Patriarhul Romaniei: Cooperarea dintre Biserică şi Armată este o tradiţie frumoasă şi benefică

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis joi un mesaj la Convocarea Anuală a preoților militari din Armata Romaniei.

Evenimentul s-a desfăşurat la Palatul Patriarhiei din Capitală.

Mesajul integral:


Cooperarea dintre Biserică şi Armată este o tradiţie frumoasă şi benefică

Convocarea Anuală a preoților militari din Armata Romaniei reprezintă� un eveniment important deopotrivă pentru Biserica noastră și pentru Armata Romaniei. Biserica și Armata sunt două instituții naţionale fundamentale, care contribuie la existența, rezistența in istorie, devenirea şi dăinuirea unui popor.

Incă din primele veacuri creștine, Armata a dat Bisericii Creștine sfinți militari, ale căror chipuri luminoase impodobesc astăzi cele aproximativ 80 de biserici și capele militare construite in incintele unităților și obiectivelor militare din țara noastră. Acești sfinți militari, unii simpli soldați, alții ofițeri de rang inalt in Armata Romană, dovedesc peste veacuri prin viețile lor că Armata și Biserica impărtășesc valori comune: dragostea față de țară și neam, spiritul de jertfă pană la moarte, curajul mărturisirii Adevărului și respectul față de aproapele. In orice luptă, biruința definitivă nu poate fi individuală! In lupta pentru mantuirea sufletului nimeni nu biruiește singur. In Biserică ii avem ca ajutor pe Mantuitorul Iisus Hristos, Maica Domnului, cetele ingerilor şi ale sfinţilor. In Armată, in pregătirea specifică de zi cu zi sau in misiunile pe care le au de indeplinit, militarii cunosc chipurile și viețile sfinților Bisericii din propovăduirea făcută de preoții militari, un corp distinct al personalului militar, care constituie liantul dintre cele doua instituții de bază ale poporului roman, Biserica Ortodoxă Romană şi Armata Romaniei.

Astăzi, suntem bucuroși să deschidem lucrările acestei convocări, după o intrerupere de patru ani.

Sunt ani in care lumea s-a confruntat cu provocări și crize existențiale majore: boli, calamități naturale, conflicte armate, dislocări masive de populații, inovații tehnologice sofisticate, toate transpuse şi in adevărate incercări spiritual-religioase, in angoase și boli sufletești foarte chinuitoare. Ca de fiecare dată in istoria noastră, in momente dificile, Biserica și Armata iși dau mana pentru a găsi răspunsuri și soluții la problemele ce se nasc din aceste provocări. Un exemplu il constituie modul in care Biserica și Armata au cooperat pentru sprijinirea sinistraților din Siria, țară puternic afectată, alături de Turcia, de cutremurul din primăvara acestui an.

Convocarea capelanilor este, iată, binevenită și necesară, pentru a aprofunda dialogul intre cele două instituții in acest context tulbure și pentru a motiva preoții militari să-și continue cu și mai mult zel misiunea pastorală și de asistență religioasă in mediul militar.

Anul 2023 a fost bogat in evenimente, realizări, schimburi de experiență și interacțiuni cu reprezentanți ai Capelanilor din diverse ţări, toate acestea aducand schimbări benefice pentru clerul militar din Romania.

In luna februarie 2023, impreună cu Ministerul Apărării, Patriarhia Romană a găzduit cea de-a 34-a Conferința Internațională a Șefilor Capelanilor din țările membre NATO, eveniment care a prilejuit dezbateri rodnice despre persoana și rolul preotului militar in contextul geo-politic actual. Interacțiunile la acest nivel au determinat recunoașteri și aprecieri din partea delegațiilor străine privind nivelul de cooperare și rezultatele concrete ale colaborării dintre Biserică și Armata Romaniei.

Tot in acest an, au fost incununate de succes eforturile unui grup de lucru constituit la nivelul Ministerului Apărării Naționale, cu participarea unor preoți militari, experți și juriști militari, care au elaborat un nou Regulament privind asistența religioasă in Armata Romaniei. Au fost concepute formule noi, moderne, adaptate contextului actual, care definesc cu claritate rolul și statutul preotului militar. Preoții militari se bucură, astfel, de o recunoaștere și prețuire profesională nu numai in randul Bisericii, dar și in cadrul Armatei Romaniei, printr-o mai bună evidențiere a identității lor profesionale. In egală măsură, clerul militar iși armonizează mai bine statutul, la un nivel mai apropiat de omologii lor din armatele altor țări. Noul Regulament este, de fapt, un legămant reinnoit intre cele două instituții naționale fundamentale, care consfințește necesitatea asigurării asistenței religioase in randul militarilor, ca o realitate ce răspunde atat cerințelor sufletești ale personalului armatei, cat și așteptărilor instituționale ale liderilor militari care, in actul lor de comandă, au nevoie de consiliere, indrumare și echilibru.

Ne dorim ca preoții militari de astăzi să continue cu har, onoare și dăruire tradiția sfanta a asistenței religioase in Armata Romaniei.

O armată puternică se definește prin soldați și comandanți bine pregătiți in științele militare, dar și intăriți moral și sufletește prin lucrarea preotului militar, care infrumusețează prin harul Duhului Sfant cele doua uniforme: veșmantul preoțesc și ținuta militară.

Ne dorim ca această Convocare să fie un inceput bun al unei noi etape in activitatea de asistență religioasă in Armata Romaniei, care să evidențieze atat realizările pe linie de specialitate ale clerului militar, cat și noile direcții de activitate pentru misiunile viitoare.

Binecuvantăm lucrările acestei intruniri și ne rugăm lui Dumnezeu să reverse darurile Sale cele bogate asupra tuturor preoților militari, in misiunea lor sfantă de a construi caractere și suflete de biruitori in randul militarilor din Armata Romaniei!

Cu părintească preţuire şi binecuvantare!

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane


Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Urmăriți-ne pe Twitter:�@AgentiaBasilica


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 154

Id: 79295

Data: Oct 5, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).