În predica rostită duminică la Paraclisul „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Reședința Patriarhală, Patriarhul Daniel a reflectat asupra mai multor detalii legate de vindecarea minunată a orbului din Ierihon și a subliniat faptul că Mântutiorul Iisus Hristos nu consideră boala o fatalitate, ci dorește ca omul să fie sănătos și bucuros.
Evocând întâlnirea Mântuitorului cu orbul numit „Bartimeu” de către Sfântul Evanghelist Marcu, Preafericirea sa a spus să acesta cerșea la marginea drumului și auzind zgomot a aflat că vine Iisus din Nazaret a început să strige „Iisuse, Fiule al lui David, miluiește-mă!”.
„Cei care mergeau înainte ca să anunțe venirea lui Iisus îl certau să nu mai strige, crezând că el îi va cere lui Iisus bani sau mâncare. Dar orbul nu a ascultat, ci cu cât se apropia mai mult Iisus, cu atât el striga și mai tare. La un moment dat, deși era mulțime tumultoasă în jurul Lui, totuși Iisus a auzit glasul acestui orb. S-a oprit în mijlocul drumului și a poruncit să fie adus orbul la El”.
„Nu s-a dus El la marginea drumului lângă orb, ci a poruncit să fie adus lângă El în mijlocul drumului”, a semnalat Patriarhul. A urmat întrebarea „Ce voiești să-ți fac?” și vindecarea minunată a orbului de către Iisus Hristos.
Patriarhul României a precizat că Mântuitorul dorește „ca omul bolnav să schimbe starea de boală în stare de sănătate, cel care stă la marginea drumului și cerșește să fie integrat în comunitate, să fie în mijlocul oamenilor, nu la marginea drumului”.
„Unii oameni l-au certat pe acest orb din mentalitatea că dacă boala s-a prelungit și nu s-a vindecat trebuie acceptată ca o fatalitate și că cel care este bolnav trebuie doar să supraviețuiască de pe o zi pe alta”.
„Iisus Hristos însă nu consideră boala o fatalitate, nu o consideră ca ceva firesc, ci El dorește ca omul să fie sănătos și bucuros”, a subliniat Patriarhul Daniel.
„Boala este uneori o încercare, o suferință. El însă dorește să-l elibereze pe om de suferință sau să-l ajute să dea un sens suferinței, și anume un sens mântuitor, de unire a omului cu Dumnezeu”, a detaliat Părintele Patriarh.
Orbul a mers mai departe cu Iisus în Ierihon, unde, spune Patriarhul, „Iisus l-a luat cu sine pentru că mergea să facă o altă vindecare: să vindece de orbirea lăcomiei pe Zaheu Vameșul”.
„Această Evanghelie ne arată că milostivirea Mântuitorului Iisus Hristos care exprimă milostivirea lui Dumnezeu Tatăl este atât de mare încât El cunoaște suferința fiecăruia, dorința fiecăruia și dorește să ridice oamenii din boală și din singurătate, să ridice demnitatea umană acolo unde ea este decăzută, diminuată și desconsiderată”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
PF Daniel a remarcat totodată că „deși nu vedea fizic, acest orb așezat pe marginea drumului, prin credință simțea harul lui Dumnezeu vindecător care se apropie de el”. „De aceea striga cu glas puternic, pentru că avea credință puternică”.
În finalul predicii, Patriarhul Daniel a sintetizat principalele învățături care decurg din textul evanghelic al vindecării orbului din Ierihon (Luca 18:35-43):
- Suferința nu este o fatalitate, omul trebuie să caute vindecarea, sănătatea, prin rugăciune stăruitoare tot timpul. Și când nu obține vindecare trupească, el să ceară vindecare sufletească, iertare de păcate și mântuire.
- Mântuitorul Iisus Hristos care este Izvorul vieții, al sănătății și al tuturor darurilor dorește ca omul să nu cadă în deznădejde, să nu considere boala ca o pedeapsă sau ca o fatalitate, ca un lucru ce trebuie acceptat cu resemnare, ci să ceară de la Dumnezeu însănătoșire.
- Trebuie să învățăm să ajutăm și noi pe cei care au nevoie să fie aduși la Hristos. Să-i ducem dintr-o situație de marginalizare la casa Domnului, unde se află vindecarea sufletului și a trupului.
„Să ne ajute Dumnezeu să avem credință puternică, speranță și rugăciune stăruitoare, atât pentru noi, cât și pentru cei din jur, și, mai ales pentru cei pentru care nu mai are cine să se roage, pentru persoanele care sunt singure, uitate, care suferă, nu doar de boală, ci și de singurătate!”, a îndemnat la final Patriarhul României numind vindecarea orbului din Ierihon o „Evanghelie a vindecării, a speranței și a comuniunii”.
Foto: Arhiva Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 241
Id: 75994
Data: Jan 23, 2022
Imagine:
Arhiepiscopia Dunării de Jos a marcat Ziua internațională a scrisului de mână adunând și publicând scrisorile olografe ale elevilor către Mihai Eminescu.
Autorii lucrării „Eminescu – Luceafărul din inimile școlarilor” sunt elevi de clasa a 7-a care învață la .....
Data: Jan 23, 2022
Cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la înființarea Tipografiei Cărților Bisericești, Editura Basilica a Patriarhiei Române a .....
Data: Jan 24, 2022
În urmă cu 163 de ani a avut loc Unirea Principatelor Române, actul fundamental prin care s-au pus bazele statului național unitar român.
Evenimentul a fost posibil datorită alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor în Moldova în data de 5 ianuarie și în Țara .....
Data: Jan 24, 2022
Indiferent de data în care sunt trecute în calendar, sărbătorile ortodoxe aduc bucurie și împlinire spirituală pentru credincioși. Vă invităm să descoperiți bucuria vieții ortodoxe în imaginile din săptămâna 17 – 23 ianuarie 2022, perioadă în care a fost serbată Boboteaza după calendarul .....
Data: Jan 24, 2022
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat luni, 24 ianuarie 2022, slujba de Te Deum cu .....
Data: Jan 24, 2022
Paraclisul „Sf. Doctori fără de arginți Cosma și Damian” al Centrului de asistență medico-socială din Bivolari, județul Iași, a fost sfințit duminică, 23 ianuarie, de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei.
Lăcașul de cult a fost renovat cu sprijinul .....
Data: Jan 24, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
PF Daniel - Duminica tuturor Sfintilor 22.06.2003
PF Daniel - Duminica a 26-a dupa Rusalii - Pilda bogatului caruia i-a rodit tarina - 17-11-2013
PF Daniel - Duminica a 4-a dupa Pasti - a Slabanogului - 22-05-2016
PF Daniel - Sf. Treime 16.06.2003
PF Daniel - Duminica a 19-a dupa Rusalii - Predica de pe munte - iubirea vrajmasilor - 05-10-2014
PF Daniel - Nasterea Maicii Domnului 2000
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).