Patriarhul le-a vorbit noilor duhovnici hirotesiți despre arta vindecarii sufletelor și despre ispitele care ii așteapta

„Arta de a vindeca sufletul omului păcătos este un dar de la Dumnezeu care trebuie să fie cultivat”, le-a spus la hirotesie Patriarhul Daniel noilor duhovnici din Arhiepiscopia Bucureștilor.

11 clerici primit duhovnicia miercuri, 11 august 2021, la Reședința Patriarhală.

©Basilica.ro / Mircea Florescu

În cuvântul adresat după slujba de hirotesie, Părintele Patriarh a subliniat că duhovnicia este o lucrare apostolică. El a precizat că Certificatul de Duhovnic este valabil atât timp cât preotul se află în ascultare față de chiriarh și lucrează Taina Duhovniciei potrivit Sfintei Scripturi, Tradiției Ortodoxe și Canoanelor Bisericii (în special Canonul 102 de la Sinodul Trulan).

„Această slujire de părinte duhovnicesc implică pe lângă multe cunoștințe teologice, biblice, liturgice, patristice și mult discernământ, simțul echilibrului și o maturitate spirituală capabilă să îndrume pe credincioși în așa fel încât ei să se elibereze de patimi și păcate și să crească în virtuți”

„Este vorba nu doar de o simplă iertare automată, mecanică a păcatelor, ci și de o îndrumare spre curățire de păcate și spre creștere în virtuți pe calea sfințeniei. De aceea, este nevoie de o formare continuă a duhovnicului”, a spus Preafericirea Sa recomandând lectură constantă, dar și consfătuire cu alți duhovnici care au mai multă experiență.

©Basilica.ro / Mircea Florescu

Patriarhul a adăugat apoi că duhovnicul „trebuie să știe să evite extremele”. „Nu trebuie să fie nici prea aspru încât să-i ducă pe credincioși la disperare sau deznădejde, dar nici prea îngăduitor încât să dea impresia că e de acord cu orice manifestare zicând că așa este timpul nostru. Să evite și rigurozitatea extremă și laxismul”.

„Duhovnicul este un om înțelept care înțelege cât poate să împlinească un credincios și ce vârstă duhovnicească are. Că oamenii de aceeași vârstă biologică nu au întotdeauna aceeași vârstă duhovnicească. Este nevoie de o cunoaștere personală, nu se aplică regulile mecanic”, a mai explicat Patriarhul Daniel.

„Preotul trebuie să poată primi penitentul așa cum l-ar primi Hristos. Să îi arate iubirea Tatălui ceresc, lumina Evangheliei lui Hristos și puterea rugăciunii care vine din lucrarea Duhului Sfânt în viața omului”.

„În Taina Sfintei Spovedanii în Ortodoxie se întâlnește în modul cel mai sensibil harul Sfântului Duh care împărtășește celor ce se pocăiesc iubirea Preasfintei Treimi”.

Ispitele duhovnicilor

Patriarhul a spus că preotul nu trebuie să neglijeze cunoștințele intelectuale dar „nici să considerăm că dacă am citit mult suntem cei mai buni duhovnici”.

„Există și ispita aceasta de a avea mulți fii duhovnicești, de a face publicitate uitând însă că atunci când ai fii și fiice duhovnicești în număr mare ai și răspundere mare, o responsabilitate deosebită. Dar toate se pot împlini cu ajutorul lui Dumnezeu”.

De aceea, Părintele Patriarh le-a recomandat noilor duhovnici să ceară de la Dumnezeu „luminarea minții, încălzirea inimii și întărirea credinței”.

Vezi mai multe imagini în galeria foto de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 278

Id: 74423

Data: Aug 11, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).