Patriarhul Daniel a vorbit marți despre milostenia discretă care l-a făcut popular pe Sfantul Ierarh Nicolae și care a creat o civilizație a generozității.
După ce a oferit mai multe detalii din viața marelui ierarh, Patriarhul Romaniei a subliniat că nu doar dărnicia sa a impresionat lumea, ci mai ales discreția cu care Sfantul Nicolae săvarșea faptele de milostenie: „Ajuta și se ascundea, nu dorea să fie văzut și lăudat”.
Milostenia discretă
„Această milostenie discretă, fără dorința de a fi cunoscut ca binefăcător și fără dorința de a fi lăudat, era semnul autentic al sfințeniei sale. Se asemăna cu Mantuitorul Iisus Hristos care nu săvarșea minuni pentru a Se afirma pe Sine, ci din iubire milostivă față de cei aflați in suferință”, a detaliat Preafericirea Sa.
„Sfantul Nicolae nu a fost in istorie cel mai mare teolog al răsăritului, dar a fost cel mai popular dintre sfinți prin bunătatea sufletului său. De aceea, in această perioadă a Postului Crăciunului, el a devenit, pentru copii mai ales, un� precursor sau un inaintemergător al lui Moș Crăciun. Unii copii il și confundă pe Moș Nicolae cu Moș Crăciun sau pe Moș Crăciun cu Moș Nicolae”.
Moș Crăciun
Mai departe, Părintele Patriarh a precizat că „Moș Crăciun este personificarea iubirii milostive a lui Dumnezeu Tatăl, așa cum se spune intr-un colind al Sfantului Andrei: ‹Moș Crăciun e tatăl vostru, e și Dumnezeul nostru›”.
„Moș Crăciun reprezintă bunătatea smerită a lui Dumnezeu Tatăl care trimite in lume pe Fiul Său ‹să se nască și să crească, să ne mantuiască› de păcat și de moarte și să ne dăruiască sfințenie și viață veșnică”.
Nicolae – nume de biruință
Patriarhul a amintit că numele Nicolae, de proveniență greacă, inseamnă „popor biruitor”, adică popor care biruiește răutățile prin bunătate.
„Astfel, Sfantul Nicolae este rugător in timpul vieții pentru popor, dar și după trecerea la cele veșnice. El biruiește intotdeauna o situație dificilă și aduce salvare, speranță, o rezolvare a unei probleme dificile
„Sfantul Nicolae este ocrotitorul săracilor, al văduvelor, al orfanilor, al oamenilor aflați in nevoi, dar și ocrotitorul corăbierilor, al marinarilor”, a mai precizat Patriarhul Daniel.
O civilizație a generozității
„De-a lungul secolelor, Sfantul Nicolae a devenit simbolul unei civilizații creștine care are in centrul său dărnicia sau generozitatea invățandu-ne pe noi că el a devenit popular nu pentru că a fost invățat, ci pentru că a fost bun și că bucuria sau fericirea izvorăște din dărnicie”, a spus Patriarhul.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a semnalat că de pe timpul lui Mihai Viteazul – sfarșitul secolului 16 – la București se află mana dreaptă a Sfantului Nicolae pe care domnitorul a cumpărat-o de la Bari. Cinstita mană se află la Biserica „Sfantul Gheorghe”-Nou.
„Prezența mainii cu care el făcea atata milostenie a avut ca rezultat intensificarea evlaviei bucureștenilor față de Sfantul Nicolae. Astăzi, in București, există 44 de biserici care poartă hramul Sfantului Nicolae fie primul, fie al doilea sau al treilea”.
„Astfel, orașul care are 44 de biserici inchinate lui, Orașul Bucuriei – București, ne arată că omul darnic, milostiv, ajutător este omul care poartă in suflet bucuria harului lui Hristos cel milostiv”, a spus Părintele Patriarh.
Darurile Sfantului Nicolae
Patriarhul a menționat că aproape toți marii domnitori romani din Muntenia și din Moldova au zidit cate o biserică avand hramul Sfantului Nicolae. De ce? Pentru că in perioada in care el este prăznuit mulți oameni suferă de frig sau de lipsa de hrană și hramurile acestea erau un prilej de a se cultiva dărnicia și generozitatea.
„Deci, Sfantul Nicolae a creat o civilizație prin dărnicia sa, o civilizație a generozității, a dărniciei, a milostivirii”, a reiterat Preafericirea Sa.
Patriarhul a precizat apoi că Biserica, prin tradiția conform căreia Sfantul Nicolae pune discret daruri in ghete in noaptea de 5 spre 6 decembrie, ii invață de mici pe copii „să fie darnici și milostivi, recunoscători și mulțumitori și să-l iubească pe Dumnezeu ca fiind bunătate”.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a amintit la final că aproximativ 800 de mii de romani poartă numele Nicolae sau derivate. Preafericirea Sa le-a transmis acestora urări de „ani mulți cu sănătate și mantuire, pace și bucurie” pentru ca să poată urma exemplul ocrotitorului lor spiritual.
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Sursa: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 342
Id: 77483
Data: Dec 7, 2022
Imagine:
Poeta Ana Blandiana a fost desemnată președintele de onoare al Targului de Carte Gaudeamus .....
Data: Dec 7, 2022
In perioada 22-29 noiembrie, Centrul de Formare Continuă al Arhiepiscopiei Iașilor a organizat primul curs autorizat de formare a lucrătorilor de tineret.
Cursul s-a desfășurat la Colegiul „Sfantul Nicolae”, cu participarea a 15 .....
Data: Dec 7, 2022
Peste 800.000 de romani işi sărbătoresc ocrotitorul spiritual in ziua de cinstire a Sfantului Ierah Nicolae, 6 decembrie.
Este vorba despre 511.110 bărbaţi şi 295.311 de femei, potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor .....
Data: Dec 7, 2022
Odată cu darurile pe care le oferă copiilor, este foarte important ca părinții să le spună că „Sf. Nicolae nu este doar un personaj de basm”, a afirmat marți Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
.....Data: Dec 8, 2022
Premiile Academiei Romane pentru anul 2020 vor fi decernate in Aula Academiei, miercuri, 7 decembrie, de la ora 10:00, in prezența membrilor Adunării Generale.
Premiul „Dumitru Stăniloae” va fi acordat Pr. Prof. Emanoil Băbuş de .....
Data: Dec 8, 2022
Mănăstirea Dragomirna a inițiat și găzduit luna trecută două evenimente cultural-catehetice prin care tinerii i-au cinstit pe doi mari sfinți ocrotitori ai Mănăstirii Dragomirna: Sf. Paisie de la Neamț (Velicicovschi) și .....
Data: Dec 8, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).