Patriarhul Daniel a oficiat vineri Sfințirea mare a apei impreună cu Episcopul Qais de Erzurum din Patriarhia Antiohiei și a Intregului Orient și cu Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.
De pe esplanada Reședinței Patriarhale, Preafericirea Sa a spus că Sărbătoarea Botezului Domnului ne descoperă iubirea Sfintei Treimi față de umanitate și a prezentat beneficiile de care se bucură credincioșii prin gustarea Aghesmei Mari.
„Această mare sărbătoare arată descoperirea Sfintei Treimi. Că Dumnezeu nu este o singurătate veșnică. El este Unul in ființă și intreit in persoane, dar nu o singurătate veșnică, ci o comuniune de iubire veșnică”.
Botezul Domnului, temelia botezului creștin
Patriarhul a spus că Sfanta Treime S-a arătat in mod vizibil după botezul Domnului in Iordan și această arătare este temelia botezului creștin.
„De aceea, spre sfarșitul activității Sale mesianice pe pămant, inainte de a se inălța intru slavă la cer, Hristos Domnul a poruncit ucenicilor Săi să meargă să binevestească Evanghelia la toate neamurile și să le boteze in numele Tatălui, al Fiului și al Sfantului Duh”.
„Aceasta inseamnă că prin botezul in numele Tatălui, al Fiului și al Sfantului Duh noi intrăm in iubirea eternă a Sfintei Treimi”.
Preafericirea Sa a semnalat că in limba greacă a Noului Testament „a boteza” inseamnă „a plonja”, „a scufunda”, „a se afunda”.
„Deci, prin botez noi suntem afundați in iubirea smerită și milostivă a Tatălui, a Fiului și a Sfantului Duh”.
Darurile primite prin botez
„Prin botez noi primim, nu doar iertarea păcatelor și incorporarea in Trupul tainic al lui Hristos care este Biserica, ci și inceputul unei vieți noi, viața veșnică. Viața veșnică nu este doar viața de după moarte, este viața in comuniune cu Dumnezeu cel veșnic viu”, a explicat Patriarhul Romaniei.
Prin botez primim arvuna vieții veșnice și „incă două daruri mari de tot”, a continuat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Unul este darul infierii – „nu mai suntem robi, ci devenim fii și fiice ale lui Dumnezeu, după har”.
Al doilea este darul arvunei invierii din morți: „Sfantul Vasile cel Mare ne spune că prin botez obținem și darul infierii și darul invierii. Mai intai, invierea sufletului omorat din cauza păcatelor, pe care o primim prin pocăință și apoi pregătirea pentru invierea cea de obște”.
Preafericirea Sa a amintit că Sfantul Ioan Gură de Aur explică de ce a zis Tatăl din ceruri la ieșirea lui Hristos: „A zis ca să știi și tu, creștine, că la botezul tău, tainic, Tatăl din ceruri a zis �Acesta este Fiul Meu cel iubit intru Care bine am voit� pentru că nu s-a referit tatăl numai la persoana dumnezeiască a Fiului, ci și la firea lui omenească și in aceste cuvinte a cuprins intreg neamul omenesc care va crede in Hristos”.
Prin gustarea Aghesmei Mari reinnoim botezul nostru
„Această sărbătoare nu este doar amintirea Botezului Domnului in apele Iordanului și actualizarea ei, ci este și innoirea, spun Sfinții Părinți, a botezului nostru. Fie că ne-am botezat maturi, fie copii, Botezul Domnului este botezul tuturor creștinilor reinnoit. Prin gustarea apei sfințite in ziua Botezului Domnului, Agheasma Mare, noi reinnoim botezul nostru”.
„Nașul a mărturisit in locul nostru Crezul ortodox și am fost botezați de către preot in numele Preasfintei Treimi iar acum, pentru că suntem conștienți și responsabili de credința noastră, noi in fiecare an la Botezul Domnului serbăm și botezul omului, al fiecăruia dintre noi, botez care ne-a dat calitatea de fii după har a lui Dumnezeu și ne pregătește pentru invierea cea de obște și pentru viața veșnică in iubirea, pacea și bucuria Preasfintei Treimi”.
Sfințirea mare a apei in Ajunul Bobotezei
Mai departe, Patriarhul a vorbit despre slujba oficiată, Sfințirea Mare a apei, care are două randuri de cate trei invocări ale Duhului Sfant și a spus că această dublă invocare este tocmai pentru a arăta că apa aceasta se referă atat la Botezul Domnului, cat și la botezul nostru in numele Sfintei Treimi”.
Preafericirea sa a mai explicat că Sfințirea mare a apei oficiată in ajun are loc tot in timpul sărbătorii Botezului Domnului pentru că se oficiază după Vecernia praznicului: „Din rațiuni practice se săvarșește de două ori, dar in aceeași zi liturgică a Botezului Domnului”.
Preafericirea Sa le-a amintit credincioșilor modul in care se consumă Agheasma Mare și beneficiile ei.
Poporul roman a fost botezat lent și profund
La finalul predicii, Părintele Patriarh a menționat că la sărbătoarea Botezului Domnului ne aducem aminte și de botezul poporului roman care „nu a fost botezat la comanda unui cneaz sa a unui rege, ci a fost botezat incepand cu predica și botezul Sfantului Apostol Andrei și botezarea poporului roman sau creștinarea lui s-a făcut lent și profund. Nu s-a făcut in grabă, ci treptat, in mod liber și duhovnicește in mod profund, cu pregătire”.
„De aceea, poporul roman, fiindcă a fost profund creștinat a rezistat in fața năvălirii multor popoare migratoare de-a lungul secolelor și a puterilor ostile. Noi nu avem o zi sau un an al creștinării noastre, dar creștinarea a fost lentă profundă pe cand se forma poporul roman ca popor nou in istorie din geto-daci și romani, pe atunci se creștina”.
După slujbă, au fost impărțite credincioșilor sticle de 2 litri cu Agheasmă Mare și pachete cu anafură.
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Emanuela Ene
Sursa: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 203
Id: 77641
Data: Jan 6, 2023
Imagine:
Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a oficiat Sfanta Liturghie de praznicul Botezului Domnului la Catedrala Patriarhală. După citirea textului evanghelic, ierarhul a detaliat contextul și semnificațiile evenimentului petrecut in urmă cu .....
Data: Jan 6, 2023
Episcopul Mihail al Australiei și Noii Zeelande a slujit de Bobotează la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Melbourne.
Datorită fusului orar, romanii din Australia sunt primii care s-au bucurat de praznicul Botezului .....
Data: Jan 6, 2023
In ziua praznicului Botezului Domnului, membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane vor sluji după următorul program transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas:
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe .....
Data: Jan 6, 2023
Mitropolitul Petru al Basarabiei a avut miercuri o intrevedere cu Igor Șarov, Rectorul Universității de Stat din Moldova, la Centrul Eparhial din Chișinău. Discuțiile au vizat programul de studii de teologie pastorală inființat recent in .....
Data: Jan 6, 2023
Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a demarat miercuri programul „Varstnicii comunității” prin care dorește să ajute material și spiritual peste 1.000 de persoane in varstă din eparhie. Programul este primul dintr-un șir de 12 .....
Data: Jan 8, 2023
De Soborul Sf. Proroc Ioan Botezătorul, membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane vor sluji după următorul program, transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas:
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii .....
Data: Jan 8, 2023
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Evanghelie si viata - Duminica 5 dupa Sf Pasti A Samarinencei - PS Ignatie
Evanghelie si viata - Duminica 4 dupa Sf Pasti - Pr Arhid Ionut Mavrichi
Evanghelie si viata - Duminica Sf Ioan Scararul - Pr Prof Dr Daniel Benga
Evanghelie si viata - Duminica dupa Nasterea Domnului - Pr Dr Cristian Antonescu
Evanghelie si viata - Duminica dinaintea Nasterii Domnului - Pr Dr Alexandru Barna
Evanghelie si viata - Duminica 24 dupa Rusalii - Pr Dr Cristian Galeriu
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).