În predica rostită duminică, 14 iunie, Patriarhul României a pus accent pe frumusețea diversității și a unității din Biserică. Acestea sunt ilustrate cel mai bine prin sfinții din toate timpurile – inclusiv din viitor, din toate locurile, de vârste și ranguri diferite, știuți sau neștiuți de oameni.
„Această sărbătoare a tuturor sfinților este cea mai frumoasă sărbătoare privind comuniunea în Biserică”, a subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
În cuvântul rostit la Paraclisul Reședinței Patriarhale, Preafericirea Sa a remarcat că „diversitatea sfinților adunată în comuniune în iubirea Preasfintei Treimi arată frumusețea Bisericii”. Această taină a frumuseții comuniunii sfinților a fost profețită de prorocul psalmist în cuvintele „Minunat este Dumnezeu întru sfinții Săi!” (Psalm 67:36).
„Minunat este Dumnezeu în bogăția sfințeniei care se arată în neamuri diferite și în timpuri diferite ca slavă a lui Dumnezeu care împărtășește sfințenia Sa celor care cred în El. Dumnezeu Cel Unul Sfânt dorește ca toți oamenii să se împărtășească din sfințenia Lui prin credință și viețuire dreaptă”, a spus Patriarhul Daniel.
Diversitatea și unitatea Bisericii
Această frumusețe a comuniunii sfinților, Patriarhul a ilustrat-o prezentând Proscomidia – pregătirea Sfintei Liturghii.
Deși în fiecare zi avem în calendar înscriși unul sau mai mulți sfinți, totuși, la fiecare liturghie ortodoxă, sunt pomeniți toți sfinții, a menționat Părintele Patriarh, continuând cu detalierea felului în care se pregătește Împărtășania.
Patriarhul a spus că la Proscomidie, pe Sfântul Disc, Mântuitorul Iisus Hristos (Sfântul Agneț) are în dreapta Sa pe Maica Domnului, iar în stânga 9 cete de sfinți.
Patriarhul a enumerat aceste cete care „sunt reprezentative și au valoare simbolică”: „Prima ceată este a Arhanghelilor și a Puterilor cerești netrupești, a doua este a Sfinților Proroci, a treia, a Sfinților Apostoli, a patra, a Sfinților Ierarhi, a cincea, a Sfinților Mucenici, a șasea – Ceata Sfinților Cuvioși și Cuvioase, a șaptea, a Doctorilor fără de arginți, a opta, a Sfinților Părinți Ioachim și Ana și a noua ceată face referire la Sfântul a cărui Liturghie se săvârșește”.
„Această vedere a Bisericii sub forma lui Hristos în mijlocul sfinților ne arată diversitatea și unitatea Bisericii”.
„Ne arată mulțimea cetelor de sfinți, dar și comuniunea sau unitatea lor”, a completat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
La predică, Preafericirea Sa a mai amintit istoria Sărbătorii Tuturor Sfinților despre care puteți citi în secțiunea Calendar Ortodox și a prezentat cele trei motive pentru care a fost rânduită o sărbătoare a tuturor sfinților:
- pentru a arăta că rostul venirii Duhului Sfânt în lume este sfințirea oamenilor.
- pentru a arăta că toți sfinții au mărturisit un singur Dumnezeu și se află în comuniune.
- pentru a arăta că pe lângă sfinții cunoscuți și înscriși în calendar mai există mulți sfinți necunoscuți de oameni.
Sfinții necunoscuți de oameni
Insistând asupra celui de-al treilea motiv – pomenirea sfinților necunoscuți de oameni – Patriarhul a spus că aceștia sunt tainic cunoscuți de Dumnezeu. „El îi va arăta treptat în istorie sau pe unii poate deloc în lumea aceasta, ci doar la a doua venire a lui Hristos”.
Părintele Patriarh a semnalat faptul că această sărbătoare se referă nu doar la sfinții cunoscuți și necunoscuți din trecut și prezent, ci și cei din viitor. „Astfel, această sărbătoare are și o dimensiune profetică”.
„Noi nu i-am cunoscut ca atare în istorie. Ei nu s-au arătat, fiind smeriți”, a mai spus Părintele Patriarh despre sfinții neștiuți.
„Sfântul știe doar că este păcătos. Cel ce se consideră pe sine sfânt este un sfânt închipuit, nu real. Numai Dumnezeu Cel Unul Sfânt cunoaște dacă sfințenia lui se află sau nu în oameni”.
Sfinții sunt învățători și rugători
Spre finalul predicii, Patriarhul României a subliniat faptul că sfinții sunt exemple și învățători, dar și rugători pentru noi.
Patriarhul a explicat cum sfinții care au fugit de lume descoperind „comoara prezenței lui Dumnezeu în viața omului”, au fost căutați de mulți devenind mari învățători și rugători pentru lume.
În acest sens, Patriarhul Daniel și-a încheiat cuvântul cu Rugăciunea întâi de la finalul Acatistului Tuturor Sfinților.
Foto: Arhivă Basilica.ro
Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 275
Id: 70440
Data: Jun 14, 2020
Imagine:
Ziua Mondială a Donatorului de sânge este celebrată anual în data de 14 iunie.
Hotărârea a fost adoptată la cea de-a 58-a reuniune a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) la care statele membre și-au declarat în unanimitate angajamentul și sprijinul pentru donarea .....
Data: Jun 14, 2020
Părintele Serafim Caiea a fost înmormântat sâmbătă la mănăstirea pe care a condus-o în ultimii 17 ani. Slujba a fost oficiată de Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului care a spus că starețul „a plecat purtând pe brațe mănăstirea basarabă ca dar pentru .....
Data: Jun 14, 2020
Îndemnul transmis de Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul în Duminica Tuturor Sfinților a fost acela de a pune în topul idealurilor noastre sfințirea vieții. Preasfinția Sa a slujit la Mănăstirea Antim, pe treptele bisericii închinate Tuturor Sfinților de Sfântul Antim Ivireanul în .....
Data: Jun 14, 2020
La Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a apărut volumul Sfinții Părinți despre prietenie și încredere, cel de-al VI-lea volum al colecției „Sfinții Părinți pe înțelesul tuturor”.
Lucrarea reunește texte patristice referitoare .....
Data: Jun 15, 2020
Au trecut 131 ani de când Mihai Eminescu, „omul deplin al culturii române“ – după cum l-a numit Constantin Noica, a trecut la cele veşnice.
La vârsta de 39 ani s-a mutat la Domnul, fiind înmormântat în cimitirul Bellu din Capitală.
„Parcă cu o nefirească .....
Data: Jun 15, 2020
Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, își serbează onomastica în ziua de cinstire a Fericitului Ieronim, 15 iunie.
Ierarhul s-a născut în 21 noiembrie 1959, în Brădești, județul Buzău.
A urmat Școala Generală din Bușteni, județul .....
Data: Jun 15, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).