Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis sambătă un mesaj la cel de-al 5-lea Congres al Episcopiei Ortodoxe Romane a Canadei, desfășurat la Vancouver/Surrey in zilele de 7-8 iunie.
„Congresul eparhial la care sunteți prezenți este o ocazie unică pentru a vă intalni și a discuta despre misiunea Bisericii și de a propune căile cele mai bune spre implinirea acesteia”, a subliniat Preafericirea Sa.
Mesajul integral:
Congresul Episcopiei Ortodoxe Romane a Canadei
Mărturisirea comuniunii in societatea de astăzi
Hristos a inviat!
Anul 2024 a fost declarat de Patriarhia Romană Anul Omagial al pastorației și ingrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginți. In acest an, Biserica Ortodoxă Romană acordă o atenție sporită celor bolnavi, ca expresie concretă a iubirii lui Dumnezeu pentru noi oamenii.
De asemenea, o atenție sporită este acordată celor care au devenit exemple de ajutor și caritate față de cei bolnavi – Sfinții tămăduitori fără de arginți (fără plată). Exemplul lor constituie mărturia iubirii lui Dumnezeu și a Bisericii Sale pentru cei bolnavi sau aflaţi in suferinţă.
Grija față de sănătate a fost dintotdeauna o preocupare a Bisericii. Din perspectivă ortodoxă, insă, menținerea sănătății fizice, detașată de sănătatea spirituală, nu este o valoare necondiționată. Prezența iubitoare a Domnului Iisus Hristos, prin Sfantul Duh, in creștinii care se impărtășesc euha�ristic cu El, face legătura intre Filantropia divină a Preasfintei Treimi și fi�lantropia eclesială sau socială a creștinilor.
Cu ocazia celui de-al V-lea Congres al Episcopiei Ortodoxe Romane a Canadei, dorim să vă transmitem binecuvantarea noastră părintească şi gandurile noastre de bine la acest moment atat de important.
Ne amintim cu bucurie decizia Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 28-29 octombrie 2016, care a consfințit atunci dorința de aproape trei decenii a romanilor din Canada de a avea o eparhie in acele ținuturi.
De asemenea, ne-am bucurat să vedem lucrurile implinindu-se prin intronizarea primului ierarh al Eparhiei Canadei, Preasfințitul Părinte Episcop Ioan Casian, in Catedrala cu hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe din Saint-Hubert/Montreal, in data de 7 mai 2017.
Biserica Ortodoxă Romană prin ierarhii, preoții, monahii și monahiile, credincioșii și credincioasele ei, atat in Romania cat și in lume, continuă misiunea de vestire a Evangheliei mantuirii prin credința in Domnul nostru Iisus Hristos, prin slujirea Sfintei Liturghii, a Sfintelor Taine și Ierurgii și prin intreaga activitate misionară, pastorală şi socială care le-a fost incredințată.
Congresul eparhial la care sunteți prezenți este o ocazie unică pentru a vă intalni și a discuta despre misiunea Bisericii și de a propune căile cele mai bune spre implinirea acesteia. Congresul permite, de asemenea, sintetizarea intregii activități eparhiale cu parohiile, mănăstirile și misiunile ei, constatarea progreselor făcute sau a momentelor mai dificile parcurse legate de activitatea misionară, pastorală și socială, dar și elaborarea unui proiect misionar asupra intregii activități bisericești pe termen mediu şi lung.
Acesta din urmă va permite implinirea lucrării misionare și spirituale la care Biserica este chemată de Dumnezeu. Iar vocaţia Bisericii este vestirea Evangheliei mantuirii noastre prin credința in Domnul nostru Iisus Hristos și transmiterea acesteia din generaţie in generație.
Trăim intr-o lume din ce in ce mai secularizată, iar Biserica trebuie să rămană stalp şi temelie a adevărului (cf. 1 Timotei 3,15) și speranță tuturor celor ce cred in ea şi o iubesc. Chiar dacă societatea de astăzi este bine informată prin mijloacele tehnologice dezvoltate, totuşi, conflictele, violența, nedreptatea şi războaiele sunt incă prezente in lume.
In acest context, Biserica aduce un mesaj de speranță și iubire, care poate opri sau indrepta aceste neputințe omenești. Ea are vocaţia de a fi icoană sau arvună a Impărăției cerurilor aici pe pămant, mărturisind, indrumand şi tămăduind viaţa oamenilor.
Ne bucură in fiecare an să constatăm lucrarea dinamică pe care Biserica Ortodoxă Romană o desfăşoară peste tot in lume. Cu duh smerit, dar şi cu speranţă și spirit misionar, prin reprezentanții ei – cler și credincioși, ea continuă lucrarea incredințată de Domnul nostru Iisus Hristos primilor ucenici – Sfinții Apostoli – și intărită de suflarea dumnezeiască a Duhului Sfant: „Intru aceasta vor cunoaște toți că sunteți ucenicii Mei, dacă veți avea dragoste unii față de alții” (Ioan 13, 35).
Speranţa misionară, ințelegerea contextului social, spiritul de responsabilitate și sacrificiul nu sunt decat cateva dintre caracteristicile care definesc această lucrarea misionară. Sperăm ca ea să marcheze conștiința contemporanilor noștri și să lase peste timp semne adanci şi durabile in sufletele oamenilor și in societatea in care trăim.
Membrii parohiilor, misiunilor și mănăstirilor romanești din Canada au ca precursori pe romanii bucovineni care au pășit primii pe continentul nord-american și au lăsat in urma lor o tradiție creștină trainică, biserici, comunități și alte atatea semne vizibile și marcante pentru viața creștinilor ortodocși de astăzi. Au urmat alte generații de-a lungul timpului și, in mod special, romanii veniți după evenimentele din anul 1989, care au intărit randurile comunităților romanești din Canada.
Toți cei care sunteți prezenți la Congresul eparhial de anul acesta faceți parte din această generație. Vă indemnăm să impliniți cu bucurie, cu spirit de responsabilitate și in duh de smerenie misiunea la care ați fost chemați.
Ne-am bucurat să putem delega pe Inaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Europa Occidentală şi Meridională să ne reprezinte la acest Congres și să vă transmită binecuvantarea şi aprecierea noastră.
In semn de dragoste şi preţuire, vă dăruim un fragment din moaștele Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica spre intărire și incurajare in lucrarea misionară pe care o impliniți departe de țară, dar şi ca semn al legăturii neintrerupte cu Biserica mamă.
Exprimăm pe această cale preţuirea noastră faţă de Inaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nicolae al Mitropoliei Ortodoxe Romane a celor două Americi şi faţă de Preasfinţitul Părinte Episcop Ioan Casian al Episcopiei Ortodoxe Romane a Canadei, precum și faţă de slujitorii Sfintelor Altare, pentru bogata activitate pastoral-misionară și socială, in aceste vremuri grele prin care trece societatea contemporană.
Vă dorim tuturor celor prezenți la Congresul eparhial să aveţi parte de sănătate şi bucurie, spor şi ajutor in lucrarea misionară, pe care o desfășurați spre slava lui Dumnezeu şi binele Bisericii şi al societăţii.
Cu aleasa preţuire şi părintească binecuvantare,
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
Foto credit: Basilica.ro
Sursa: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 112
Id: 81194
Data: Jun 9, 2024
Imagine:
Capela Universității de Medicină și Farmacie din Iași iși va serba marți hramul de vară. Lăcașul de cult ii are drept ocrotitori ..... Data: Jun 9, 2024 |
Alexandrina Cernov a fost inmormantată vineri in cimitirul Parohiei Putna. Slujba de inmormantare a fost oficiată de Episcopul vicar Damaschin Dorneanul al Arhiepiscopiei ..... Data: Jun 9, 2024 |
Ii romanești din colecțiile Episcopiei Ortodoxe Romane a Europei de Nord, ale Sofiei Vicoveanca și ale unor artizani locali din Stockholm, au fost expuse la Institutul ..... Data: Jun 9, 2024 |
In Duminica a șasea după Paşti, a vindecării orbului din naștere, membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane vor sluji după următorul ..... Data: Jun 10, 2024 |
Domnul Dan Puric a ieşit din sfera [actoriei, n.n.] unde este cu adevărat competent, înalt competent. A făcut un sindrom de guru. Părerea mea sinceră este că el nu este pregătit pentru acest rol, din două motive. Unu: se simte indecent de bine în el, iar asta se vede din mica pompă .....
Data: Jun 10, 2024
„Evanghelia de astăzi ne spune că orbul vindecat mărturisește Dumnezeirea Lui Hristos. Vindecarea orbului din naștere a fost săvarșită de ..... Data: Jun 10, 2024 |
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Comori ale Ortodoxiei - Aparitia tiparului in Tarile Romane
Comori ale Ortodoxiei - Viata si minunile Sfintei Cuvioase Parascheva
Comori ale Ortodoxiei - Pictura munteneasca in secolul al XVII-lea
Comori ale Ortodoxiei - Biserica fortificata Precista Galati
Comori ale Ortodoxiei - Manastirea Moisei - Maramures
Comori ale Ortodoxiei - Manastirea Barsana Renasterea unei vechi vetre monahale
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).