretea este simbolul frumusetii vietii vesnice, descoperita si traita in Imparatia cerurilor (cf. Matei 22, 30).
Totodata, Noul Testament ne spune ca multi dintre ucenicii care L-au urmat pe Hristos au fost tineri. De asemenea, si in cazul Sfantului Apostol Pavel, intre cei care l-au ascultat si l-au urmat, se aflau numerosi tineri, pe care Apostolul Neamurilor ii mentioneaza in epistolele sale: Tihic, Trofim, Tertiu, Tit si Timotei. Ultimii doi au devenit episcopi in Creta si in Efes. Pe tanarul episcop Timotei, Sfantul Apostol Pavel il indemna: Nimeni sa nu dispretuiasca tineretile tale, ci fa-te pilda credinciosilor prin cuvant, prin purtare, prin dragoste, prin duh, prin credinta, prin curatie (1 Timotei 4, 12). In prima sa epistola, Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan, cel mai tanar dintre apostolii Domnului Iisus Hristos, se adreseaza tinerilor cu aceste sfaturi: Va scriu voua, tinerilor, pentru ca sunteti tari si cuvantul lui Dumnezeu ramane intru voi si ati biruit pe cel viclean (…) Şi lumea trece si pofta ei, dar cel ce face voia lui Dumnezeu ramane in veac (1 Ioan 2, 14, 17).
Și astazi, Biserica ii considera pe tineri ca fiind darul lui Dumnezeu pentru familie, Biserica si societate, ii indeamna sa-l descopere pe Hristos si ii sprijina mai ales pe acei tineri credinciosi si harnici, care participa intens la viata si activitatile misionare ale Bisericii, desfasurate in plan spiritual, educational, cultural si social-filantropic, individual sau prin organizatiile de tineret.
Promovarea educatiei religioase constituie un act de marturisire a identitatii spirituale a sufletului familiei romanesti si a traditiei invatamantului romanesc, educatie care a inceput in scolile infiintate de Biserica in apropierea lacasurilor de cult. Educatia religioasa a tinerilor incepe in familie, continua la scoala si la Biserica, acolo unde tinerii simt iubirea si binecuvantarea lui Hristos pentru ei. De aceea, astazi, mai mult ca oricand, este necesar ca Familia, Școala si Biserica – acesti factori determinanti pentru educarea caracterului moral-religios al copiilor – sa coopereze concret si constant in vederea realizarii unei educatii integrale, deopotriva stiintifice si spirituale, profesionale si morale, in special pentru cresterea copiilor si a tinerilor in iubirea de parinti, de Dumnezeu si de semeni.
Intrucat poporul roman este un popor eminamente religios, educatia religioasa nu poate lipsi din programul scolilor, tocmai pentru ca studiul religiei corespunde nevoii comunitatii romanesti locale si nationale de a-si pastra bogatia si identitatea spirituala si de a transmite valori spirituale permanente tinerei generatii. Disciplina scolara Religie a avut intotdeauna, in cadrul sistemului public de invatamant, un rol important in procesul de formare a competentelor si a aptitudinilor moral-sociale. Din acest motiv, dat fiind contextul social actual sensibil, in sprijinul disciplinei scolare Religie, in anul 2015, parintii copiilor au infiintat Asociatia Parinti pentru Ora de Religie (APOR), iar profesorii de religie au infiintat Asociatia Profesorilor de Religie (APR). Mai mult, pentru promovarea importantei educatiei religioase, Patriarhia Romana a venit in intampinarea tinerilor si cu proiectele catehetice Hristos impartasit copiilor si Alege scoala! , prin care s-a dorit cultivarea unei legaturi vii intre copii si comunitatea crestin-ortodoxa rugatoare, marturisitoare si solidara cu cei aflati in dificultate.
Tot acest efort a stat sub semnul bucuriei si al dragostei parintesti a Bisericii lui Hristos, care ii cheama neincetat pe tinerii ei, ca sa fie marturisitori ai iubirii milostive a lui Hristos pentru umanitate si misionari ai Bisericii in lume, dupa cum odinioara, insusi Domnul Iisus Hristos i-a chemat pe ucenicii Sai la apostolat, adica la misiune. Trebuie remarcat faptul ca roadele acestui sustinut efort depus de Biserica s-au exprimat mai ales printr-o frumoasa si demna pilda de misiune desfasurata de catre tineri, si anume Intalnirea Tinerilor Ortodocsi din toata lumea , eveniment organizat de Patriarhia Romana, in luna septembrie a acestui an, care a adunat in Bucuresti 2.500 de tineri, atat din Romania, cat si din diferite tari ale lumii.
Intalnirea, care s-a intins pe perioada a 4 zile (1-4 septembrie 2016), s-a dovedit necesara si utila in primul rand pentru ca a oferit tinerilor prezenti posibilitatea de a identifica problemele specifice generatiei lor si de a propune posibile solutii. Entuziasmul, daruirea si cooperarea de care au dat dovada tinerii la aceasta intalnire sunt repere care scot in evidenta dorinta implicarii active a tinerilor in viata Bisericii si a societatii, precum si importanta organizarii unor astfel de evenimente in continuare, pentru ca adevarata bucurie se naste din comuniunea inimilor, iar maturizarea se realizeaza prin comunicare si conlucrare in comunitate.
Astfel, in societatea secularizata si individualista de astazi, un tanar credincios care cultiva prin rugaciune si fapte bune iubirea fata de Dumnezeu si de aproapele devine exemplu pentru toti ceilalti tineri, precum si un curajos marturisitor si misionar implicat activ in viata Bisericii lui Hristos si a semenilor.
Iubiti fii si fiice in Domnul,
O educatie sanatoasa, integrala, care isi propune ca obiectiv formarea tinerelor caractere, nu poate fi separata de puterea exemplului. In Biserica Ortodoxa, exemple sau pilde de viata curata, de iubire smerita si milostiva ne sunt oferite de catre sfintii lui Hristos. In acest sens, bucuria intalnirii si comuniunii cu tinerii a fost completata in anul acesta, 2016, cu solemnitatea comemorarii implinirii a 300 de ani (1716-2016) de la moartea martirica a unui erudit sfant ierarh: Antim Ivireanul, fost Mitropolit al Țarii Romanesti (1708-1716). Sfantul Antim Ivireanul, desi georgian de origine, ramane in memoria Bisericii Ortodoxe Romane ca o personalitate cu daruri multiple si calitati deosebite: teolog erudit, cunoscator al multor limbi straine, orator elocvent, creator de limba liturgica si tipograf experimentat, caligraf, sculptor, arhitect si ctitor de biserici. Totodata, el a fost un bun pastor si chivernisitor al Bisericii, cu spirit social-filantropic si aplecare spre nevoile concrete ale credinciosilor pe care i-a pastorit.
Lucrarea sa pastorala cea mai intensa a constat in tiparirea cartilor liturgice, a cartilor de invatatura adresate poporului dreptcredincios si conducatorilor acestuia, dar si a cartilor de indrumare pentru preoti.
Sfantul Antim Ivireanul a lasat posteritatii o bogata mostenire tipografica, in total 63 de volume, dintre care 21 in limba romana, iar altele in limbile greaca, slavona, araba si georgiana, pentru a ajuta si pe ortodocsii aflati sub stapanire otomana. Remarcabila este si opera sa omiletica, Didahiile, prin care, cu multa maiestrie, a facut dovada calitatilor sale de orator talentat, dar si de profund traitor si implinitor al Evangheliei lui Hristos.
Manastirea Antim din Bucuresti, ctitorita de el (1713-1715), este si ea o expresie elocventa a maiestriei artistice a mitropolitului, iar Testamentul (Asezamantul) scris de el ofera marturie cu privire la dragostea parinteasca pe care marele ierarh a nutrit-o fata de pastoritii sai lipsiti de cele materiale.
In semn de pretuire si de recunoastere a bogatei sale activitati pastorale, pentru viata sa sfanta si pentru cununa de martir pe care acest mare ierarh a primit-o, in luna septembrie a anului 1716, pe malul raului Tungia, langa Adrianopole (Edirne, Turcia), dar si pentru ca a iubit mult Biserica Ortodoxa si poporul roman pe care il pastorea, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat in anul 1992 canonizarea Mitropolitului Antim Ivireanul si pomenirea lui in fiecare an, la data de 27 septembrie.
Dreptmaritori crestini,
Postul Nasterii Domnului, cunoscut in traditia romaneasca si ca Post al Craciunului, constituie un bun prilej de pregatire duhovniceasca si de sfintire a gandurilor, a trupului si sufletului nostru prin Tainele Spovedaniei si Impartasaniei. Insa, aceasta pregatire spirituala, mai ales in perioada postului, se cere a fi intregita cu fapte de milostenie, semne ale iubirii milostive fata de cei aflati in nevoi.
In acest sens, Sfantul Apostol Pavel ne invata ca adevarata credinta este ,,credinta lucratoare prin iubire (Galateni 5, 6). De aceea, Biserica Ortodoxa a cultivat neincetat trairea dreptei credinte si faptele iubirii milostive izvorate din aceasta. Sfantul Antim Ivireanul a vorbit in scrierile sale despre maretia si puterea milosteniei, amintind ca: Prin milostenie (sa) imblanzim pe Dumnezeu, dand cu dragoste mila din agonisirile noastre cele drepte lipsitilor, saracilor, strainilor, bolnavi- lor si celor ce sunt in inchisori. Și atunci vom fi si noi miluiti de Dumnezeu, dupa cum zice in cuprinsul celor zece fericiri .
Asadar, mai ales intr-o vreme de criza spiritual-morala si economico-financiara, suntem chemati sa ramanem neclintiti in dreapta credinta si in faptele cele bune, care izvorasc din iubirea milostiva, punandu-ne nadejdea in Dumnezeu Care ne da cu belsug toate spre indulcirea noastra (1 Timotei 6, 17).
De aceea, adresam si in acest an clerului si credinciosilor Sfintei noastre Biserici indemnul parintesc de a organiza in parohii, in manastiri, la protopopiate si la centrele eparhiale colecte de bani, alimente, haine si medicamente pentru a veni in intampinarea si mangaierea tuturor celor aflati in suferinta si in lipsuri: familii defavorizate cu multi copii, familii sinistrate, copii aflati in orfelinate, batrani si bolnavi, persoane singure internate in camine de batrani, in spitale s.a.
Avand incredintarea ca veti arata si in acest an multa darnicie crestina si veti raspunde cu dragoste chemarii noastre parintesti in aceasta lucrare sfanta de ajutorare a celor aflati in nevoi, va multumim pentru generozitatea aratata prin fapte de milostenie in anii precedenti. Totodata, ne rugam Milostivului Dumnezeu sa va daruiasca sanatate si mantuire, pace si bucurie, precum si mult spor duhovnicesc si ajutor in toata fapta buna. In felul acesta ne vom pregati mai bine pentru slavitul Praznic al Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos, Fiul vesnic al lui Dumnezeu, Care S-a facut Om din iubire milostiva pentru oameni si pentru mantuirea lor.
Imbratisandu-va cu dragoste parinteasca, va impartasim binecuvantarea apostolica:
Harul Domnului nostru Iisus Hristos si dragostea lui Dumnezeu Tatal si impartasirea Sfantului Duh, sa fie cu voi cu toti! (2 Cor. 13, 13).
Presedintele Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane,
†D a n i e l,
Arhiepiscopul Bucurestilor,
Mitropolitul Munteniei si Dobrogei,
Loctiitorul tronului Cezareei Capadociei
si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
† Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei
† Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului
† Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului
† Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei
† Ioan, Arhiepiscopul Timisoarei si Mitropolitul Banatului
† Petru, Arhiepiscopul Chisinaului, Mitropolitul Basarabiei si Exarhul Plaiurilor
† Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Roman al Europei Occidentale si Mitropolitul Ortodox Roman al Europei Occidentale si Meridionale
† Serafim, Arhiepiscopul Ortodox Roman al Germaniei, Austriei si Luxemburgului si Mitropolitul Ortodox Roman al Germaniei, Europei Centrale si de Nord
† Nicolae, Arhiepiscopul Ortodox Roman al Statelor Unite ale Americii si Mitropolitul Ortodox Roman al celor doua Americi
† Nifon, Mitropolit onorific, Arhiepiscopul Targovistei si Exarh Patriarhal
† Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului
† Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor
† Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei
† Varsanufie, Arhiepiscopul Ramnicului
† Ioachim, Arhiepiscopul Romanului si Bacaului
† Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului
† Ciprian, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei
† Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos
† Timotei, Arhiepiscopul Aradului
† Justinian, Arhiepiscop onorific, Episcopul Ortodox Roman al Maramuresului si Satmarului
† Corneliu, Episcopul Husilor
† Lucian, Episcopul Caransebesului
† Sofronie, Episcopul Ortodox Roman al Oradiei
† Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei
† Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor
† Andrei, Episcopul Covasnei si Harghitei
† Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului
† Ambrozie, Episcopul Giurgiului
† Sebastian, Episcopul Slatinei si Romanatilor
† Visarion, Episcopul Tulcii
† Petroniu, Episcopul Salajului
† Gurie, Episcopul Devei si Hunedoarei
† Daniil, Episcop-loctiitor (administrator) al Episcopiei Daciei Felix (Serbia)
† Siluan, Episcopul Ortodox Roman al Ungariei
† Siluan, Episcopul Ortodox Roman al Italiei
† Timotei, Episcopul Ortodox Roman al Spaniei si Portugaliei
† Macarie, Episcopul Ortodox Roman al Europei de Nord
† Mihail, Episcopul Ortodox Roman al Australiei si Noii Zeelande
† Ioan Casian, Episcopul Ortodox Roman al Canadei
† Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal
† Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal
† Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor
† Calinic Botosaneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor
† Ilarion Fagaraseanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului
† Vasile Someseanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului
† Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei
† Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chisinaului
† Marc Nemteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale
† Sofian Brasoveanul, Episcop-vicar al ArhiepiscopieiOrtodoxe Romane a Germaniei, Austriei si Luxemburgului
† Emilian Lovisteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului
† Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului
† Ignatie Mureseanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei
The post Pastorala Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane la prima Duminica a Postului Nasterii Domnului din anul 2016 appeared first on Basilica.ro.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 1341
Id: 61365
Data: Nov 16, 2016
Imagine:
La Facultatea de Teologie Ortodoxa Justinian Patriarhul din Bucuresti a avut loc .....
Data: Nov 18, 2016
Peste 200 de copii din localitatile Cristian, Holbav si Mina 1 Mai din judetul Brasov au primit .....
Data: Nov 18, 2016
Inaltpreasfintitul Parinte Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, implineste .....
Data: Nov 18, 2016
Caminul pentru persoane varstnice de la Pucioasa, jud. Dambovita, .....
Data: Nov 18, 2016
Sfantul Sinod al Patriarhiei Alexandriei s-a .....
Data: Nov 18, 2016
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).