În cuvântul rostit înainte de Te Deum, la Catedrala Patriarhală, Preafericirea Sa a evidenţiat importanţa Zilei Unirii Principatelor Române.
„Această sărbătoare”, a spus Patriarhul României „este o zi de mulţumire adusă lui Dumnezeu şi o zi de recunoştinţă pentru toţi cei care au contribuit la Unirea Principatelor Române, precum şi o zi de evidențiere a importanţei unităţii şi a demnităţii noastre naţionale în contextul cooperării internaţionale prezente şi viitoare”.
Patriarhul Daniel a subliniat că „în viaţa persoanelor şi a popoarelor, libertatea şi unitatea sunt daruri sfinte care însă trebuie permanent apărate şi cultivate”.
În mesaj, Preafericirea Sa a explicat că Biserica a avut o contribuţie importantă la Unirea Principatelor şi a precizat că acest eveniment istoric „a fost de fapt Unirea de bază, nu Unirea cea mică, deoarece ea a constituit baza pentru formarea statului unitar român.
Text integral:
Unirea Principatelor Române a fost Unirea de bază pentru Statul român modern*
Unirea Principatelor Române, Moldova şi Ţara Românească, de la 24 ianuarie 1859, a însemnat încununarea unui întreg proces de cultivare a unităţii naţionale a românilor, proces în care Biserica Ortodoxă Română și-a adus o contribuție esențială.
Unirea Principatelor Române a fost susținută de numeroși slujitori ai Bisericii. Prin ierarhi, preoți de mir, monahi şi teologi mireni, Biserica a contribuit, deopotrivă în Moldova și în Țara Românească, la acest act fundamental al istoriei noastre.
Contemporanii au numit data de 24 ianuarie 1859 „Ziua cea mare a veacului” şi aceasta pe bună dreptate, deoarece Unirea Principatelor Române, începută la Iaşi în data de 5 ianuarie 1859 şi desăvârşită la Bucureşti în data de 24 ianuarie 1859, reprezintă piatra de temelie a noului stat unitar român.
Unirea de la 24 ianuarie 1859 a fost de fapt „Unirea de bază”, nu „Unirea cea mică”, deoarece ea a constituit baza pentru formarea statului unitar român, în anul 1862, numit ROMÂNIA, temelie pentru obținerea independenței naţionale româneşti în urma Războiului de Independenţă din anul 1877, temelie pentru ridicarea României la rang de Regat în anul 1881, şi mai ales temelie pentru Marea Unire din 1 decembrie 1918, de la Alba-Iulia, ca Unire a Transilvaniei cu România, precedată de Unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918 şi Unirea Bucovinei cu România, la 28 noiembrie 1918.
Aniversarea Unirii Principatelor Române la 24 ianuarie a devenit prin lege Sărbătoare naţională (Legea nr. 171/2014), iar în anul 2016, prin promulgarea modificării adusă Art. 139 din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, a fost declarată Sărbătoare naţională legală, în care nu se lucrează.
Această sărbătoare este o zi de mulţumire adusă lui Dumnezeu şi o zi de recunoştinţă pentru toţi cei care au contribuit la Unirea Principatelor Române, precum şi o zi de evidențiere a importanţei unităţii şi a demnităţii noastre naţionale în contextul cooperării internaţionale prezente şi viitoare.
În viaţa persoanelor şi a popoarelor, libertatea şi unitatea sunt daruri sfinte care însă trebuie permanent apărate şi cultivate.
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
* Mesajul a fost transmis şi la Primăria Municipiului Iaşi, cu ocazia aniversării a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, duminică, 24 ianuarie 2021.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 210
Id: 72543
Data: Jan 24, 2021
Imagine:
Patriarhul Daniel a adresat un mesaj cu prilejul aniversării a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române. Intitulat „Patriarhia Română binecuvântează şi susţine comuniunea românilor de pretutindeni”, mesajul abordează trei teme principale:
Copiii de la Parohia Aradul Nou au serbat duminică „Mica Unire pe gheață”: împreună cu Părintele Gabriel Mariș, preot slujitor, și cu voluntarii Asociației .....
Data: Jan 25, 2021
Mitropolitul Teofan a prezentat duminică cele trei modalități principale prin care omul poate vedea sensul existenței sale.
„În primul .....
Data: Jan 25, 2021
Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a oficiat duminică, în parohia Jupalnic din Orșova, o slujbă de pomenire pentru cei care s-au
Data: Jan 25, 2021
Arhiepiscopul Ciprian a participat duminică la manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, organizate în Piaţa Unirii din Focşani, unde a îndemnat la pomenirea „cu .....
Data: Jan 25, 2021
Expoziţia foto-documentară „Regele Ferdinand I şi reformele Marii Uniri. 100 de ani de la Reforma Agrară” va putea fi vizitată, în perioada 28 ianuarie – 7 martie, la Muzeul Naţional Cotroceni, anunţă Agerpres.
Expoziţia ilustrează etapele reformei agrare din .....
Data: Jan 25, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).