Patriarhul Daniel: Sf. Maria Egipteanca invață că rugăciunea unită cu pocăința și postul ii ajută pe păcătoși să devină sfinți

„Sfanta Cuvioasă Maria Egipteanca ne invață că rugăciunea unită cu pocăința și cu postul ii ajută pe cei păcătoși să devină sfinți”, a afirmat duminică Patriarhul Daniel.

Sfanta Maria Egipteanca

„Această femeie a trăit in post, rugăciune, foamete, frig și a devenit, așa cum spun cantările de la slujbă adresate ei, inger in trup”, a precizat Patriarhul Romaniei in Paraclisul Sfantul Gheorghe al Reședinței Patriarhale.

Preafericirea Sa a vorbit, in cuvantul rostit, despre viața sfintei căreia i-a fost dedicată Duminica a 5-a din Postul Mare și a amintit că viața ei a fost scrisă intre anii 634-638 de Patriarhul Sofronie al Ierusalimului.

Patriarhul Daniel a numit-o pe Sfanta Maria Egipteanca „model de pocăință sinceră și indelungată”.

„Ea este cinstită in Biserică, cu ziua de pomenire 1 aprilie, incă din secolul al 5-lea, dar slujba ei a intrat in Triod incepand cu secolul al 11-lea. De aceea, viața Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca este trecută la sfarșitul cărții Triodului și este citită in săptămana a cincea a Postului Mare”.

„Sfanta Maria Egipteanca este model de pocăință sinceră și indelungată. In același timp, se poate vedea că este o incurajare la pocăință pentru toți oamenii, indiferent cat ar fi de păcătoși, intrucat prin pocăință, post și rugăciune pot să ajungă la mantuire, să-și schimbe și să-și sfințească viața”.

„Ca și Duminica Sfantului Ioan Scărarul, Duminica Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca ne pregătește să inaintăm duhovnicește spre Sambăta lui Lazăr, Duminica Floriilor și Săptămana Sfintelor Pătimiri ale Domnului, pentru a intra apoi in lumina Sfintelor Paști, spre slava lui Dumnezeu și bucuria credincioșilor”, a spus Patriarhul Romaniei.

Invăturile principale ale Evangheliei

Despre textul biblic citit in această duminică, Patriarhul Daniel a spus că arată că „dorința egoistă de intaietate și stăpanire se vindecă prin slujire smerită”.

Preafericirea Sa a prezentat cele trei invățături principale:

  • „Domnul nostru Iisus Hristos prevestește pătimirile, moartea și Invierea Sa pentru a arăta că suferința Crucii va pregăti bucuria și slava Invierii”;
  • „Onoarea nu este dată de stăpanire asupra oamenilor, ci de slujirea pe care cineva o arată oamenilor. Mantuitorul Iisus Hristos a venit in lume ca să slujească, nu ca să I se slujească, iar slujirea Sa este iubire jertfelnică pană la moartea pe Cruce in totală smerenie”;
  • „Nimeni nu se poate apropia de slava Invierii fără suferința Crucii, fără smerenie și fără osteneală”.

„De aceea, in perioada in care ne-a mai rămas pană la slăvitul praznic al Invierii Domnului trebuie să păstrăm in continuare smerenia și slujirea smerită și nevoința pentru a nu despărți Crucea de Inviere și Invierea de Cruce sau pentru a nu despărți bucuria cinstirii de osteneala slujirii”, a subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Foto credit: Basilica.ro

Urmăriți-ne pe Twitter:�@AgentiaBasilica


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 189

Id: 78082

Data: Apr 3, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).