Patriarhul Ecumenic Bartolomeu transmite că Nașterea Domnului este un timp al cunoașterii de sine, al ințelegerii diferenței dintre „Dumnezeu-Omul” și „omul-dumnezeu”, al conștientizării invățăturii creștine mantuitoare: „Nu om indumnezeit spunem, ci Dumnezeu inomenit”.
„A da vieții noastre orice sens ne dorim noi nu inseamnă libertate, ci manifestarea contemporană a păcatului primordial, inchistarea omului intr-o autonomie autarhică și suficientă sieși, fără simțămantul adevărului ca relație cu Dumnezeu și cu semenii”, transmite Sanctitatea Sa Bartolomeu in cuvantul său pastoral de Crăciun.
Patriarhul Constantinopolului avertizează că „mesajul vestitor de bucurie al Nașterii Domnului răsună in acest an impreună cu zgomotul războiului și impușcăturile armelor in Ucraina, care se confruntă cu urmările umilinței unei cotropiri provocatoare și nedrepte”.
In contextul conflictului din Ucraina, Patriarhul Constantinopolului reamintește că Mantuitorul ii fericește pe „făcătorii de pace”, pentru că aceștia „fii ai lui Dumnezeu se vor chema” (Mt. 5, 9).
Sanctitatea Sa face referire la darul păcii dintre popoare, care „nu a constituit niciodată in istoria umanității ceva de la sine ințeles, ci a fost intotdeauna și pretutindeni consecința unor inițiative inspirate, eroice și jertfelnice, un rezultat al impotrivirii față de violență și al respingerii războiului ca mijloc de soluționare a divergențelor, o trudă continuă pentru dreptatea și protejarea demnității umane”.
Patriarhul Ecumenic atenționează că in epoca modernă „se creează impresia că pacea va veni in urma dezvoltării economice, a ridicării nivelului de trai, a evoluției științei și tehnologiei, prin intermediul comunicării digitale și a internetului”.
Insă, „nu este posibil să existe pace intre popoare și intre culturi, fără pace intre religii, fără dialog și fără conlucrarea dintre ele”.
„Credința in Dumnezeu susține lupta pentru o lume a păcii și dreptății, chiar și atunci cand această incercare se află in fața unor obstacole de netrecut din punct de vedere uman. In orice caz, este inacceptabil ca reprezentanți ai religiilor să propovăduiască fanatismul și să susțină flacăra urii”.
Patriarhul Bartolomeu indeamnă „să prăznuim ziua nașterii Mantuitorului lumii cu bucurie duhovnicească” și dorește tuturor ca Anul Nou 2023 să fie „un timp de pace, de iubire și de intrajutorare, cu adevărat, un An al milostivirii Domnului”.
Foto credit: Patriarhia Ecumenică / Nikos Papachristou
Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica
Sursa: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 224
Id: 77573
Data: Dec 24, 2022
Imagine:
„Dumnezeu Creatorul, Dumnezeu Atotțiitorul nu a rămas in majestatea Sa, nu a privit nepăsător la creația Sa, nu a așteptat ca aceasta să se smerească și să se intoarcă, ci a venit El Insuși golindu-se de .....
Data: Dec 24, 2022
In Pastorala sa de Crăciun, Preasfințitul Părinte Mihail ii indeamnă pe credincioși să intampine Noul An cu rugăciune stăruitoare.
„Putem spune că, prin venirea lui Hristos in lume, Impărăția lui .....
Data: Dec 24, 2022
Programul „Dar de Crăciun” al Episcopiei Hușilor a oferit un răspuns concret la dorințele exprimate in scrisorile a peste 1200 de copii din eparhie.
Acțiunea a fost derulată prin asociația eparhială Filantropia .....
Data: Dec 24, 2022
Mănăstirea Oașa a publicat vineri pe pagina de Facebook imagini de la seara de colinde a tinerilor oaspeți ai mănăstirii.
Comentariul care insoțește imaginile este:
Raiul pe pămant!”
„Pentru a dobandi pacea și liniștea duhovnicească, trebuie, prin rugăciune curată și intensă, să-L chemăm in inima noastră pe Domnul și Dumnezeul păcii”, a indemnat Preasfințitul Părinte Lucian al .....
Data: Dec 25, 2022
Joi, la Suceava, s-a incheiat turneul de iarnă al Coralei „Ciprian Porumbescu”, inceput in diaspora europeană și incheiat in țară. Momentul este și un prilej de bilanț la implinirea unui deceniu de activitate.
Corala, .....
Data: Dec 25, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Cuvintele Credintei - Sfanta Liturghie - Catedrala din Chisinau - Schimbarea la Fata
Cuvintele Credintei - Aparata cu credinta pentru generatiile viitoare Biserica din Ciniseuti, Rezina
Cuvintele Credintei - Catedrala Soborul Sf Ioan Botezatorul din Comrat
Cuvintele Credintei - Grecia Ortodoxa Muntele Meteora
Cuvintele Credintei - indemn la pocainta Duminica Mariei Egipteanca
Cuvintele Credintei - Biserica Sf Ilie Balti - 2018
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).