Patriarhul Daniel a vizitat luni, 27 septembrie 2021, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București.
Vizita Preafericirii Sale a fost ocazionată de Ziua Satului Românesc – sărbătoare celebrată în ultima duminică din septembrie. În cadrul vizitei, Patriarhul a purtat o discuție cu doamna Paulina Popoiu, directorul general al muzeului.
Părintele Patriarh a făcut aprecieri vizavi de misiunea culturală și spirituală pe care Muzeul Național al Satului o face pentru întreg poporul român. Preafericirea Sa a subliniat că misiunea aceasta este foarte importantă în context internațional „pentru că și românii din diaspora, dar și străinii vizitează foarte mult acest muzeu”.
Americanii din Drăguș
În discuția purtată cu directorul Paulina Popoiu, Patriarhul a făcut referire la cazul satului brașovean Drăguș care a devenit celebru în urma cercetărilor făcute de sociologi din echipa lui Dimitrie Gusti în 1929.
Din Drăguș, înaintea Primului Război Mondial, au emigrat foarte mulți români în SUA și au revenit ulterior mai mult de jumătate. Cu toate acestea, nicio familie nu a fost dezintegrată și niciunul dintre cei plecați nu au părăsit credința ortodoxă.
Mai mult, cei care au plecat și nu erau căsătoriți s-au întors și s-au căsătorit numai cu fete din satul lor și după tradiția lor locală, a precizat Patriarhul Daniel.
„Din America au învățat disciplina muncii și un respect mai mare pentru ordinea publică, dar și-au păstrat: spiritualitatea, cultura, tradițiile”, a subliniat Preafericirea Sa.
Tradiție și noutate
Patriarhul Daniel și-a exprimat dorința de a mai vizita în curând Muzeul Satului „pentru că aici aveți întotdeauna ceva nou”.
„E tradiție și noutate aici. Aveți dorința aceasta de a păstra, de a continua și de a îmbogăți tradiția acestui muzeu. Este foarte important să-i ajutăm pe români să păstreze conștiința valorilor în legătura generațiilor”.
La finalul vizitei a avut loc un schimb de daruri de carte.
Doamna Paulina Popoiu și-a exprimat entuziasmul față de vizita Patriarhului și a subliniat importanța bunelor relații ale Muzeului Satului cu Biserica. Paulina Popoiu a spus că Ziua Satului Românesc este o zi importantă pentru instituția pe care o conduce și care anterior s-a numit chiar „Muzeul Satului Românesc”.
„Satul românesc, care este unul din stâlpii identității noastre, se sprijină, evident, pe Biserică”, a declarat la Radio Trinitas Directorul General al Muzeului Național al Satului.
Patriarhul a scris câteva rânduri în cartea de onoare a muzeului:
Vezi mai multe imagini din cadrul vizitei în galeria foto de la eveniment.
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 318
Id: 74899
Data: Sep 27, 2021
Imagine:
Turismul este sărbătorit la nivel planetar în ziua de 27 septembrie. Tema pentru 2021 este „Turism pentru creştere incluzivă”, fiind „o oportunitate de a privi dincolo de statisticile din turism şi de a recunoaşte că, în spatele fiecărui număr, există o persoană”, informează
Data: Sep 27, 2021
Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preasfinţitul Timotei Prahoveanul, a resfinţit duminică biserica fostei Mănăstiri Vărbila.
La slujbă au participat credincioși .....
Data: Sep 28, 2021
Joi, 30 septembrie 2021, Biserica Ortodoxă Română aniversează 14 de ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh.
Cu acest prilej, de la ora 08.30, se va săvârși Sfânta Liturghie în Paraclisul .....
Data: Sep 28, 2021
Românii din zona centrală a Italiei, l-au sărbătorit cu anticipație, duminică, pe Sfântul Ierarh Antim Ivireanul la Parohia Ortodoxă Română din Foligno care și-a serbat luni ocrotitorul spiritual. A fost al șaptelea hram de la înființarea parohiei.
Cu această ocazie, .....
Data: Sep 28, 2021
Părintele Arhimandrit Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, a inaugurat luni o expoziție de cărți cu ferecături brâncovenești. Aceasta i-a fost dedicată Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, ctitorului mănăstirii bucureștene care-i poartă numele și al .....
Data: Sep 28, 2021
Banca Națională a României (BNR) nu a renunțat la proiectul de lansare al bancnotei de 20 de lei cu chipul Ecaterinei Teodoroiu, eroină a Războiului de Reîntregire. Va fi prima bancnotă cu putere .....
Data: Sep 28, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Atlas biblic - Psalmul 14 - Pr Petre Semen 21 01 2014
Atlas biblic - Sfanta Treime - Alexandru Flavian Sava - Pr Petre Semen 05-04-2016
Atlas biblic - Psalmul 13 - Pr Petre Semen 07-06-2016
Atlas biblic - Ingerii cazuti - Pr Alexandru Mihaila - 07 04 2014
Atlas biblic - Profetul Amos - Pr Alexandru Moldovan
Atlas biblic - Proorocul Ilie - Pr Remus Onisor 2013-06-28
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).